Az ukrán katonáknak nem kis fejtörést okozhat az F16-os vadászgép a MiG-ek után

2024. március 01. 19:18

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének éves katonai egyensúlyi jelentése alapján az ukránoknak 78 harcképes repülőgépe van, míg Oroszországnak 1169.

2024. március 01. 19:18
null

A következő hónapokban megérkeznek Ukrajnába a General Dynamics F-16 Fighting Falcon típusú vadászgépek – Norvégia, Dánia, Hollandia és Belgium több mint 60 darab F-16-ost ajánl fel, egy több nemzetből álló koalíció pedig már a pilóták és a személyzet kiképzését végzi –, ám ahhoz, hogy az egyhajtóműves szuperszonikus gépeket beillesszék a fegyverarzenáljukba, nem elég a pilóták felkészítése – írja az Euronews. 

A légibázisok az orosz támadások elsődleges célpontjai lesznek, magukat a repülőgépeket az orosz légvédelmi rendszerek fogják megjelölni, javításuk is kihívást jelent majd, a felkészületlen kifutópályák használata pedig ugyancsak gondot okozhat az érzékeny gépeknek.

Egy ilyen gép nagyon érzékeny a szovjet korabeli MiG-ekhez és Szuhojokhoz képest, amelyeket az ukránok megszoktak. A szovjet gépek sokkal durvábbak, rosszul karbantartott repterekről fel tudnak szállni,  és kevesebb karbantartást igényelnek. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének éves katonai egyensúlyi jelentése alapján 

2022 elején Ukrajna 71 Szu-27-es és MiG-29-es vadászgéppel, 14 Szu-24M bombázóval és 31 Szu-25-ös támadó repülőgéppel rendelkezett. 

A 2024-es jelentés szerint 78 harcképes repülőgépe van, míg Oroszországnak 1169.

Nyitóképünk archív: Egy amerikai F16 C vadászrepülőgép leszállás után a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten 2005-ben. MTI Fotó/Ujvári Sándor

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­ö­­­g­ö­s­­ ­l­á­n­­y­­o­­k­ ­­­v­á­­­r­­­n­a­­k­­ ­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
2024. március 02. 22:29 Szerkesztve
A háború, a hadiipar felfuttatása rengeteg eröforrást von el nemesebb célok elöl. Gyalázatos korba lépünk. Remélem a felelösök megbünhödnek.
Tommaso
2024. március 02. 20:37
"Katona sem lesz tiz ev mulva" Pedig a hadugyminiszter szerint a magyar egy katonanemzet. Hogy is van ez? Lehet, h fideszes letere nem mondott igazat?
antal-2
2024. március 02. 07:23
Magyarországnak nem kell harcirepülő. Felszáll, fordulhat. Ilyen csepp országok forgószárnyas képességbe fektetnek a józan paraszti ész miatt. Nekünk egytlen egy modern harci helikopterünk nincs. Kis futárgépeket vettünk ... Amúgy mindegy is! Katona sem lesz 10 év múlva. Nem születtek meg. Magyarország drasztikus gyermekszám esésben van. Úgy jár mint Dél Korea: nincs kit besorozni mert nem születnek gyerekek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!