Lázban tartja az országot: két indiai étterem perre ment egy csirkerecept miatt!

2024. július 22. 09:11

Bírósághoz fordultak a rivális vendéglátóegységek, kit illet meg a vajas csirke eredeti receptúrája.

2024. július 22. 09:11
Szabó Péter

Fotó: Arun Sankar/AFP

Komoly harc folyik Indiában a bíróságon, miután peres ügy lett egy népszerű csirkereceptből. A világszerte kedvelt vajas csirkén marakodik Új-Delhi két legrégebbi étterme – írja a BBC.

Az országban keresve sem találni népszerűbb ételt a vajas csirkénél. A kicsiktől a nagyokig, a szakmunkásoktól a felső vezetőkig ebédidőben ezt az ételt választja a többség – anélkül, hogy rápillantana az étlapra.

Az éttermekben és az ünnepségeken leggyakrabban felszolgált finomság (az indiai esküvők egyik legnépszerűbb menüeleme) a vajas csirke,

most azonban pont ez a fogás okoz kellemetlen perceket a feltalálók leszármazottainak, olyannyira, hogy perre ment egymással az új generáció.

Ezt is ajánljuk a témában

Indiai csirke-gate: dinasztiális kérdés lett a családok vitájából

India 1947-es felosztása előtt Mokha Singh a jelenleg Pakisztánban található Pesavar városában vezetett egy Moti Mahal névre hallgató éttermet. A felosztás után Singh Új-Delhibe költözött, ahol három alkalmazottjával éttermet alapított, és étlapra tették a pesavari egységükben összedobott menüsort. A vajas csirke receptje szerint a maradék tandoorihoz (hengeres agyagkemencében sült étel) paradicsomalapú mártást, vajdarabkákat és a Pakisztánban szokásos fűszereket adták hozzá – az étel azonnali sikert aratott a városban.

A kormány miniszterei és államfői (köztük India első miniszterelnöke, Jawaharlal Nehru) sűrűn megfordultak az étteremben, hogy megkóstolják az ételt, amelyet rendszeresen szolgáltak fel az állami banketteken is.

Az egyik alkalmazott, Kundan Lal Gujral halála után azonban pénzügyi nehézségek támadtak, így a Moti Mahal eladásra került.

A szakács leszármazottai azonban igyekeztek kamatoztatni a tanultakat, mert meggyőződésük volt, hogy a nagyapjuk – és egyedül a nagyapjuk – találta fel a vajas csirkét. Nyitottak egy másik éttermet, a Moti Mahal Deluxot, amelynek franchise-a ma már egész Új-Delhiben megtalálható!

Nem Gujral leszármazottai voltak azonban az egyetlenek, akik hasznot akartak húzni a népszerű ételből. Az elhunyt séf unokatestvére, Kundan Lal Jaggi is ott volt a mestermű születésénél, 2019-ben az ő unokája is előlépett, és rivális étteremláncot alapított Daryaganj néven. A hely úgy hirdette magát, mint „a vajas csirke feltalálói által” üzemeltetett étterem, ez pedig kiverte a biztosítékot a Moti Mahal Deluxnál. Gujral unokája, Monish 2024 elején pert indított a Daryaganj ellen. Kártérítést kért, mivel állítása szerint néhai nagyapja volt az étel egyetlen megalkotója.

A Daryaganjnál szilárdan hiszik, hogy éttermüknek joga van a szlogenhez, ennek bizonyítékaként pedig a 2018-ban bejegyzett védjegytanúsítványt mutogatják, amely lehetővé teszi számukra a teljes szlogen használatát.

Bizonyítani mindenesetre lehetetlen, hogy kinek a nagyapja készítette az első adag vajas csirkét, bár az elmesélések szerint teljesen véletlen együttműködés révén történt a „feltalálás”.

Sok volt a tandoori csirke, és nem tudták, mit kezdjenek vele. Vettek friss paradicsomot, hozzáadták a vajat és a fűszereket, összekeverték a csirkével, és elkezdték tálalni ezt az új ételt.

Kundan Lal Jaggi még a halála előtt mesélte. hogyan találták ki, és azt mondta, hogy teljesen véletlen volt. Véletlenül jött létre” – emlékezett Amit Bagga, a Daryaganj vezérigazgatója.

Ezt is ajánljuk a témában

Csirkeper Indiában: itt tart az ügy a recept körül

Ráadásul ez is egy olyan étel, amely drámai fejlődésen ment keresztül az évek alatt, hiszen ahány szakács, annyi ízlés és annyi verzió készült, így a feltalálók biztosan csodálkoznának, mi lett az eredeti receptből. Az étel textúrája például hatalmas változáson ment keresztül.

Akkoriban még nem voltak turmixgépek, az 1947-es vajas csirke paradicsommártása még biztosan nem volt olyan, mint a mostani. A modern korban sokkal inkább mártásszerűek a szószok, amelyeket a vajas csirkeételekhez tálalnak”

– magyarázta Bagga.

A legfrissebb hírek szerint a Moti Mahal Deluxnál mindenesetre már bánják, hogy pert indítottak, mert egyre inkább úgy látják, szinte lehetetlen lesz megnyerniük a jogi csatát.

„Szórakoztató ez a hiedelem, de senki sem állíthatja, hogy feltalált egy ételt. Ha az élelmiszertörténet megtanít nekünk valamit, az az, hogy a konyhák és az ételek a találmányok és a beavatkozások folyamatosan fejlődő láncolatának részét képezik” – fogalmazott Dr. Neha Vermani, a Sheffieldi Egyetem Dél-Ázsiára szakosodott kultúrtörténésze.

Amit Bagga azért látja a peres ügy jó oldalát is a Daryaganjban, hiszen világszerte hírt generált az étteremről, így folyamatos a kiemelt érdeklődés az ételeik iránt. Hiába, a negatív reklám is reklám.

Nagyszerű dolog ez a vajas csirke, az eladásaink rohamosan megugrottak az elmúlt időszakban! És a törzsvásárlóinkat tulajdonképpen nem érdekli, hogy ki találta fel az ételt.

Persze lehet, hogy néhányan a sztori miatt jönnek, de nem jönnek vissza, ha a vajas csirke nem finom” – erősítette meg Bagga.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­r­t­é­­k­e­­­l­d­­­ ­a­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­i­­ ­­p­u­n­­c­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Mikimaúz
2024. július 22. 18:42
A csinált mű államot, ukkrajinát el kell törölni! Koszos cigány népség, a "telavivi" vezetőjük sem különb. Köpedelem egy a banda az egész.
Jancsipapa
2024. július 22. 13:47
Nem tudom ,biztos az én érzéketlenségem ,de nincs egyben a gyomrom...
masikhozzaszolo
2024. július 22. 11:41
Tyúkper. Szó szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!