Orwell mind a tíz ujját megnyalná: a késelés után itt az új ír szájkosártörvény

2023. november 29. 07:43

Gumitörvény, vagy inkább gumibot-törvény: az ír kormány olyan törvénytervezetet porolt le, amely alapján akár már pusztán azért is megbüntethetnek valakit, mert egy bevándorlásellenesnek ítélt mémet találnak a telefonján, s ami a leghátborzongatóbb jogi nonszensz, hogy ebben az esetben nem a vádnak kell bizonyítania, hanem a megvádoltnak...

2023. november 29. 07:43
London, tüntetés, női tüntetőt vesznek őrizetbe
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

„Remegjen a zsarnok / Tábortüzeink lassan leégnek” – Írország himnuszának sorai ezek, és valahogy érdekesen rezonálnak a minapi történésekre. Értve ezalatt az országot elözönlő menekülteket és migránsokat, akik kapcsán az átlagos ír úgy érzi, háttérbe szorult, míg a frissen érkezett idegen előbb juthat lakáshoz az akut lakhatási válság közepette, mint akár az ő fiai, akár a 13 ezer ír hajléktalan. S beleláthatjuk a felháborodást is, amely végigsöpört az országon, nem kizárólagosan amiatt, mert alig egy hete két felnőttet és

három gyereket késelt meg egy algériai származású bevándorló

hanem régóta izzott már a parázs az ír néplélekben, olyannyira, hogy hétből hat nap utcára vonultak valahol tüntetni a nyakló nélkül befogadott embertömegek miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

A minapi dublini tüntetésekkel összefüggésben már a legelső éjszaka három tucat embert vettek őrizetbe – egy részük egészen biztosan felhasználta az utcákon uralkodó káoszt arra, hogy boltokat fosztogasson, de nem kizárt, hogy olyan is közöttük van, akit úgymond garázdaság miatt vertek bilincsbe. A mainstream sajtó a legtermészetesebb módon „szélsőjobboldalizta” le a tiltakozókat, az őrizetbe vettek pedig kiváló lehetőséget biztosítottak Leo Varadkar miniszterelnök és kabinetje számára arra, hogy összemossa őket a valódi tüntetők tömegeivel, így bagatellizálva és kriminalizálva a tiltakozást.

Most úgy tűnik, hogy a dublini kormány nem csak az indulatok félresiklatására használja fel a történteket, azaz

nem csak kivédeni igyekszik a csapást, hanem támadásba is lendül.

Legalábbis erre utal, hogy – mint arról a The Fox News beszámolt – a „gyűlölethullámra” reagálva egy múlt pénteki beszédében Varadkar belengette a „gyűlölet elleni törvények modernizálását” az elkövetkező hetekben.

A migránsokat kritizálni tilos

„Szerintem most már nagyon nyilvánvaló mindenki számára, hogy ezek a törvények nem elég naprakészek a közösségi média korában” – fogalmazott, mintha a gyűlöletkeltés okozta volna az előző napi zavargásokat, és nem egy kisgyerekeket késelő bevándorló. Új jogszabály kell, mondta, és „ezt néhány héten belül be kell vezetnünk, mert itt nem csak a közösségimédia-platformoknak van felelősségük, hanem nekik is,

akik gyűlöletkeltő és erőszakra buzdító tartalmakat töltenek fel az internetre”.

A kritikusok, mint a Fox News megjegyzi, attól tartanak, hogy a tömeges migrációtól idegenkedő írek bebörtönzéséhez vezethet az új jogszabály, amely ilyen kitételt tartalmaz: „a rasszizmus és a xenofóbia közvetlen erőszak a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása ellen, az elvek ellen, amelyekre az Európai Unió alapul és amelyeket a tagállamok is osztanak”.

Márpedig, mutat rá a portál, a „xenofóbia” könnyedén ráhúzható minden írre, aki ellenzi a tömeges migrációt a hazájában, úgy, hogy az „írásbeli vagy képi tartalmak terjesztése” önmagában büntetendő cselekményként került be a szövegbe.

A javaslat már egyszer magába szívhatta az ír szabadság levegőjét a parlamentben, mégpedig amikor júniusban Pauline O'Reilly zöldpárti szenátor beszédben kelt annak védelmére, mondván, valóban

„korlátozzuk a szabadságot, de a közjóért tesszük!”

Mindennek a hűséges rendőrség is közleményben ágyazott meg, amely „zavargó csőcselékként” hivatkozott a tüntetőkre, mondván, „egyértelmű, hogy az emberek a közösségi médián, az interneten keresztül radikalizálódtak”.

