CNN: Itt az ideje elismerni, hogy Ukrajna meghirdetett nagy céljai megvalósíthatatlanok

2024. február 28. 17:03

„A még több fegyver és segély segítheti Ukrajna önvédelmét, de arra nincs garancia, hogy egy mintegy 37 millió lakosú ország végül le tud győzni egy több mint 140 milliós ellenfelet” – olvasható az Oroszország-szakértő cikkében.

2024. február 28. 17:03
Military mobility of Ukrainian soldiers continues in Donetsk Oblast

A nyáron újabb nagy Ukrajna központú csúcstalálkozóra kerül sor Svájcban, amivel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij azt reméli, hogy a nyugati országok újabb támogatásokra fognak ígéretet tenni. „De mivel Oroszország Ukrajna elleni háborúja már harmadik éve tart, egy újabb csúcstalálkozó valószínűleg nem hoz áttörést – nem csak azért, mert Moszkva nem lesz jelen, hanem ami még fontosabb, mert 

egyik félnek sincs világos elképzelése arról, hogy mit jelent a győzelem, vagy hogyan lehet azt elérni” 

írja Anna Arutunyan orosz politikával foglalkozó szakértő a CNN hasábjain. 

A szerző megjegyzi: folyamatosak a találgatások Vlagyimir Putyin háborús céljaival kapcsolatosan, mert nem egyértelmű, hogy az orosz elnök számára mit jelentene a győzelem. „Akkor lesz béke, ha elérjük a céljainkat: nácimentesítjük és demilitarizáljuk Ukrajnát, helyreállítjuk semleges státuszát” – mondta Putyin decemberben. 

Anna Arutunyan szerint a nyugati politikusok jobban teszik, ha elsősorban a Kreml tetteit és nem a szavait alapján ítélnek. Hozzáteszi: bár az orosz hadigépezet jobb állapotban van jelenleg, mint egy évvel ezelőtt, nem tűnik valószínűnek, hogy Oroszország elfoglalja Kijevet, amit a háború elején szeretett volna. Miután Oroszország 2022-ben bejelentette Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon annektálását, azóta leginkább ezekre a régiókra koncentrált – jegyzi meg a szerző.

Ezt is ajánljuk a témában

Nagyon nem látni a végét a két éve tartó orosz–ukrán háborúnak

Sok víz (és nyugati pénz) folyt le a Dnyeperen az Ukrajna ellen indított orosz invázió óta, azonban még mindig messze a békekötés. Az orosz gazdaság nem omlott össze, bár meglátszanak a szankciók hatásai. Az IMF szerint viszont az idén gyorsabban növekszik majd, mint a G7 országainak gazdasága, ami megkérdőjelezi a jelenlegi szankciós és támogatási stratégia folytatását. Nem csoda, hogy már a nyugati szakértők is elismerik, Moszkva még évekig képes folytatni a harcot.

 

A Nyugat sem tudja mit akar

Arutunyan azt írja: a nyugati szövetségesek tervei és céljai sem egyértelműek. Szerinte ugyanis a nyugati hatalmak valójában mérsékelten támogatják Ukrajnát, ami arra elég, hogy az ország megvédje a területét, miközben azt kommunikálják, hogy Putyin legyőzése a céljuk. De mint leírja: „valójában nem fogalmazzák meg, hogy mit is jelentene Putyin legyőzése”.

A szakértő szerint pontosan ez a kettősség az, ami miatt Moszkvából gyengének látszanak a nyugati hatalmak. 

„Az elmúlt egy év során egyre kevésbé tűntek reálisnak Ukrajna meghirdetett céljai: az összes megszállt ukrán terület, köztük a Krím visszafoglalása, amely már közel egy évtizede orosz ellenőrzés alatt áll” 

– írja a szerző. 

Ukrajna legnagyobb problémája

A szakértő szerint a Nyugat azt nem tudja megadni, amire Ukrajnának a legnagyobb szüksége van: nem tud vagy inkább nem hajlandó katonákat adni.

Ezt is ajánljuk a témában

„Annak ellenére, hogy Emmanuel Macron francia elnök nemrégiben nagyzolva arról nyilatkozott, hogy »nem zárja ki« csapatok Ukrajnába küldését, a NATO-hatalmak nem gondolják komolyan ezt a romboló és eszkalációs lépést, és ez így van rendjén” – írja Arutunyan. 

Mint megjegyzi: az ukránok emberhiánytól szenvednek. Zelenszkij azután rúgta Valerij Zaluzsnij főparancsnokot, hogy az felvetette: még 500 ezer katonára lenne szükség a győzelemhez. 

Ezt is ajánljuk a témában

A realitás 

A szerző szerint nem reális cél az, hogy Ukrajna visszaszerezze azokat a területeket, amelyeket az oroszok már egy évtizede megszálltak. 

„A még több fegyver és segély segítheti Ukrajna önvédelmét, de arra nincs garancia, hogy egy mintegy 37 millió lakosú ország végül le tud győzni egy több mint 140 milliós ellenfelet” 

– szögezi le a szakértő. 

A szerző szerint nem szabad félrevezetni Ukrajnát és a nyugati országok lakosait azzal, hogy biztos az ukrán győzelem. A nyugati fegyverkészletek kiürülnek, s már lassan nem lehet több szankciót kivetni az oroszokra. 

A szakértő leszögezi: ha valaki pragmatikus akkor el kell ismerni, hogy a megszállt területek visszaszerzése „egy véres és talán elérhetetlen cél.” Szerinte őszintének kell lenni azzal kapcsolatban, hogy mit érhet el Ukrajna. Kijelenti: Kijevnek reálisabb cél lenne a semlegesség, és a területek egy részét is valószínűleg el kell engednie. 

Nyitókép: Ukrán katona a lövészárokban Donyeckben 2024 februárjában. Forrás: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Kiakadtak az oroszok Magyarországra

„Kimondhatjuk, hogy a NATO komolyan készül egy lehetséges konfliktusra velünk” – árulta el a véleményét Marija Zaharova a magyar vezetésű NATO-hadgyakorlatról.

7 órája

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:43
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­­g­ö­­­s­­ ­­­l­á­­n­­­y­o­­­k­ ­­­v­á­r­­n­­a­­­k­­ ­­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
Csigorin
2024. március 20. 19:47
mert a haboru elott nem lehetett ezt latni?
Patika
2024. március 20. 19:23
CNN: Itt az ideje elismerni, hogy Ukrajna meghirdetett nagy céljai megvalósíthatatlanok ---ez így nem igaz! Az oroszok meg fogják valósítani... (maguknak)
speti82
2024. március 02. 08:04
Oroszországot nem tudja legyőzni senki... Az usa se. Mert égni fog mindkettő, a világgal együtt....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!