Lehetetlen megjósolni, mi fog történni a franciaországi választáson

2024. június 24. 20:32

Most már ott tartok, hogy nem is volt akkora őrültség ezt meglépni.

2024. június 24. 20:32
Bernard Guetta
Bernard Guetta
Magyar Narancs

Fotó: JOEL SAGET, Eric FEFERBERG / AFP

„Mondom ezt óvatosan, kissé szkeptikusan, mert amióta Emmanuel Macron bejelentette, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést, végletek között csapongok. Először a pillanat hevében azt gondoltam és nyilvánosan ki is mondtam, hogy igen, valóban, feltétlenül meg kell kérdeznünk az országot, hogy a szavazatok majdnem 40 százaléka, amit az európai parlamenti (EP) választáson a szélsőjobboldal kapott, csupán a düh kifejezése volt-e, vagy pedig azt jelzi, hogy az emberek valóban a Le Pen-istákat akarják hatalomra juttatni. Jöjjön el az igazság pillanata, mondtam teljes meggyőződéssel, ugyanis én nem tudom elképzelni, hogy tíz franciából négy tényleg a szélsőjobb felé fordult.

Másnap, hétfőn reggel jött a másnaposság: nem volt olyan rádióállomás vagy tévéhíradó, amelyik ne azt tárgyalta volna máris, minek kell történnie ahhoz, hogy a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés jusson kormányra, és milyen okok sarkallták az elnököt arra, hogy ekkora ostobaságot kövessen el. Már láttam, ahogy a hivatásos hazudozók, demagógok és közveszélyes népbutítók beteszik a lábukat a minisztériumokba, és azon nyomban bejelentik, hogy visszavonják az ígéreteiket, csökkentik a szociális ellátást, megnyirbálják az európai költségvetést és blokkolják az Ukrajnának szánt segélyeket.

Láttam, ahogy Trump és Putyin elragadtatással mosolyog, ahogy az unió éppen akkor hullik szét, amikor közös védelemre és iparpolitikára lenne szüksége, és a Libérationnak küldött cikkem újra olvasva egyenesen abszurdnak tűnt. Hogyan ne váljunk Le Pen-istává? – ezt a címet adtam neki. Felvázoltam benne azt a három feltételt, amelyek, ha teljesülnek, elkerülhetjük a katasztrófát. Ám második olvasatra az összes érvelésem helytelennek tűnt, mert már csak abból, hogy milyen gyorsan bekerült a közbeszédbe, ami korábban elképzelhetetlen volt, megértettem, hogy az egésznek annyi. 48 óra alatt 48-szor jártam oda-vissza, de az elmúlt napokban... mit is mondhatnék?

Nézzük a tényeket. Ami kevés az egykori De Gaulle-ista jobboldalból megmaradt, az szétrobbant. A hagyományos jobboldal becsületére váljék, hogy gyakorlatilag az összes választott képviselője, vezetője és jelentős személyisége elítélte azt a választási megállapodást, amelyet pártjuk, a Republikánusok elnöke, Éric Ciotti megkötött a szélsőjobboldallal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2024. június 25. 12:59
Amikor a bal beállt liburnyáknak és onnan nézve már mindenki csak szélsőjobb lehet. NO meg, Macron esetleges győzelmével a francia állam belső feszültségei nőhetnének. Nem a végtelenségig. Mert az is át tud menni forradalmiba. Csak nagy lenne az ára. Azt meg nem akarhatják. Szóval, nem Le Penéktől félni.
Aerion
2024. június 25. 10:11
Ha Le Pen-isták nem szereznek elég mandátumot a kormányzáshoz, akkor pedig valószínű, sőt nagyon valószínű, hogy a jobboldal nagy része és a Macron-párti centrum közeledni fog egymáshoz. ------------- Igazából az a kérdés, hogy ezt meddig lehet játszani. Meddig. Mert az, amire a moslék igyekezete vezetett, azt látjuk. Gyűlölik egymást, egy kanál vízben meg tudnák egymást fojtani, de előbb azért a francia nemzetet az utolsó szálig, amíg még él valaki közülük, meg kell ölni. Meddig tűrik ezt a franciák? Hol a határ? Szerintem elérkezett. Halál a moslékra.
Obsitos Technikus
2024. június 25. 10:06
Fosik a vén forradalmista...
stormy
2024. június 25. 09:51
lehetetlen? na bassz. a bibsik csalni fognak ahogy eddig és makron megint nyer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!