Romániához csatolná Kárpátalját a román nacionalista párt

2024. január 29. 10:23

„Kárpátalja, és minden, ami a román nemzeté, vissza kell térjen az állam határai közé!” – hangoztatta az AUR második számú vezetője.

2024. január 29. 10:23

Claudiu Târziu, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szenátora szerint Románia csak abban az esetben lehet szuverén ország, ha azokat a területeket is elcsatolja, amelyek egykor Romániához tartoztak, most viszont Ukrajna részei – írja a Maszol.

„Válaszúton vagyunk, ahogyan máskor is, ezekkel a nagyhatalmakkal kell dűlőre jutnunk szuverenitásunk megszerzése és kiegészítése céljából. Csak akkor leszünk valóban szuverének, ha visszaállítjuk a román állam természetes határait. Észak-Bukovinát nem felejthetjük el! Dél-Besszarábia nem felejthető!

Herța, Kárpátalja, minden, ami a román nemzeté, vissza kell térjen az állam határai közé!”

– mondta Moldva és Havasalföld egyesülésének ünnepén, január 24-én Iașiban az AUR második számú vezetőjének számító politikus.

Târziu utólag azonban magyarázkodásba kezdett. Azt mondta, ő valójában nem követelte a területek elcsatolását, csak a szuverenitásról beszélt.

Szerdán a Mandiner is beszámolt róla, hogy Moldva és Havasalföld egyesülésének ünnepén a román miniszterelnök is tartott beszédet.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Macskabarát
2024. február 08. 16:36
Minden az övék? Azt már hallottam, hogy aTiszától a Nyeperig, de északon hol a határ? Aki képes belvándorolni, belakni mások földjéta bennszülöttek tolerenciájának köszönhetően, annak az emlékező képessége eltorzul vagy a pofátlansága nő az egekig?
Reszelő Aladár
2024. január 30. 12:56
Gondolom ő már úgy emlékszik, hogy Magyarország mindig is román föld volt. A logikája szerint ha ők már a 895 előtt 2 nappal itt voltak, akkor őket illeti ez a föld.
contractor-2
2024. január 29. 15:22
Észak Bukovina az nem Kárpátalja. Ez így csúsztatásnak is durva a mandi-tól. Egyszerű hiányos tudás.
Man-diner
2024. január 29. 14:59
Én is, csak fordítva. Romániát csatolnám kárpátaljához. Edélyt meg vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!