Giorgia Meloni: Lesznek meglepetések az EU jövőjében

2024. június 20. 16:53

A La Repubblica napilap szerint Orbán Viktor jövő héten Rómába utazik, hogy egyeztessen Melonival.

2024. június 20. 16:53

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

A baloldallal szembeni alternatív politikai front kialakítását tekinti feladatának Giorgia Meloni olasz kormányfő, aki szerint meglepetések várhatók az Európai Parlamentben az egyes dossziékról szavazó többség tekintetében – derül ki abból az interjúból, amelyet az Il Giornale című olasz napilap közölt csütörtökön a politikussal.

„Én ezzel foglalkozom, mindenkivel párbeszédet folytatva, és összefogva.

És úgy gondolom, lesznek meglepetések az EU jövőjében azt a többséget tekintve,

amely egyes dossziék esetében kialakulhat a parlamentben” – hangoztatta az olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt elnöke.

Hangsúlyozta, hogy az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója az Európai Parlament harmadik legnagyobb pártcsoportjává vált.

Giorgia Meloni szerda este az Il Giornale jobboldali napilap megalakulásának ötvenedik évfordulóján rendezett sajtóbeszélgetésen vett részt.

Ami az uniós intézmények új vezetőinek kinevezését illeti, Giorgia Meloni arról beszélt, hogy mindenekelőtt az Európai Tanács, az Európai Bizottság, az Európai Parlament elnökét és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt kell kiválasztani. „Szokás szerint ez a politikai csoportok súlyának figyelembe vételével történik” – mondta Meloni. Hozzátette, jelenleg a szocialisták, a néppártiak és a liberálisok igyekeznek egyezkedni ezeknek a pozícióknak a betöltéséről, és „ahogy szoktam, kimondom, amit gondolok: nem fog bekövetkezni az a lépésváltás, amit elképzeltünk”.

Megjegyezte, az elmaradt fordulat az európai parlamenti választások eredményéből eredeztethető, amely nem bizonyult elegendőnek a „helyzet diverzifikáláshoz”.

Giorgia Meloni kifejtette, hogy ezzel egy időben „szürreálisnak” találta, hogy az állam- illetve kormányfők EP-választások utáni első informális találkozóján „egyesek névsor-javaslattal érkeztek a vezető tisztségekre, és még arra se vették a fáradságot, ahogyan Rómában mondanánk, hogy eljátsszák, hogy azért először mérlegelik, milyen jelzés is érkezett a polgároktól, és milyen lépésváltásra van szükség”. Az olasz kormányfő hangoztatta, hogy véleményét az Európai Tanács találkozóján is kifejtette.

Ez lehet Meloni célja

Olasz lapok arról írtak, Meloni célja, hogy befolyásos szerephez juttassa Itáliát az európai intézményekben. Beszámoltak egyúttal arról is, hogy Ursula von der Leyen két alkalommal is telefonon kereste meg Melonit: az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) szavazataival ugyanis nagyobb biztonsággal elérheti, hogy folytathassa pályafutását az Európai Bizottság élén. Cserébe a helyreállítási és kohéziós alapok biztosi posztját kaphatná meg Olaszország, amelyet Raffaele Fitto töltene be – írja a Magyar Nemzet.

A La Repubblica napilap szerint folytatódnak a tárgyalások, Orbán Viktor jövő héten Rómába utazik, hogy egyeztessen Melonival.

Elemzők szerint nem kizárt, hogy a francia választásokat követően Meloni stratégiai szövetségre lép Marine Le Pen pártjával, miközben a Néppárt jobboldali pártjaival is tárgyalásokat folytat. Nicola Procaccini, az ECR európai parlamenti képviselje örömmel jelentette be, hogy tizenegy új konzervatív képviselő csatlakozásával az ECR a harmadik lenagyobb alakulat lett az EP-ben. A párt megszavazta, hogy Carlo Fidanza az Olasz Testvérek delegáció vezetőjeként folytathatja a szolgálatot az EP-ben.

(MTI / Magyar Nemzet)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 309 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldie-2
2024. június 21. 08:06
Még az AUR-t is!
Tehetős Totó
2024. június 21. 05:20
Semmi meglepő nem lesz: csicskák vagytok akárhogy festitek magatokat.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. június 21. 00:52
“nem fog bekövetkezni az a lépésváltás, amit elképzeltünk”. Hát bizony nem. Brüsszel elfoglalása elmaradt. A picurka Fidesz pedig még a fasisztáknak sem kell, ciki. Marad a pária lét.
europész
2024. június 20. 22:29
A kis dinnyeberki vajon mit tud alakitani? Az olaszok toke satuba van fogva.Az allamadossaggal sakkban tartott kormanya tehetetlen.Csak almodni mernek a szabadsagukrol.Politikai foglyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!