Az olimpia után vissza a földre: nem tudja Macron, ki legyen az új francia miniszterelnök

2024. augusztus 22. 12:11

Hamarosan tárgyal az új kormányáról a francia elnök, a lehetséges kormányfő-jelöltek között nehézsúlyú szocialista és konzervatív is akad. Macron jól játszotta ki lapjait, kérdés, ez elég lesz-e.

2024. augusztus 22. 12:11

Nyitókép: ALAIN JOCARD / POOL / AFP

***

Pénteken kezdődik az az egyeztetés-sorozat, amelynek során eldől, hogyan fog kinézni az új francia kormány. Emlékezetes: az Emmanuel Macron elnök pártjára nézve katasztrofális eredményű voksolás után – amelyek a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés előretörését hozták – előrehozott választásokba menekült, amit minden várakozás ellenére viszonylag jó eredménnyel zárt.

Ezt is ajánljuk a témában

Viszonylagos siker, Macron örül

Ezután szerencsés ritmusban jött a párizsi olimpia, ahol ugyan voltak

Ezt is ajánljuk a témában

azonban komolyabb terrorakció nélkül zárult az esemény, ami önmagában nagy szó 2024-ben, a franciák sem utálták annyira az egészet, mint várható volt, sőt: költségek ide vagy oda, úgy tűnik, gazdaságilag is megérte a dolog Franciaországnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az eddig botrányos olimpia szállíthatja a francia növekedést

A Szajna körüli problémák mellett egyre többen feszegetik azt a kérdést, hogy vajon Franciaországnak mennyire éri meg a rendezés. A hivatalos költségvetés ugyan 8,8 milliárd euró, de vészesen közelít a 10 milliárdhoz, ami a francia GDP 0,4 százaléka. Milyen gazdasági hatása lesz az olimpiának Franciaországra?

Konszenzuskeresés – kényszerből

Macron pedig nem az az ember, aki ne lubickolna a sikerben, és ne igyekezne minden sugarát összegyűjteni a gloire fényének – ezúttal okkal-joggal.

Tehát a sokszor temetett Macron megerősödve tért vissza a történtek után, és most úgy döntött, kormányt alakít. Ámde van egy kis bökkenő:

hogy a parlament, ami júliusban összejött, csupán abban egységes, hogy elutasítja a jobboldalt.

A baloldali, némi szélsőbaloldali és kommunista elemeket magába olvasztó Új Népfront (NFP) 193, Macron éppen Együtt néven futó formációja 166, a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés pedig 142 széket birtokol, valamint ott vannak még a sorvadó Köztársaságiak 47 mandátummal. Azaz a konszenzuskereső egyeztetések valójában nem az elnök nagylelkűsége, hanem kényszer eredményei.

S az sem véletlen, hogy nem siette el a folyamatot az elnök, legalábbis a Le Monde szerint így növelné saját súlyát ebben a kacifántos helyzetben; no meg mindaddig, amíg erre nem kerül sor, a hivatalosan is leköszönt, Gabriel Attal miniszterelnök vezette kormány ügyvezetőként a helyén marad.

Kordon mögött a jobboldal

Mindenesetre a jelöltek listája is izgalmas: ott van köztük az említett új népfrontos Lucie Castets, a volt szocialista nehézsúlyú Bernard Cazeneuve és a konzervatív Xavier Bertrand. Castets – akit összefogással végül is bársonyszékbe segíthetne a két nagyobb szereplő – leszbikus közgazdász, ideális lenne az új Franciaország kormányfőjének a megfelelő haladó szellemben, csak éppen Macron nem kedveli túlzottan; Cazeneuve már volt miniszterelnök Francois Hollande elnöksége alatt, igaz, csak pár hónapig, Bertrand pedig Sarkozy minisztere volt, ellenben jobboldaliként aligha lesz esélye ebben a versenyben.

Az elnök ugyanakkor kizárta a súlytalan szélsőbaloldal és a – nem mellesleg az ország mintegy negyedét képviselő – Nemzeti Tömörülés bármiféle részvételét bármiféle kormányzati szerepben, ellenben a bizottsági helyet többségét szívesen megtartaná a hajszállal támogatottabb Együttnek, igazságosan.

Cordon sanitaire, újratöltve.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. augusztus 22. 14:32
Még mindig jobb egy grandiózus olimpiáról visszatérni a földre, mint a nagy büdös semmiből arccal a ganéba vágódni! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Tasi János
2024. augusztus 22. 14:13
Alig hiszem, hogy mindenki volt már, aki járt a valagában. Valaki biztos vállalkozik ezek közül...
survivor
2024. augusztus 22. 14:12
NEM MINDEGY ?
lhotx
2024. augusztus 22. 13:11
Mennyivel (de őszintén érdekelne!) tovább bírták volna, ha nincs mindez a (dühöngő elmebetegig) mindenkit istápoló, mindenkire rászálló, erőből jóságoskodás, kulturdementum, jöttment-vágóhíd, ökoszarrágás, tudás-zöldségítés, kontro-, in- és reverz »eu-genikus« hiszteriko-anarchiko-politikai menetoszlop, amelybe ennyi erőlködést, időt, pénzt, unintelligenciát beleáldoztak. Rég túl lehetnének az elitváltás fájdalmán... minden téren. Tizedennyi őrület árán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!