Fotó: MTI/EPA/Fajjaz Ahmad
Azt javasolja a világbank, hogy a gazdag országok a CO2-gazdag termékek, például a vörös húsok és a tejtermékek támogatására fordított milliárdokat fordítsák át olyan éghajlatbarátnak tartott termékekre, mint a baromfi, a gyümölcsök és a zöldségek. A bank szerint ez az egyik legköltséghatékonyabb módja annak, hogy megmentsük a bolygót az éghajlatváltozástól – írja a Politico.
A lap szerint ez politikailag kényes ajánlás, amely egyes konzervatívokat és európai országokat bizonyára fel fog háborítani. Hozzáteszi, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar felelős az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának közel egyharmadáért.
A Politico emlékeztet: a párizsi klímaegyezmény szerint 1,5 Celsius fokkal csökkentik a csatlakozó országok a globális felmelegedést, és 2025 végéig aktualizálják ezzel kapcsolatos terveiket.
Mivel a világnak fel kell gyorsítania a kibocsátáscsökkentést, hogy a párizsi megállapodás céljait életben tartsa, a Világbank azt szeretné, ha a tisztviselők nagyobb figyelmet fordítanának a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra, amelyet a bank szerint sokáig elhanyagoltak és alulfinanszírozottak.