Politico: Ez a választás tényleg megrázza a Földet

2024. június 26. 06:21

A franciaországi előrehozott törvényhozási választások is vannak olyan fontosak, mint az amerikai elnökválasztás, véli az elemző.

2024. június 26. 06:21

Nyitókép: Arthur N. Orchard / AFP

 

A francia választás veszélyezteti a globális rendet – aggódik a Politicón megjelent cikkében John Lichfield, az Independent korábbi külpolitikai szerkesztője, aki 20 évig volt az újság párizsi tudósítója.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bernard Guetta

Magyar Narancs

Idézőjel

Most már ott tartok, hogy nem is volt akkora őrültség ezt meglépni.

 

Szerinte Macron előrehozott választása lehet a világháború óta a legpusztítóbb szavazás – nem csak Franciaország, hanem az EU, a NATO és a Nyugat számára is. Minden választás fontos, de némelyik földrengető.

Franciaország vezető szerepe az EU-ban, az ENSZ Biztonsági T anácsban betöltött helye és globális hatalmi pozíciója miatt ez szinte olyan, mint a Biden vs. Trump választás novemberben – nyugtalankodik az újságíró.

Ez azért van, mert nyerhet a jobboldali Nemzeti Tömörülés.

„Aki veszít, az biztosan a francia elnök lesz, aki megpróbálta — gyakran ékesszólóan, néha ügyetlenül — megerősíteni az Európai Uniót és új, fenntartható egyensúlyt találni Európa és az Egyesült Államok között” – állítja a Politico szerzője.

Ez a választás nem csak a „macronizmus” vereségét jelentheti majd, hanem annak esetleges felszámolását is.

Nem bizonyos, hogy Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője, megnyeri a június 30-án és július 7-én tartandó kétfordulós parlamenti választást. Helyettese és miniszterelnök-jelöltje, a mindössze 28 éves Jordan Bardella, azt mondta, hogy nem hajlandó kormányt alakítani, hacsak nem nyer tiszta többséget (legalább 289-et) a Nemzetgyűlés 577 helyéből.

Ezt is ajánljuk a témában

A közvélemény-kutatások szerint legfeljebb 260 helyet nyerhet, de a támogatás az utolsó napokban az ő irányába tolódhat.

Még ha Bardella miniszterelnök is lesz, Macron 2027-ig ugyis elnök marad. Nemrég úgy nyilatkozott, hogy kötelessége hivatalban maradni és megvédeni az embereket és az intézményeket a „lepenizmustól”.

De a francia rendszer csak névleg elnöki. Szinte minden valódi alkotmányos hatalom a parlament, a miniszterelnök és a kormány kezében van. Ha ők más politikai meggyőződésűek, mint a köztársasági elnök, akkor ők diktálják a feltételeket

– írja John Lichfield.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2024. június 26. 16:34
A Politikó szerint pusztító lesz a francia választás... Hmmm... Ez persze attól függ, hogy kinek lesz pusztító. Ha Le Pen pártja győz, az biztosra vehető, hogy a francia népnek NEM lesz pusztító! Na ja, a harcias, csapatokat Ukrajnába küldeni szándékozó libernyák politikusoknak lehangoló lesz, de az átlagos francia polgár nem fog sok könnyet hullatni értük. Nem hiszem, hogy sok polgár szándékozna beleavatkozni a 2 testvérnép háborújába!
de France
2024. június 26. 13:20
Ha Le Pen nyer a nemzetgyűlési választásokon, a szélsőjobboldal kormányozni fog. Ez lesz az első alkalom arra, hogy gyakorlatba helyezze elveit. És ez nem fog feltétlenül jól végződni: programjukban túl sok a pontatlanság ami a költekezéseket illeti, másrészt számos javaslatuk összeegyezhetetlen az Alkotmánnyal (pl. idegenek, menekültek kórházi ellátásának elutasítása....) Az Alkotmány módosítása pedig nem egy tollvonással történik Franciaországban. Így 2027-ben széttárhatják karjaikat, mondván hogy meg voltak akadályozva programjuk kivitelezésében. Ott lesznek megítélve, ahol ez lehetséges volt de nem hozott eredményt. Az Alkotmány 16-os cikkelyével nem lehet kormányozni, legfeljebb egy fontosnak látszó törvényt beiktatni ha a konszenzus lehetetlennek látszik. Ez egy egészen kivételes rendelkezés.
2024. június 26. 09:54 Szerkesztve
Én sem értem, miért oszlatta fel Macron a parlamentet. Persze szarban volt, többség nélkül, de így-úgy átlavírozta az utóbbi két évet. Sőt, nagyon megnövesztette a pofáját is Európában, hogy küldi az Idegenlégiót Putyin ellen, még a néhány atomját is beveti, hogy a békét megőrizze. Erre leverte a figurákat a sakktábláról, és tényleg nagyon veszélyes helyzetet teremtett. Neki most két lehetősége marad a választások után, vagy lemond, vagy a francia alkotmány 16-os cikkelye szerint kikiálthatja az egyszemélyes diktatúrát. Valahogy egyik sem kívánatos. De a balhé az tényleg nagyon gáz. Ja, és most mi lesz az olimpiával ?
BaGeNMY
2024. június 26. 09:44
BESZART A DEMOKRÁCIÁTÓL?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!