Fenyegetőznek a románok: nem csatlakoznak a Fidesszel az ECR-hez

2024. február 13. 09:50

A párt alelnöke kiakadt „Magyarország állítólagos területi követelésein”.

2024. február 13. 09:50
Manifestation de routiers et d'agriculteurs roumains

A magyarellenes szélsőjobboldali román párt, az AUR közölte, visszalép az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciójához való csatlakozásról szóló döntésétől, ha a Fidesz is csatlakozik – írja az Euractiv. Az ECR-t vezető Giorgia Meloni olasz kormányfő, valamint a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki is tárgyalt ez ügyben az elmúlt hetekben Orbán Viktorral, mindketten szívesen látnák a pártcsaládban.

A magyaroknak olyan területi követeléseik vannak, amelyek lehetetlenné teszik, hogy egy szövetségben legyünk”

– közölte Marius Lulea, a párt alelnöke.

Ezt is ajánljuk a témában

Érdekesség, hogy az AUR egyébként nem is olyan régen leszögezte: „Kárpátalja, és minden, ami a román nemzeté, vissza kell térjen az állam határai közé!” A napokban Charlie Weimers, a Svéd Demokraták képviselője is azzal fenyegetőzött, hogy a késlekedő NATO-ratifikáció miatt visszahívhatják képviselőiket az ECR-ből, ha a Fidesz csatlakozna hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: illusztráció, AFP/Kisbenedek Attila

 

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edusos
2024. február 17. 09:30
Semmi baj, majd átállnak máshova. Volt már ilyen a történelmükben. Illetve csak ilyen volt.
Szuperszig
2024. február 13. 14:04
Ez nagyon jó hír, így legalább nem tudnak bennünket cserbenhagyni később.
ekeke1
2024. február 13. 13:51
"A magyaroknak olyan területi követeléseik vannak, amelyek lehetetlenné teszik, hogy egy szövetségben legyünk” – közölte Marius Lulea, a párt alelnöke." Nagyon helyes. És ilyenkor valamelyik sajtóorgánumnak meg kellene érdeklődnie az illető párttól, hogy konkrétan melyek is azok a területi követeléseink, csak a miheztartás végett..
kunfia1
2024. február 13. 12:19
"A titkos Fidesz-AUR testvériség: így fonódnak össze a magyar kormány és a román szélsőjobb üzenetei Az erdélyi magyarsággal kapcsolatos csörtéken túl a romániai szélsőséges AUR, valamint a Fidesz legkevesebb öt, egymásnak megfelelő dezinformációs narratívát használ. Ezek a narratívák megfelelnek a Kreml propagandájának. Az öt közös narratívát a két párt nyilvános kommunikációjának 7 hónapig tartó megfigyelése alatt azonosítottunk be. Ezen narratívák közül négy az ukrajnai háborúval, valamint a háború következményeivel kapcsolatos. A narratívák célja Ukrajna hiteltelenítése, valamint a Kijevnek nyújtott uniós és NATO segítség megkérdőjelezése. Ezek a narratívák kiegészítik azokat a már régebb óta jelen levő témákat, melyek a magyarországi, valamint a romániai közvéleményt Brüsszel ellen hangolják. A Riseproject.ro és az Átlátszó Erdély cikke." https://atlatszo.hu/vilagterkep/2023/09/13/a-titkos-fidesz-aur-testveriseg-igy-fonodnak-ossze-a-magyar-kormany-es-a-roman-szelsojobb-uzenetei/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!