Orwell disztópiája kicsiben

Azt érdemes hozzáfűzni, hogy a késő tavasszal-nyáron már egy kört futott tervezet ennél még zaftosabb részleteket is tartalmaz, ami ellen ekkor még Elon Musk is kikelt. A tervezet ugyanis szélsőséges esetben börtönnel is fenyegetheti azokat az ír polgárokat, akik „olyan anyagok birtokában vannak, amelyek amelyek bizonyos védett tulajdonságokat kritizálnak, a nemi identitástól az etnikumig; a Fox egy másik cikkben felidézi, sokaknak George Orwell 1984 című kötetében leírt disztopikus világa ugrott be erről.

A börtönhöz ugyanis elég olyan anyagot készíteni vagy birtokolni, amely valószínűleg erőszakot vagy gyűlöletet szít egy személy vagy személyek csoportja ellen azok védett tulajdonságai kapcsán”, s amely a nyilvánosság egy részéhez való eljuttatás céljából készült. Külön szép volt az ekkori szövegváltozatban a védett tulajdonságok felsorolása tekintetében a „gender”: „egy személy nemét jelenti, vagy azt a nemet, amelyet a személy preferált nemeként fejez ki, vagy amellyel a személy azonosítja a transzneműt, valamint a férfi és női nemtől eltérő nemet”. Magyarán a tervezet eredetileg inkább a „transzfóbok” büntetését célozta, s ekkoriban amiatt vert fel nagy port, mert szélsőséges alkalmazásával

akár a Bibliát vagy katolikus hittételeket is büntetendő gyűlöletbeszédként lehetett értelmezni.

S ami még szebb, a bizonyítási eljárás is fordított, vagyis az ártatlanság vélelme helyett a bűnösség vélelme lép színtérre: eszerint „ha bebizonyosodik, hogy a vádlott az említett anyag birtokában volt, és megalapozottan feltételezhető, hogy az anyagot nem személyes használatra szánták, a személyről az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy az (1) bekezdésbe ütköző anyag birtokában volt”.

Homályos kivételeket leír a törvény, miszerint pusztán a védett tulajdonságok megvitatása nem törvényszegés, de ez sokak szerint leginkább terelésnek tűnik.

Gumitörvény a gumibotok mellé

„Az új ír törvénytervezetben a minél szélesebb gumifogalom megteremtése a cél. Sehol sem szerepel például a »gyűlöletbeszéd« definíciója” – mutat rá lapunk kérdésére Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője, hozzátéve: még csak az sem kell, hogy valaki sértőként értelmezze az adott anyagot, „már az is elég az elkövetéshez, ha az »alkalmas lehet rá«. Hogy ki dönti ezt el? A hatóságok. Igazi Orwell-i gondolatbűnnel állunk szemben”.

Ha valaki telefonján egy bevándorláskritikus mémet találnak, már az is bűncselekmény,

ráadásul a bűnösség vélelme mellett a jelenlegi jogszabályokkal ellentétben még az sem nyújt védelmet, ha a vádlott joggal gondolhatta, hogy amit mond, nem gyűlöletkeltő. „A javaslat szembe megy az önvádra kötelezés tilalmával is, hiszen, ha valaki nem hajlandó elektronikus eszköze vagy felhasználói fiókja jelszavát átadni az ilyen ügyek nyomozásánál, úgy az már ezért büntethetővé válik” – teszi hozzá Dornfeld.

A vezető elemző úgy véli, történelmi okokból nem meglepő és nem is ritka a szólásszabadság korlátozása az emberi méltóság védelmében Európában, de ehhez erős indok kell – a magyar Alaptörvényben ez a „nyilvánvaló és közvetlen veszély” kritériuma –, itt ez is hiányzik, vagyis rossz esetben egy Brian élete című filmből kivágott jelenettel is törvényt sérthetünk. Dornfeld szerint „a valós cél nem a gyűlöletbeszéd visszaszorítása, hanem az ellenvélemény ellehetetlenítése, a »rossz gondolatok« büntetőjogi fenyegetése”, az időzítés egyértelmű, ahogy az is beszédes, hogy Conor McGregort már vizsgálat alá is vonták.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Apáti Bence

Facebook

Idézőjel

McGregor szerint Írország háborúban áll, és megdöbbent, hogy egy migráns ártatlan gyerekeket késelt meg.

