Biden szerint már küszöbön van az Izrael és a Hamász közti tűzszünet

2024. augusztus 16. 20:52

A kialakulóban lévő megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme, hogy a Hamász szabadon engedi-e a tavaly október 7-i támadások óta fogva tartott, több mint száz izraeli túszt.

2024. augusztus 16. 20:52
President Biden And Vice President Harris Appear Together At Drug Price Reduction Event.

Nyitókép: Andrew Leyden / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Joe Biden amerikai elnök meglehetősen optimistán nyilatkozott az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti megállapodásról, kijelentve, hogy az „közelebb van, mint valaha”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a végső megállapodás „még nem jött létre” – írta meg a Sky News. Az elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában beszélt újságíróknak, ahol elmondta, hogy most kifejezetten optimista a tárgyalások menetével kapcsolatban, de egyúttal óvatosságra is intett: 

Nem akarok semmit elkiabálni… lehet, hogy lesz valami, de még nem tartunk ott. Sokkal közelebb vagyunk, mint három nappal ezelőtt. Szóval, drukkoljanak”.

Biden korábban a CBS-nek adott interjújában úgy vélekedett, hogy lehetséges, hogy az ő elnöksége alatt sikerülhet megállapodást elérni a gázai tűzszünetről. A Katarban zajló tűzszüneti tárgyalásokra rálátó források „óvatosan optimisták” a megállapodás lehetőségével kapcsolatban – nyilatkozta a Sky Newsnak egy bennfentes. Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közös közleménye szerint a megbeszélések „komoly és konstruktív, pozitív légkörben” zajlanak. 

A közleményben az is szerepelt, hogy a három ország magas rangú tisztviselői a jövő hét végén ismét találkoznak Kairóban, hogy a most felvázolt feltételek alapján lezárják a megállapodást.

A kialakulóban lévő megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme, hogy a Hamász szabadon engedi-e a tavaly október 7-i támadások óta fogva tartott, több mint száz izraeli túszt. „A munkacsoportok az elkövetkező napokban folytatják a technikai munkát a végrehajtás részleteivel kapcsolatban, beleértve a megállapodás kiterjedt humanitárius rendelkezéseinek végrehajtására vonatkozó intézkedéseket, valamint a túszokkal és fogvatartottakkal kapcsolatos konkrétumokat” – áll a közleményben.

Három szakaszos békefolyamat

A felek korábban egyetértettek a Joe Biden által május 31-én bemutatott tervvel, amely egy három szakaszból álló békefolyamatot vázolt fel. Az első, hathetes fázisban teljes tűzszünet lépne életbe, és az izraeli erők kivonulnának a Gázai övezet lakott területeiről. A második szakaszban végleg megszűnne az ellenségeskedés, és megtörténne a fogolycsere. A harmadik szakaszban pedig jelentős újjáépítésre kerülne sor a Gázai övezetben. Azonban a Hamász módosításokat, Izrael pedig pontosításokat javasolt, ami sajtóhírek szerint feszültséget keltett a felek között. Most pénteken a közvetítők egy új javaslatot terjesztettek elő, amely reményeik szerint áthidalja a két fél közti nézetkülönbségeket.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy Antony Blinken külügyminiszter augusztus 17-én Izraelbe látogat, „hogy folytassa az intenzív diplomáciai erőfeszítéseket a tűzszüneti megállapodás megkötése, valamint a túszok és foglyok szabadon bocsátása érdekében”

Ez a javaslat tűzszünetet érne el a Gázai övezetben, biztosítaná az összes túsz szabadon bocsátását, biztosítaná a humanitárius segítségnyújtást Gázában, és megteremtené a szélesebb körű regionális stabilitás feltételeit.”

– áll a külügyminisztérium közleményében.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. augusztus 20. 14:07
Bidé megpróbál a terroristáknak kedvezni! Ha nem az összes (!) túsz szabadon engedésével és a halottak (!) kiszolgáltatásával KEZDIK, akkor az egész SZART SEM ÉR és a terroristák érdekét szolgálja!
atti64
2024. augusztus 17. 06:40
HUZZÁL A TEMETÖBE TÖBB KÁRT CSINÁLTÁL MINT HASZNOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
titi77
2024. augusztus 17. 05:14
ezt a dumát a mi ferinktől tanulta el. mondj valamit,aztán úgyis az ellenkezóje lesz. egyébként mi a faszért avatkozik bele az usa a mások dolgába? szerintem ez a terrorist állam védjegye.
Nasi12
2024. augusztus 16. 22:26
Többször hibát írt vissza, majd eltünt az elöttem hozzászóló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!