„Nagy árat fog még fizetni a beképzeltségéért” – brit lap szállt bele Macronba

2024. június 25. 12:03

Az előrehozott választással az elnök vakmerően hazardírozott, de végeredményben csak a jobboldal kezére játszott – véli a Guardian.

2024. június 25. 12:03
null

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP

A Le Monde egyik korábbi publicisztikáját idézve ír arról a Guardian, hogy Macron megalázó vereséget szenvedett el az EP-választások során, viszont úgy döntött, hogy Franciaországot „felteszi pókeren”: azaz azt képzelte, hogy a szavazók blöffölnek, és ha előrehozott választást hirdet, azzal megijesztheti őket annak eshetőségével, hogy az elnöki palotába beköltözik a „szélsőjobb”.

A következmények végighullámoznak az egész földrészen, miközben nem látszik, hogy beválna Macron számítása. A Nemzeti Tömörülés népszerűsége tovább nő, Macron pártja csak a harmadik helyen áll. Még az sem kizárt, hogy Le Penék abszolút többséget szereznek egy hét múlva. Az eltelt hét év alatt destabilizálta az országot az elnök legyűrhetetlen önhite és agresszív kockázatvállalási hajlandósága.

A lap azzal folytatja: franciák ismeretlen vizekre hajóznak. Le Pen a „Franciaország mindenekelőtt” politikáját folytatja pl. a munkavállalás és a szociális juttatások ügyében, ám így ütközni fog az EU-val, miközben másutt is erősödik a jobboldal. Azt ugyanakkor leszögezi a szerző, hogy a végzetes stratégiai hibát Macron már elkövette – nagy árat fizethet Macron a beképzeltségéért. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vapepe
2024. június 25. 16:19
A hazardírozásával a végén még ő lesz a franciák D. Cameronja. Ha ha.
survivor
2024. június 25. 14:06
A Gárdista baloldali lap ám...
coyote-0
2024. június 25. 12:18
"Le Pen a „Franciaország mindenekelőtt” politikáját folytatja pl. a munkavállalás és a szociális juttatások ügyében, ám így ütközni fog az EU-val," Vajon a EP meg az EB a franciákkal is kekeckedni fog? Cikkelyezés meg ilyesmi is várható? Vagy az EU 2. legnagyobb országába nem mernek beleállni?
letsgobrandon-2
2024. június 25. 12:09
hülye libsik nem olvasnak ilyen cikkeket... nem fér bele a telefingott orbánfóbiás buborékukba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!