Beütött az ukrán gabona importja, ennyivel kell többet fizetni a boltokban

2023. szeptember 18. 12:44

Számottevően nőtt a zöldségek és a gyümölcsök ára.

2023. szeptember 18. 12:44
null

„Nőttek az agrárárak, de a növénytermesztőknek betett az ukrán gabona importja” – írta meg hétfői cikkében a Világgazdaság. Mint a portál elemzése rámutat: „ellentétes pályára kerültek az első fél évben a növénytermesztés és az állattenyésztés termelői árai, miközben az árnövekedés üteme az egy évvel ezelőttihez képest jócskán mérséklődött”.

Az idei első hat hónapban 6,9 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva”

– idézi a KSH adatait a portál. Mint részletezik: „ezen belül a növényi termékek ára 3 százalékkal csökkent, az állatoké és az állati termékeké pedig 32 százalékkal nőtt. Összességében, illetve a növénytermesztést vizsgálva ez nagy változás a tavalyi év első feléhez képest, amikor az agrárárak 40 százalékkal emelkedtek úgy, hogy a növénytermesztők 44, az állattenyésztők pedig 31 százalékkal adták drágábban termékeiket”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Azonnal reagált a kormány, 24 ukrán termékre vetettek ki importtilalmat

Brüsszel döntött az ukrán gabonatilalomról, meg is érkezett a kormány válasza.

Ennyit kell fizetnünk a zöldségekért, gyümölcsökért

„A búza és a kukorica árának esése 2022 októberétől jelentős mértékű lett, amiben meghatározó szerepet játszott az ukrajnai import, miközben még a raktárakban áll a tavalyi termés” – húzza alá a Világgazdaság. Mint írják: ráadásul „eközben

számottevően emelkedett a zöldségek és a gyümölcsök ára, az előbbieké 25, az utóbbiaké pedig 22 százalékkal.”

Mint példaként írják: „a gyümölcsöknél a cseresznye ára nőtt átlag felett, 48 százalékkal, a meggy és az eper csupán mérsékeltebben 3,2, illetve 13 százalékkal drágult”. Míg

a burgonya ára még erőteljesebben: 49 százalékkal emelkedett.

Amelyben a lap szerint a készletek alacsony szintje mellett a tavaszi csapadék miatti terméskiesés is szerepet játszhatott. 

A hús sem lett olcsóbb

A Világgazdaság cikke szerint a húsok ára sem lett olcsóbb. Mint írják: „a vágósertés ára az előző év első feléhez képest 38 százalékkal emelkedett az idei első hat hónapban, 2023 júniusában 749 forintot kínáltak kilogrammonként a vágósertésért”. A lap a vágósertés és a vágóbaromfi árát grafikonon is ábrázolta. Mutatjuk:

https://www.vg.hu/agrar/2023/09/nottek-az-agrararak-de-a-novenytermesztoknek-betett-az-ukran-gabona-importja?fbclid=IwAR2srtnLg60E6RoVzcv5bUqn6OFOyWxGzx8jx4dGpjlADi_sn9NIg9LC8mM
 

A Világgazdaság hozzátette azt is:

egész Európára jellemző a termeléscsökkenés, és a magas árak ellenére sem javul a sertéstartási kedv.

***

A lap teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Mandiner grafika

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik