„Tudtuk, hogy a terroristák bejöttek a házunkba” – a Hamász-terror túlélője a Mandinernek

2023. november 20. 09:16

Eyal Ben Tzvi feleségével és három kisgyermekével élte túl a Hamász támadását. Szomszédait lemészárolták, de ő és családja csodával határos módon megmenekült, pedig kétszer is betörtek a házába.

2023. november 20. 09:16
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Be'eri egy apró kibuc a gázai határ közelében. Október 7. előtt a lakosainak száma alig haladta meg az ezer főt. 

A Hamász terroristái lemészárolták a városka lakosságának egytizedét. 

Itt, Be'eriben élt a 42 éves Eyal Ben Tzvi is, aki több, mint 100 dél-izraeli október 7-i túlélővel együtt érkezett Magyarországra, hogy szurkoljon Izrael futballcsapatának Svájc és Románia ellen. Az izraeli csapat ugyanis biztonsági okokból Magyarországon játszotta le ezt a két Eb-selejtezőt. Eyallal a Rumbach zsinagógában beszélgettünk, ahol több izraeli túlélő is részt vett a meccsek kapcsán szervezett rendezvényen. 

***

Milyen volt Be'eri a támadás előtt? 

Be'eri volt a legjobb hely a földön. Tényleg az volt, és újra az lesz... Minden tele volt növényekkel. 

A gyerekek számára maga volt a mennyország, nekem pedig az otthonom volt. 

Harmadik generációs kibuclakó vagyok. Számomra Be'eri több volt, mint egy földdarab több, mint egy ház, ez volt az otthonom. Ez nemcsak egy olyan hely volt, ahol jó volt élni, hanem egy olyan közösség is, ami hitt a békében. 

Mi történt önökkel október 7-én? 

Nagy zajra ébredtünk, hallottuk, hogy rakétákat lőnek Izrael felé. Gyorsan bementünk a biztonsági szobába, ahol üzenetet kaptunk, hogy terrortámadás van folyamatban, de nem tudtuk, hogy pontosan mi történik. Öten voltunk az óvóhelyen, a feleségem, az ötéves kislányom, két kisfiam és a kutyánk. Nagy családunk van, én vagyok a legidősebb öt testvér közül. Négyen Be'eriben élünk, de a kibucban élnek a szüleim is, s még más rokonok is. 

Először nem értettük, hogy pontosan mi történik. Üzenetet kaptunk arról, hogy a terroristák behatoltak a kibucba, és jöttek az üzenetek a szomszédoktól, hogy elérték az ő házukat is. Eleinte optimista próbáltam lenni, biztattam a feleségemet, hogy néhány perc alatt vége lesz az egésznek, mert jönni fog a hadsereg. Bezárjuk az ajtókat és minden rendben lesz. 

Aztán egy idő után rájöttünk: nem jön senki megmenteni minket. 

S arra is rájöttünk, hogy rengeteg terrorista van a kibucban. Folyamatosan hallottuk a lövéseket. Amikor véget ért az egész, a házunk környéke tele volt kiégett autókkal, RPG-t (kézi páncéltörő gránátvető) láttunk, mindenfajta gépfegyvert... Felfoghatatlan volt.

Golyónyomok egy lakóház falán Be'eri kibucban. Forrás: Dima Vazinovich /Middle East Images via AFP

Ahogy teltek az órák, egyre szörnyűbb eseményekről kaptunk hírt. Két barátommal beszéltem telefonon. Az első elmondta nekem: „lőnek az ajtónkra, nem tudjuk, hogy mit csináljunk”. Szétlőtték a házát kívülről, aztán elmentek. A másik barátom elmondta, hogy felgyújtották a házát, és ő sem tudta, hogy mit csináljanak. 

Végül kiugrott az ablakon a kislányával. 

A legsokkolóbb hír akkor ért minket, amikor egy barátunk írt nekünk WhatsApp üzenetet: „Mila meghalt”. Mila egy kilenc hónapos kisbaba volt. Ez az üzenet 11 óra körül érkezett. Egészen eddig a pontig csak arról hallottunk, hogy tele van a kibuc terroristákkal. S akkor valaki azt írja neked, hogy meghalt a kislánya. 

Déli tizenkettő körül arab beszédet hallottunk. Már korábban is hallottuk a lövéseket, tudtuk, hogy a közelben vannak, de ekkor közvetlen közelről hallottuk őket. Hallottuk, hogy betörnek a szomszéd házba. A szomszédunk lánya felhívott minket, az anyukája írt neki, hogy bent vannak a terroristák a házában. Később megtalálták a szomszédunk holttestét. 

Ezt követően hallottuk, hogy valaki megpróbálja betörni az ajtónkat. 

Mi korábban a kanapéval eltorlaszoltuk a bejárati ajtót, hogy ne lehessen kinyitni. Aztán hallottuk, hogy betörik az ablakunkat, tudtuk, hogy a terroristák bejöttek a házunkba

A gyerekek mindez idő alatt meséket néztek egy tableten, mert végig volt áramunk. 

Hallották a lövéseket, de ez normális volt, máskor is hallottak ilyet.

Azon veszekedtek, hogy mit nézzenek... Szürreális volt. Mi meg voltunk rémülve, de ők a saját világukban voltak. Azt mondtuk nekik, hogy betörők vannak a házban.

