Az oroszok feltartóztathatatlanok Donyecknél – mindez egy nagyobb szabású offenzíva nyitánya lehet

2024. augusztus 30. 07:57

A leghevesebb harcok jelenleg Hrodivka keleti külterületein, Krasznyi Jarnál, Novohrodivkánál és Mihajlivkánál zajlanak.

2024. augusztus 30. 07:57
Ukrainian Army's 80th Air assault brigade train in Chasiv Yar

Nyitókép: Ethan Swope / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az orosz erők jelenleg két irányból próbálnak előrenyomulni, végső céljuk Pokrovszk elfoglalása – derül ki az amerikai Institute for the Study of War (ISW) csütörtöki jelentéséből. Az egyik támadási irány a Novohrodivka–Hrodivka-vonalon halad, Mirnohrad megszerzésére törekedve, hogy elérjék Pokrovszk külterületeit. A másik irány a Szelidove–Ukrajinszk–Hirnyik-vonalat célozza, amelynek célja, hogy Pokrovszk délkeleti részénél kiszélesítsék az orosz állásokat, ezzel is csökkentve az ukrán ellentámadásokkal szembeni sebezhetőségüket – írta meg a Portfolio.

Az ISW elemzése szerint az orosz katonai vezetés valószínűleg mindkét támadást előfeltételnek tekinti egy nagyobb és intenzívebb offenzíva megindítása előtt Pokrovszk ellen.

Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok szerint a leghevesebb harcok jelenleg Hrodivka keleti külterületein, Krasznyi Jarnál, Novohrodivkánál és Mihajlivkánál zajlanak. Az ISW szerint az elmúlt napokban igazolható orosz területszerzések történtek ezeken a helyeken. Bár az orosz katonai bloggerek a valóságosnál nagyobb nyereségekről számolnak be, egyes források szerint

 az orosz erők már Mirnohrad belső részein, valamint Szelidove központjában is harcban állnak.

A katonai bloggerek szerint az orosz csapatok már elérték Ukrajinszk északkeleti peremét, elfoglalták Memriket, és behatoltak Halicsinivkába. Az ISW véleménye szerint az orosz erők célja, hogy fenntartsák az előrenyomulás ütemét a Novohrodivka–Hrodivka-vonalon, gyorsan megszerezzék Mirnohradot, és eljussanak Pokrovszk külterületeire.

Az ISW szerint az orosz előrenyomulás stratégiai célja, hogy megkerüljék az ukrán védelmi állásokat, valamint, hogy felszámolják az ukrán erők kiszögelléseit a Pokrovszk irányában lévő orosz állások szélén. Az orosz katonai vezetés valószínűleg mindkét taktikai előrenyomulást be akarja fejezni, mielőtt megkezdenék a Pokrovszk elleni nagyobb támadást.

Az továbbra sem egyértelmű, hogy az orosz erők közvetlen városi harcokkal próbálnak majd átjutni Pokrovszkon, vagy inkább bekerítési taktikát alkalmaznak, mint korábban Bahmut és Avgyijivka esetében, ahol kudarcot vallottak. Az ISW szerint az orosz katonai döntések valószínűleg attól függenek majd, hogy az ukrán erők hol helyeznek el jelentősebb védelmi erőket.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. augusztus 30. 11:28 Szerkesztve
Bájosak ezek a szláv nevek... Az orosz faszomóvó rohamcsapat megindul novocsecs felé pinajevói átkarolással, hogy Bugyinkó nyeglináját leráncsuk és irány a baszmuti szoros Halinacsizmában... És hamarosan győzünk Pufajkában!
remi
2024. augusztus 30. 10:33
Az isw viktóriafakkdöejunudelmann házi hírharsonája, kár vele foglalkozni. Amit ebben a cikkben írnak, vagy igaz vagy nem, de annyi biztos, hogy a térképek, a ruszki suriyak és a hohol deepstate, alapján legalább 4-5 napja elavult. A kurszki fronton a hohol előrehaladás lényegében leállt, az amúgy alig definiálható, úgynevezett frontvonalon jelenleg inkább hullámzás van, ami előrevetíti, hogy a hoholok hamarosan nagy tempóban fognak kiszorulni.
lazio154-2
2024. augusztus 30. 10:30
Kezdetben minden támadás sikeres, de nem feltartóztathatatlan. kiderül a szándék és mindkét fél visz oda katonákat, a támadó nagyobb vesztesége miatt egyszer beáll az egyensúly. A feltartóztathatatlant feltartóztatták!
verkez
2024. augusztus 30. 09:38
Nagyszabásúbb. Összetett szó. Nem válik szét, mert egy fogalom. Mert nem fürdőruhabemutató.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!