Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Veszélyben az egyik legegészségesebb zöldségünk

2024. május 26. 15:32

A gyorsan növekvő spárga valaha virágzott a kaliforniai farmokon – mostanra azonban komoly gazdasági nehézségek sújtják a termelőket.

2024. május 26. 15:32
Szabó Péter

Fotó: Pixabay

Itt a spárgaszezon! Sokan a tavasz beköszöntéhez kötik az egyik közkedvelt zöldségünk, a spárga boltok polcain való megjelenését. Az idényzöldség népszerűsége az elmúlt évek során egyre csak nő, nem csoda, hiszen gyógyító, tisztító, vízhajtó hatása évezredek óta ismert. A rügy több mint 92 százaléka víz, és csak minimális kalóriát tartalmaz, már az ókori Kínában, Egyiptomban, Görögországban és Római Birodalomban is előszeretettel fogyasztották. Szakácskönyveket szántak a rendkívül egészséges harapnivalónak, amelynek nálunk május közepétől, június közepéig van szezonja. De hiába a zöldség széles körű elismertsége, a spárga mára globális veszélynek van kitéve.

A piacokról és a szupermarketekből ismert spárga mindig pontosan kilenc hüvelykes, azaz bő 20 centiméteres, ez a piaci szabvány.

Ezt kizárólag kézi vágással szüretelik, vagyis a szedés kimondottan idő- és munkaigényes. Azaz drága.

A termés betakarításához szükséges munkaerő hiánya az egyik oka, hogy a gazdák féltik a spárga jövőjét. Az egyik legnagyobb, exportra termelő területen, Kalifornia államban egykor szezonális csemegének, a zöldségek királyának tartották, de a spárga itt is veszélyben van a munkaerőköltségek növekedése miatt – írja az LA Times.

Ezt is ajánljuk a témában

Zsugorodik a termőterület

Az Állami Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium szerint a 2000-es évek elején a kaliforniai farmerek még 37 ezer hektárról takarították be a spárgát, azóta azonban ez a terület minden évben nagyjából 10 százalék csökkent. A legfrissebb adatok szerint mára kevesebb mint 3 ezer hektár spárga maradt Golden State-ben.

Ennek pedig még az éves San Joaquin Spárgafesztivál is megissza a levét, mert idén már csak egy helyi farm biztosította a zöldséget a főzőbemutatókhoz és a kóstolókhoz, ahol a fesztiválozók olyan igazi ínyencségekkel kényeztethetik magukat, mint a rántott spárga vagy a spárgafagylalt.

Fotó: Pixabay

Akadozik a spárga termesztése!

Jelenleg mindössze három hagyományos gazdálkodó termeli a kaliforniai spárga nagy részét, ezt egészítik ki a bio- vagy kisebb méretű farmerek az államban. 

A spárga egyike azoknak a növényeknek, amelyekkel nagyon megéri dolgozni, de mostanra egyre több gazdálkodó teszi fel magának a kérdést, hogy meddig bírja még tartani a frontot”

– jelentette ki Chip Arnett, aki évtizedek óta vásárolja fel a prémium kaliforniai spárgát a szántóföldekről, és szállítja 48 órán belül a fogyasztók otthonába.

A gyorsan növő növényt három hónapos tenyészideje minden napján be kell takarítani. Az állam változatos mikroklímája januártól májusig lehetővé teszi a friss spárgát. Minden növénynek van egy föld alatti koronája, amely naponta több lándzsát is kihajt, és ezeket egyenként, kézzel kell vágni.

A spárga betakarítása közben minden korona folyamatosan új lándzsákat hajt a talajon. Ez a gyors és állandó növekedés lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy egyes gazdaságokban akár hatvanszor is betakarítsák ugyanazt a táblát a vegetációs időszakban. Meleg nyári napokon a spárga olyan gyorsan nőhet, hogy a dolgozóknak másodszor is vissza kell menniük, hogy levágják.

Elégedetlenség – minden szinten

A betakarítás megállás nélkül, a hét minden napján folytatódik, ráadásul a zöldség feldolgozása és csomagolása is többnyire kézzel történik. A termény piacra vitelének munkaerőköltsége tehát óriási: 2000-ben a termelési költségek mintegy 75 százalékát tette ki. A termelés közben fokozatosan elkezdett alkalmazkodni Mexikó és Peru importversenyéhez, az állam spárgatermesztői új fajtákba fektettek be, hogy magasabb hozamot produkáljanak, és megkísérelték a mechanikus betakarítási technológiát. Ez azonban nem fejlődött elég gyorsan ahhoz, hogy felülmúlja a megnövekedett termelési költségeket.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elmúlt években ráadásul jelentősen emelkedtek a munkavállalói költségek, mert

az állam 2019-ben változtatott a szabályozási struktúráján, amely túlóra-térítést írt elő a heti 40 óránál többet dolgozó mezőgazdasági alkalmazottaknak.

A munkaigényes spárgát termesztő gazdák kénytelenek voltak csökkentik a dolgozóik munkaidejét, hogy ne kelljen túlórapénzt fizetniük, a dolgozók pedig a kevesebb fizetés miatt panaszkodtak.

Válság sújtja a szektort

Eközben a mexikói gazdák szinte egész évben szállították Kaliforniába a spárgát, ami feldúlta a piacot. A helyi farmerek nem kaptak jó árat a tavaszi szezon kezdetén, így elindult előbb egy stagnáló állapot, majd egy komolyabb válság az iparágban.

És a spárga nincs egyedül. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint jelenleg az Egyesült Államokban a gyümölcsök több mint felét és a friss zöldségek több mint egyharmadát importálják.

Ezt is ajánljuk a témában

Miután Kaliforniában óránként 12 dollár fölé emelkedett a minimálbér, az állam spárgatermesztői számára túl nehéz felvenni a versenyt Mexikóval, ahol a napi minimálbér jelenleg nagyjából 14 dollár...

A válságból tehát egyelőre nem látszik a kiút, így a spárga kedvelőinek mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk, ha minőségi zöldséget szeretnének a család asztalára tenniük a spárgaszezonban.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Nagy István

Magyar Nemzet

Idézőjel

A magyar gazdák nem tudnak versenyezni a nemzetközi oligarchák ukrán gazdaságaival.

Fotó: Pixabay

 

Összesen 386 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. május 27. 07:11
Aggódik a cikk a californiai farmerek miatt, mert a spárga termesztéshez olcsó spárgaszedők is kellenek . De ne menjünk ilyen messze, itt Európában még találnak olcsó mezőgazdasági munkásokat. A németek a fehérszinű, föld alatt meghúzódó spárgatermesztésükhöz Romániából hoznak olcsóbb munkaerőt (magyarokat is), a dél- olaszok fekete afrikaiakat, az észak-olaszok pedig kelet-európaiakat foglalkoztatnak. Ajánlom mindenkinek a zöld spárgával készült RISOTTOt.
Perczel Éva
2024. május 27. 06:58
Tegnap óta ellepte a cső-meg cselék a Mandinert. Már egy marék (ennivaló) spárgába is képesek belekötni, csak úgy!
zsocc44
2024. május 27. 05:46
92% víz, egy gyomnövény, aminek gyakorlatilag nincs íze. De legalább egy marék ebből, élelmiszer árban van. Párszor erős győzködésre kipróbáltam, de legfeljebb annak a sonkának van értelme amibe betekerték… tehát egy gyomnövény, aminek 92% víz, 7% cellulóz(emészthetetlen anyag) a maradék 1% a gyógyító hatás? Aha…
survivor
2024. május 26. 20:26
Kötöző anyag...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!