„Európa megmentése a tét" – Meloniék tárt karokkal várják a Fideszt

2024. február 11. 17:27

Az olasz miniszterelnök, de különösen a lengyelek szívesen fogadnák a Fideszt Strasbourgban, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) táborában. A tárgyalások már folynak, és nem kell sokáig várni a csatlakozásra – írja a Bloomberg.

2024. február 11. 17:27
null

Európa néhány vezető jobboldali politikusa, köztük az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni szívesen fogadná a Fideszt Strasbourgban, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) táborában – írja a Bloomberg. A csoportot vezető Meloni és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki is tárgyalt ez ügyben az elmúlt hetekben Orbán Viktorral, a csatlakozás feltételeként szabva, hogy „a szókimondó magyar kormányfő” változtasson az álláspontján többek között Ukrajna kérdésében.

Egy ilyen lépés gyökeresen átformálhatná a brüsszeli politikát, hiszen a fideszes képviselőkkel együtt a nacionalista, euroszkeptikus és bevándorlásellenes ECR a júniusi európai parlamenti választások után

a harmadik legnagyobb frakcióvá válhatna az unióban, értelemszerűen nagyobb gazdasági-társadalmi befolyással.

„Beszéltem erről Orbán Viktorral, és úgy tudom, hogy fontolóra veszi az ECR-be való belépést. Ha így történik, azzal még inkább képessé válnánk a cselekvésre egy jobb Európáért” – mondta egy interjúban Morawiecki, a lengyel Jog és Igazságosság parlamenti delegációjának vezetője.

Az ECR ez esetben nyolcvan nyolcvan parlamenti mandátumot szerezhetne, ha ma tartanák az európai választásokat, legalábbis a Europe Elects közelmúltban végzett közvélemény-kutatása szerint. Az így kialakult nagy jobboldali koalíció számára ugyanakkor kihívás lenne az Ukrajnával kapcsolatos álláspontok összehangolása, „különös tekintettel arra,  hogy Magyarországot az EU leginkább Kreml-barát kormánya vezeti, míg az ECR többi tagja határozottan támogatja Kijevet. Különösen igaz ez a Jog és Igazságosság pártra, amely jelenleg a legtöbb mandátummal bír az ECR-tömbben” – vélik a cikk szerzői.

Morawiecki szerint ugyanakkor a különbözéseknél fontosabbak a közös célok: 

több jogkör az egyes országoknak, az uniós bürokrácia mérséklése, nagyobb biztonság a bevándorlás visszaszorításával,  és kevésbé önkárosító politika minden területen.

Ez a stratégia, írja a Bloomberg, ugyanakkor kockázatot is rejt az európai politikában újonc Meloni számára, hiszen „az öt ciklus óta hatalmon lévő Orbánt – az  EU leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnökét – nem könnyű megzabolázni. Különösen  azért, mert maga is arra törekszik, hogy egyesítse a kontinens nacionalista pártjait”. 

A magyar miniszterelnöknek ráadásul nincs túl jó tapasztalata a brüsszeli szövetségkötések terén, hiszen három évvel ezelőtt a Fidesz kiszorult az Európai Néppártból.

Orbán Viktor nem olyan ember, akit könnyen meg lehet puhítani. Ha csatlakozik az ECR-hez, az egy nagyon világos jelzés lesz arról, mit képvisel a tömb"  – hangsúlyozta egy interjúban az EU szociális jogokért felelős vezetője, a szocialisták választási kampányának vezetője, Nicolas Schmit is.

Orbán Viktor számára, állítja a lap, ugyanakkor rövid távon is előnyökkel jár, ha most köt egyezséget Meloniékkal, hiszen így nagyobb támogatottsághoz jutna az év második felében esedékes magyar uniós elnökséget megelőzően. A sajtónak adott legutóbbi megjegyzéseiben a magyar miniszterelnök szerintük már majdnem kész tényként kezelte a megállapodást, a Fidesz csatlakozása a júniusi választások előtt mégsem valószínű.

Sok különböző fronton kell egyesítenünk erőinket, hogy megmentsük Európát. 

Az ECR mindenkit befogad, aki egyetért velünk az uralkodó  liberális és baloldali csoportokkal szemben, amelyek a kontinens elpusztításában érdekeltek” 

– hangsúlyozta még mindezzel kapcsolatban Morawiecki.

Nyitókép: Orbán Viktor és Giorgia Meloni az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2022. december 15-én. (Ludovic Marin/AFP) 

 

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2024. február 12. 07:57
Nagyon, de nagyon remélem, hogy a FIDESZ nem lép be ide! Meloni átbaszott minket, a lengyelek cserbenhagytak, mert megszavazták a kommunista hóhért. Nem megbízhatók! Fordítsuk meg. Lépjenek ők be abba a szövetségbe, amit a FIDESZ hoz létre. Például ki kell szélesíteni a Visegrádi csapatot osztrákkal, horváttal, szlovénnel, szerbbel és olasszal. Jó, ez nem életszerű, de lengyeltől, olasztól novemberig óvatosnak kell lenni. Ha Trump nyer, más a leányzó fekvése. Stratégiai nyugalom.
figyelő4322
2024. február 12. 03:37
A Fidesz vagy csatlakozik... Vagy nem. Majd meglátjuk. Ha csatlakoznak, annak van/ lesz valami jó oka. Hogy Moraviecki mit dumál, mit követel, az nem egészen világos. Hiszen Orbán és más Fideszes politikusok is megmondták, hogy Magyarország Ukrajna területi integritása mellett van! Persze az is világos, hogy ez nem fog teljesülni, mivel a ruszkik követelik az oroszok lakta területeket. Ez Orbán álláspontja is. Tehát hogy a béke sokkal kedvezőbb lenne az ukránok számára - de tudjuk, hogy ez nem szempont sem a mélyállamnak, sem a háborús héja ajrópai politikusoknak! Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot, ez egyszerűen lehetetlen. Ha maga a NATO is beszáll a háborúba... Nem fog beszállni, de ha a politikusok annyira hülyék lennének, akkor abból könnyen világháború lehetne... Ezt még a mélyállam, sőt még a dilis Brandon se akarná!
ZZoltan
2024. február 12. 01:58
Kapitális baromság lenne a fidesznek belépnie az ECR-be. Úgy járnának velük, mint a Néppárttal. Egyrészt mert a libsi Meloni ott van. Ő egy atlantista, globalista ügynök, aki patriótának hazudja magát. Az egész ECR ukrán párti. A cseh és a svéd tagpártok kifejezetten gyűlölik Orbánt és a fideszt. Tehát ÉRTELMETLEN lenne oda belépnie a fidesznek. Újabb vergődés. Helyette az ID 1000x jobb lenne. De ezt úgy sem meri felválalni Orbán, mert mindíg retteg attól, hogy a mainstream leszélsőjobbozza. Meg az AFD mellett sem mer kiállni a még fenntartott jókapcsolati miatt a CDU val. Pedig az ID pártjainak nagyjából hasonló a politikája majdnem minden ügyben, mint a fidesznek.
CubaLibre
2024. február 11. 23:53
A kép alapján szép pár lennének....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!