Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Menekültek és afrikai diákok az ukrán fronton

2024. június 12. 20:22

Az Euronews szerint, azok is veszélyben vannak, akik legálisan dolgoznak vagy tanulnak Oroszországban. Az orosz hadsereg a külföldi katonákkal kivételesen rosszul bánik.

2024. június 12. 20:22

Nyitókép: Nemes Tarimot, az egyik áldozat Instagram fiókja

 

Az orosz hadseregnek folyamatos utánpótlásra van szükség az ukrajnai fronton, a halálos áldozatok magas száma és a katonai létszám növelésének szükségessége miatt. A toborzók figyelmét felkeltették az afrikai diákok, akik annyira szeretnék megőrizni oroszországi tartózkodási engedélyüket, hogy akár frontszolgálatot is vállalnának, hogy ne kelljen hazatérniük – írja az Euronews.

A Harkivi területen zajló orosz offenzíva során az orosz hadsereg jelentős számú katonát veszített, és 

valószínű, hogy a támadások addig nem szűnnek meg, amíg be nem veszik a régió fővárosát, Harkivot, amely Ukrajna második legnagyobb városa.

A háború előtt közel másfél millió lakossal rendelkező Harkiv az ország gazdaságának egyik fő motorja. A cikk szerzője szerint a harkivi harcokba az orosz tisztviselők külföldi diákokat és munkavállalókat kényszeríttek. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a moszkvai hatóságok két fő módszerrel toboroznak a hivatalos toborzás mellett:

  • A Wagner-csoport korábbi módszeréhez hasonlóan kegyelmet ígérve küldenek a frontra elítélteket.
  • Az afrikai diákoknak és munkavállalóknak katonai állást ajánlanak, majd közlik velük, hogy ha nem fogadják el a frontszolgálatot, elveszítik tartózkodási engedélyüket és haza kell menniük.

 

Szeptemberben az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma számolt be arról, hogy Oroszország egyes volt szovjet tagországokban, például Kazahsztánban folytat intenzív toborzókampányt. Később hírek érkeztek arról is, hogy az oroszországi kubai diaszpórában keresnek embereket, sőt, Kubából hívnak fiatalokat. 

A világsajtóban is nagy visszhangot keltett két kubai fiatal esete, akiket szerelőknek hívtak dolgozni, de végül fegyvert adtak a kezükbe. Oroszország eleinte tagadta a kubai katonák toborzását, de később elismerte.

Az oroszországi afrikai munkások helyzete sem kivétel. Tavaly számos jelentés érkezett arról, hogy az afrikai országokból dolgozni érkező munkásokat őrizetbe veszik, és közlik velük, hogy két lehetőségük van: vagy kitoloncolják őket, vagy vállalják a katonai szolgálatot, és kivezénylik őket a frontra. 

A frontszolgálat néha pénzzel kiváltható, ha van annyi pénzük, hogy megkenjék a hatóságokat. A korrupció nem idegen az orosz hadsereg berkeiben.

Az ukrán titkosszolgálatok szerint Oroszország nem áll meg a határainál, amikor katonai állományt kell toborozni, az afrikai kontinensen is folytatják a toborzást. Magas fizetést és belépőpénzt ajánlanak a szerződőknek. Az orosz toborzók afrikai munkaközvetítő irodákat is igénybe vesznek.

2024 januárjában arról érkeztek hírek, hogy Szomáliából, Szíriából, Indiából, Kubából, Kínából és Szerbiából érkezett zsoldosok harcoltak orosz egyenruhában Ukrajnában.

Egy szerb toborzótiszt, Dejan Beric elmondta, hogy az orosz parancsnokok „vágómarhának” nevezték a szerb zsoldosokat, és minimális fegyverzettel küldték őket a frontra. Ha panaszkodtak, háborús bűnösökként kezelték őket.

Egy korábbi cikk arról számolt be, hogy a Wagner-csoport az orosz börtönökből több afrikait is kihozott, akiket ukrajnai szolgálatra küldtek. Egy tanzániai, egy zambiai és egy elefántcsontparti férfi hetekkel a toborzás után elesett a harcmezőn.

Az orosz hadsereg 15 ezer nepálit vett fel soraiba, noha többnyire az orosz szolgáltatóiparba jelentkeztek munkára. 

Egy magas rangú ukrán katonai tisztviselő közölte: 

jelentősen megnőtt a nem orosz állampolgárságú hadifoglyok száma, akik közül egyre több az afrikai származású katona.

 Az afrikai zsoldosokat az oroszok feláldozható kategóriába sorolják, egy esetleges fogolycsere során biztosan nem őket kéri vissza a Kreml.

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. június 14. 14:28
Milyen szerencse, hogy az ukrán oldalon nincsenek zsoldosok…… Vagy mégis?
Patika
2024. június 13. 21:57
Pedig óriási fölényben vannak. (sötétben alig látszanak)
iphone-13
2024. június 13. 03:41
MINDEN MIGRINEK, IRÁNY A CFRONTRA ÉS MEG VAN OLDVA A MIGRI KÉRDÉS! AZ OROSZOK MEGOLDJÁK A PROBLÉMÁT!
rockercicc
2024. június 13. 00:11 Szerkesztve
Majomszabású-alakulat... A szagukkal tarolnak a fronton. Két lábon járó biológiai fegyverek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!