Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Brüsszeli korrupció: ingyen repült a Qatar Airways-szel a katari légiegyezményért felelős uniós főigazgató

2023. február 28. 18:00

Henrik Hololei útjait Katar fizette. Az Európai Bizottságban is szedi áldozatait a brüsszeli korrupciós botrány.

2023. február 28. 18:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Leleplező cikket közölt a POLITICO a brüsszeli korrupciós botrány újabb érintettjéről. Henrik Hololei, az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatóságának (DG MOVE) főigazgatójáról nemrég derült ki: rendszeresen utazott ingyen business classon a Qatar Airways járatain, miközben főigazgatósága éppen a katari légitársaság európai piacra lépésének feltételeiről tárgyalt.

Hololei 2016 és 2021 között, azaz a tárgyalások ideje alatt hatszor utazott a katari légitársasággal ingyen,

ebből négy utazást vagy közvetlenül, vagy egy katari légiipari szövetségen keresztül közvetetten a katari állam fizetett.

(Egy hónapra előre ma 3716,83 euró egy business class-jegy oda vissza Brüsszelből Dohába, ez jelenlegi árfolyamon kicsivel több, mint 1,4 millió forint.)

A főigazgató a POLITICO megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, a Bizottság egy szóvivője azonban úgy fogalmazott, hogy az utak mindegyike „jóváhagyásra került, és a vonatkozó szabályokkal összhangban került lebonyolításra”, ennek keretében a potenciális összeférhetetlenségeket is „alaposan megvizsgálták és kizárták”. Ugyanezen szóvivő hangsúlyozta, hogy Hololei „soha nem volt része” az EU és Katar közötti légiipari tárgyalásoknak –

ami izgalmas kijelentés annak tudatában, hogy a megállapodást konkrétan az általa vezetett főigazgatóság tárgyalta le.

Az EU és Katar tárgyalásainak eredményeképpen a katari légitársaságok – köztük a Hololeit gyakran szállító Qatar Airways – leszállási jogot nyertek a legtöbb uniós repülőtéren, azaz megnyílt előttük a 450 millió fős európaipiac. Eközben az európai légitársaságok viszonossági alapon szintén megkapták ugyanezeket a jogokat Katarban, de ezáltal csak Katar hárommilliós piacához férnek hozzá, igaz, a dohai repülőtér gyakran használt átszállási pont Európa és Ázsia nagyvárosai között.

Az Európai Parlament tekintélyét jócskán megtépázó brüsszeli korrupciós botrány – az európai sajtónyelvben ismeretes nevén Katargate – kirobbanása után az Európai Parlament demonstratíve beszüntetett minden munkát az EU-Katar légiközlekedési egyezményen.

Ez ugyanakkor a világon semmiféle relevanciával nem bír, mert az egyezmény de facto már hatályban van;

az EP-nek mindössze egy megerősítő zárószavazást kellene csak lebonyolítania azután, hogy a tagállamok egy többéves folyamatban egyenként ratifikálták az egyezményt. Ennek azonban az egyezmény hatályossága szempontjából semmilyen jelentősége nincs.

Henrik Hololei régi motoros a brüsszeli establishmentben: már hazája, Észtország uniós csatlakozását is tanácsadóként segítette, aztán a három cikluson át európai biztosként tevékenykedő volt észt miniszterelnök, a jelenleg regnáló Kaja Kallas édesapja, Siim Kallas kabinetfőnöke volt 2004-től 2013-ig. 2013-2015 között az Európai Bizottság főtitkár-helyettese volt, 2015 óta áll a DG MOVE élén.

Hololei esete világossá teszi azt, hogy a brüsszeli korrupciós botrányban valószínűleg nem csak az Európai Parlament, de az Európai Bizottság különböző tisztségviselői is érintettek.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2023. március 01. 10:54
Ki tudja, hogy Orbánék miért három honvédségi géppel mentek Egyiptomba?
CNIROLsorazsem
2023. március 01. 00:03
Hány fideszes kell 1db izzó cseréhez? (0 mert a köpcös leszól, hogy már cserélte és boldogan ülnek a sötétben )
Isten jobb keze
2023. február 28. 23:12
Ez most miért is korrupció bolond mandi?? Orbánék a jó módukba elrepülözgetnek alkalmanként több tízmillió forintot a magyar adó fizetők pénzéből! Melyik a nagyobb geciség?? Ez nem szúrja a szemeteket hogy meredjetekmeg reggelre!
backdrive
2023. február 28. 20:41
Basszus, Orbán hetente jettel jár focimeccsre, osztja is a közbeszerzést érte rendesen :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!