Úgy döntöttünk, nem mondjuk meg nekik, hogy terroristák azok, mert így akartuk megóvni a mentális egészségüket, ha sikerülne túlélnünk. Mondtuk, hogy a betörők bent vannak a házban. Kértük a gyerekeket, tapadjanak a falhoz. Ezt azért mondtuk, hogy ha be próbálnak lőni az ajtón, akkor ne érje őket a golyó. Én tartottam a kilincset. S akkor a kutyánk váratlanul elkezdett ugatni. A terroristák pedig elmentek. Ugyanazok az emberek, akik valószínűleg az előbb megölték a szomszédainkat, valamiért tovább mentek. S ezt követően a másik szomszédunkat is megölték.

Hirtelen csönd lett, és ekkor felhívtuk az egyik szomszédot, aki mondta, hogy bent vannak a házában, hallja, hogy nyitogatják a hűtőt, de ő jól van. Valaki csak ételt vitt el tőle. Sok ilyen furcsa, abszurd történetet hallottunk aznap. 

Két órával később újra hallottuk, hogy valaki betöri az ablakot, és megint bejött valaki a házba. Megint hallottuk a mozgást, megint tartani kezdtem az ajtót, megint kértük a gyerekeket, hogy most maradjanak csendben. De aztán csönd lett. 

Néhány órával később egyszer csak héber beszédet hallottunk kintről. Megérkezett a hadsereg. Az volt az elképesztő, hogy 

amikor a katonák bejöttek a házba, azok az emberek, akik utoljára betörtek, még ott voltak a házunkban. 

A katonák elkaptak két 14-15 év körüli fiatal fiút. 

Nem terroristák voltak? Hogy kerültek oda?

A Hamász áthozott civileket Izraelbe, hogy kirabolják a házainkat. Valamiért ez a két gázai palesztin a nappalinkban bujkált, lehet, hogy megijedtek. 

Amikor a katonák kivittek minket az otthonunkból, és elindultunk a kibuc területén, váratlanul lőni kezdtek ránk. Egy pelenkás baba volt a kezemben. Szürreális volt. A földre vetettük magunkat. 

Aztán tovább haladtunk. Egy ponton a katonák azt mondták nekünk: „Ne engedjétek, hogy a gyerekek jobbra nézzenek!” Rengeteg holttest hevert ott egymás hegyén-hátán. De mindenhol holttestek voltak, és a gyerekek mindent láttak. Szerencsések voltunk, mert mi voltunk az egyik első család, akit kimenekítettek a kibucból. Délután négykor megérkeztek a katonák, és ötkor már kint is voltunk. 

A kibucból kivezető út tele volt kiégett autókkal. Az úttest tele volt hullákkal. Erre nem voltunk felkészülve. 

Az ötéves kislányom megszólalt: „Apa nézd! Halottak!”

Mi történt a családja többi tagjával?

Folyamatosan kaptuk az üzeneteket. A szüleim a padláson bujkáltak 13 vagy 14 órán át. Úgy döntöttek, fent bújnak el, mert a padlás felé egy szinte áthatolhatatlan ajtó vezet. Szerencsések voltak, hogy nem a biztonsági szobában bújtak el, mert nagyon sok terrorista tört be a házukba. Hallották, ahogy körbejárják a lakást. A testvéreim és a szüleim is jól vannak. De több unokatestvéremet megölték. Egy unokatestvéremet pedig Gázába vitték. 

Sok barátomat temettem el. 

Kilencven embert öltek meg a kibucban és harminc embert raboltak el. Sok civilt, köztük gyermekeket, nőket és időseket, vittek el Gázába. Reméljük életben vannak. Az ő kiszabadításuk most a legfontosabb. Ezek az emberek nem tettek semmi rosszat, elképzelni is rossz, milyen körülmények között tarthatják őket. Most az a legfontosabb, hogy ők hazatérjenek. 

Vissza fog térni Be'eribe? 

A támadás napján már tudtuk, hogy a házak negyedét lerombolták. Akkor azt mondtam a feleségemnek: újra fel kell építenünk a kibucot. Vissza akarok térni. Ez lesz a mi győzelmünk. 

Nyitókép: Eyal Ben Tzvi / A szerző fotója

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt,

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 20. 16:37
Nagyon remélem , hogy alexandrosz-2 nem magyar, mert nagyon lerontaná az átlag IQ-t Ő ugyanis elhitte, amit a palesztinok állitanak. Az történt, h az arabok a harctéri küzdelemmel párhuzamosan folyó kommunikációs, vagy propaganda háborúban GYŐZELEMRE álltak. És akkor bedobnak egy ilyen, abszolút hihetetlen fake-news-t, miszerint okt 7.-én a kibucokban zsidók mészároltak le zsidókat, és zsidók vittek zsidó túszokat Gázába. Megáll az ész. Na, nem alexandrosz-2-é, mert annak tárgyi akadályai vannak:-))
Tommaso
2023. november 20. 16:34
A két rokon nép szellemi szintje között - szó szerint - ÉSZTVESZTŐ a diferencia. Amig a Nobel-dijasok 20, az Oscar-dijasok 10%-a zsidó szárnmazású, addig palesztin kitüntetettekről nemigen hallani. Az arabok a harctéri küzdelemmel párhuzamosan folyó kommunikációs, vagy propaganda háborúban GYŐZELEMRE álltak. És akkor bedobnak egy ilyen, abszolút hamis, és őket lejárató fake-news-t, miszerint okt 7.-én a kibucokban zsidók mészároltak le zsidókat, és zsidók vittek zsidó túszokat Gázába. Most már az arabok mindent téren vesztésre állnak
alexandrosz-2
2023. november 20. 16:06
Szar zsidó propaganda. Hazug is, aljas is, szánalmas is. Pont, mint a zsidó.
ProletarFC
2023. november 20. 14:13
A terrorizmus a szegények háborúja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!