Trump lesz a következő elnök?

2024. január 30. 07:29

Az amerikai lakosság tulajdonában lévő közel 500 millió darab fegyver jelentős többsége Republikánus szavazóknál van.

2024. január 30. 07:29
Former President Donald Trump Holds A Campaign Rally In Las Vegas
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok

„Trumpot különböző, a demokráciában, pláne az amerikai demokráciában korábban soha nem látott eszközökkel próbálják a jelenleg hatalmon lévő Demokraták megakadályozni, hogy elinduljon az elnökségért. (Amit jó esélye van megnyerni.) A jog eszközeit fegyverként használják a politikai ellenféllel szemben. A Legfelsőbb Bíróság ugyan visszarakatta a nevét a kolorádói Republikánus szavazólapra, de más államokban is próbálkoznak a Demokraták, és minden egyes állam esetében külön-külön kell állást foglalnia a Legfelsőbb Bíróságnak. (Ami nyilván időbe telik, és előfordulhat, hogy a novemberi elnökválasztásig nem minden ügynek tudnak a végére járni.

De Trumppal szemben különböző, kétes legitimációjú büntetőeljárásokat is indítottak különböző kerületi ügyészek. New York-ban például Alvin Bragg, akinek a választási kampányát (az USA-ben a kerületi ügyésze is választás útján nyerik el a pozícióikat) deklaráltan Soros György támogatta. Vagy Georgiában Fani Willis, aki ügyészként megbízott egy privát ügyvédet, Nathan Wade-et, aki mellesleg állítólag a szeretője, a vád képviseletével. De utóbbi fizetett neki egy Miami és egy karib-tengeri vakációt is…

Ilyen figurák próbálják különböző vádakkal, jogi csűrés-csavarásokkal elérni, hogy Trump bizonyos államokban (vagy akár az egész országban) ne lehessen elnökjelölt. Amennyiben ez sikerült a Demokratáknak az nem csak példátlan lesz az amerikai demokrácia történetében, hanem garantáltan polgárháború-közeli állapotokat is fog pillanatok alatt előidézni.

Amiben a Demokraták nem biztos, hogy jól járnának: az amerikai lakosság tulajdonában lévő közel 500 millió darab fegyver jelentős többsége Republikánus szavazóknál van. De erre a lehetőséget ne is gondoljunk…

Elkezdődtek viszont az előválasztások. A Republikánusoknál eddig kettő, a Demokratáknál egy zajlott le. Mindkét oldalon fontos tanulságok, következtetések vonhatók le az eddigi eredményekből.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: David Becker/Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. január 31. 11:33 Szerkesztve
A halottak szavazatait biden birtokolja. Ök vannak többen. A számlálók is biden emberei, ott is biztositott az extra szavazatmennyiség. Lesz megint járvány, lesz megint levélszavazás, ha ez kell, mert ezt is bidenék uralják. Trumpék nem tanultak a jukásukból semmit.
sibakz
2024. január 31. 00:19
Trump lesz az elnök.
sibakz
2024. január 31. 00:19
Ja, ő lesz. Vagy polgárháború lesz és akkor is ő lesz. Ezt akarták elkerülni az ugynevezett demokraták az elmúlt szavazáskor elkövettet csalásaikkal, de ezzel csak elodázták a győzelmét. Vagy a polgárháborút.
Dr Bubo
2024. január 30. 15:16
HajráTexas!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!