Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

A legtöbb ellenzéki párt oda igyekszik, ahonnan a Fidesz távozott

2024. május 27. 08:43

Viszonylag nagy a szórás, de egy frakció kifejezetten népszerű a magyar ellenzéki pártok körében.

2024. május 27. 08:43
European Parliament Plenary Session

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

Magyarországon tizenegy párt vesz részt a június 9-i európai parlamenti választásokon. Az Index összesítése alapján, mandátumszerzés esetén ezekhez az európai parlamenti frakciókhoz csatlakozhatnak a magyar EP-képviselők.

Amióta 2021-ben kiléptek az Európai Néppárt frakciójából (EPP), a Fidesz európai parlamenti képviselői, a függetlenek között foglalnak helyet. A KDNP-s Hölvényi György azonban továbbra is az EPP-frakció tagja maradt, és a kormánypártok európai parlamenti listáján ismét bejutó helyen szerepel.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, március végén négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a Fidesz leendő EP-képviselőinek frakcióválasztásával kapcsolatban.

  • Lehetséges, hogy csatlakoznak az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához,
  • vagy az Identitás és Demokrácia frakcióhoz,
  • továbbá akár új frakció is alakulhat a jobboldali pártokból,
  • de az is elképzelhető, hogy függetlenek maradnak.

 

Irány az EPP

Az EPP frakciója a legnépszerűbb célállomás számos magyar ellenzéki párt számára. A Jobbik-Konzervatívok, a Megoldás Mozgalom és a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt mellett 

a Magyar Péter-féle Tiszta párt is oda igyekszik.

A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek Dobrev Klára vezetésével közös listán indulnak az európai parlamenti választáson. A Demokratikus Koalíció képviselői a Szocialisták és Demokraták frakcióhoz tartoznak, és ezen a jövőben sem szeretnének változtatni. Ugyanebben a frakcióban képviselte az MSZP-t Ujhelyi István is, aki 2022-ben kilépett a szocialista pártból.

Donáth Anna és Cseh Katalin, a Momentum politikusai, a liberális Renew Europe frakcióban dolgoznak, és újbóli bejutásuk esetén szintén ebben a pártcsaládban folytatnák. Az LMP azt nyilatkozta, hogy amennyiben mandátumot szereznek, képviselőik az Európai Parlament zöld pártcsaládjához fognak csatlakozni.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt áprilisban jelentette be, hogy taggyűlésük támogatja Le Marietta, Törley Kata (a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője) és Juhász Veronika indulását a 2024-es EP-választáson listavezetőként. Emellett felhatalmazták őket, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek a Zöldek (Greens/EFA) pártcsalád részét képező Európai Kalózok Pártcsaládjával, és hogy megállapodjanak az együttműködés részleteiről. Így valószínű, hogy az MKKP EP-képviselői a Zöldek pártcsaládhoz, azon belül pedig az Európai Kalózok csoporthoz csatlakoznak.

Külön utasok

A Vona Gábor által vezetett Második Reformkor (2RK) még nem döntött arról, hogy bejutásuk esetén képviselőik melyik pártcsaládhoz csatlakoznának. „A választásokat követően szeretnénk pártcsaládhoz csatlakozni, hiszen az nagyban segítené az európai parlamenti munkánkat, növelné annak hatékonyságát. Azonban a felelős döntés érdekében szeretnénk megvárni, hogyan alakul az új Európai Parlament, milyen esetleges változások fognak bekövetkezni a választások után a parlament és az egyes frakciók összetételében. A Második Reformkor egy ideológiák feletti, centrumban politizáló közösségként definiálja magát, ezek az értékek fognak vezetni minket a döntés során” – nyilatkozta a párt. 

Toroczkai László korábban a Fidesz által is megjelölt Identitás és Demokrácia (ID) frakciót nevezte meg lehetséges célként, viszont miután az ID kizárta soraiból az Alternatíva Németországért (AfD) pártot, a Mi Hazánk Mozgalom letett erről az ötletről. Toroczkai nemrég egy új frakcióról írt X-oldalán.

Végre mi létrehozhatjuk azt az új európai frakciót, amelyet régóta szervezünk, és amely végre megalkuvások nélkül tud szembeszállni a globalistákkal! Emlékszünk arra, hogy Gunnar Lindemann (AfD) eljött a magyar-szerb határra is, hogy velünk együtt küzdjön a migráció ellen. Mi nem felejtünk. Kitartunk a szövetségeseink, a barátaink mellett, mi nem leszünk árulók, nem keressük Európa elpusztítóinak kegyeit 

– tette hozzá Toroczkai László.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chekke-Faint
2024. május 27. 20:36
Fideszes vagyok, de felteszem a kérdést a KDNP mit keres egy háborút támogató gittegyletben a EPP-ben? Nem trollokat várok akik lehülyéznek, hanem értelmes választ és okot.
zakar zoltán béla
2024. május 27. 12:12
Úgy látom, hogy az egy billentyűzeten hemzsegők buta gőgje nem tűri saját ...
Pelso j.
2024. május 27. 11:46
Nem távozott, hanem elvtelensége, hiteltelensége, és jelentéktelensége miatt kiutálták.
files32
2024. május 27. 10:43
Konkrétan az ERESZT kibaszták mint macskát szarni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!