Noha egy évtizede még éppen a közösségimédia-platformokat tekintették a szólásszabadság legújabb színterének, ahol megfértek a másutt kriminalizált vélemények (ez az álprofilról történő, valóban kirekesztő, rasszista hőzöngéstől a mainstream számára pusztán kellemetlen tények ismertetéséig jelenthetett bármit), a 2010-es évek második felében

szinte az összes ilyen platform jóval erősebb cenzúrát kezdett bevezetni, mint akár az adott ország törvényei.

Ezt nevezték ők, például a Facebook „közösségi alapelveknek”, és itt került sor először a fent részletezett, mindenféle jogállamisági kritériumokat mellőző gyakorlatokra. Úgy mint egyes védett csoportok privilegizálására, mások, például a konzervatívok véleményének erős korlátozására, vagy például a „bűnösség vélelmének” alkalmazására (bejelentések alapján letiltanak, majd addig nem oldanak fel egy profilt, amíg az algoritmus meg az alulfizetett Facebook-moderátorok úgy nem döntenek, hogy na, jó, mégsem történt szabálysértés – lásd: Pesti Srácok Facebook-oldala). Most pedig úgy fest, hogy a törvényalkotók kezdenek mintaként tekinteni az addig minden törvényi felügyelettől ódzkodó közösségimédia-platformok gyakorlatára. Külön pikáns, hogy a Facebook jelentős része, jelesül a moderátori központ egyébként épp Dublinban működik.

Mindennek kapcsán Dornfeld lapunknak elmondja, „Mark Zuckerberg nem sokra tartja a szólásszabadságot, a jogi bizonytalanságot sokkal jobban gyűlöli: a platformja nem veszít pénzt azzal, ha legitim véleményeket töröl, de azzal igen, ha azok nem törlése miatt megbüntetik”.

Viccelni azért lehet?

Ugyanakkor az ír szájkosártörvénynek ugyanaz lehet a gyenge pontja, mint a „közösségi alapelvek” betartatásának: az irónia algoritmikusan, de sokszor emberi értelmezés segítségével is elválaszthatatlan a komolynak szánt üzenettől – vagy akkor a készítő vélhető motivációját vizsgálják majd, vagyis, hogy célja volt-e a gyűlöletkeltés? A vezető elemző rámutat, ennek bizonyítása ugyancsak nehézkes – legalábbis az lenne, ha egy bíróság jogállami alapokon működik,

„a javaslat ezért egy »demonstrációs tesztet« vezetne be, vagyis azt vizsgálná, ellenségesen viselkedett-e az elkövető valamely csoport tagjával”,

ami szintén nem visz közelebb a valóság megismeréséhez. S persze, teszi hozzá, a törvénytervezet elméletileg kivételt biztosítana a kérdések közéleti megvitatása, művészet és tudomány érdekében, „de a szándékosan elnagyolt gumiszabályok miatt az ellenzők közül sokan élnek a gyanúperrel, hogy ez a biztosíték nem sok szerepet kapna a törvény alkalmazásánál, kizárólag az ellenzők leszerelése érdekében került be a szövegbe. Mindenesetre, ha elfogadják,

az írek jobb ha felkészülnek egy irónia és humor nélküli világra”.

S nem feltétlenül csak ők, az ír törvény könnyen precedenssé válhat; „egyértelmű, hogy a progresszió ebbe az irányba akar elmozdulni: az eltörlés kultúrája, az egyre inkább nyíltan totalitariánus woke ideológia végső célja az, hogy rajta kívül más gondolat ne maradhasson. Az ilyen ideológiáknak mindig is természetes ellensége volt a humor, hiszen nevetségessé teszi világmegváltó eszméiket” – fogalmaz Dornfeld, hozzáfűzve: bízik abban, hogy

„ami nem sikerült a kommunistáknak és a náciknak, ott a globalisták sem fognak sikerrel járni”.

***

Nyitóképünk illusztráció, de nem is annyira távoli: egy 2021. április 3-i londoni tüntetésen történt őrizetbevétel látható rajta; a demonstrációt a rendőrségnek a tüntetések felkoszlatásához többletjogokat adó törvény ellen tiltakoztak, nem csak a fővárosban, de országszerte.

Összesen 222 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lakat_OS
2023. december 01. 13:54
Ireland is about to pass one of the most radical hate speech bills yet. Merely possessing "hateful" material on your devices is enough to face prison time. Not only that, but the burden of proof is shifted to the accused, who is expected to prove they didn't intend to use the material to "spread hate". This clause is so radical that even the Trotskyist People Before Profit opposed it as a flagrant violation of civil liberties. Dark times. https://x.com/KeithWoodsYT/status/1651917024342294530?s=20
iimre
2023. november 30. 03:27
"Mr.Woof nov. 29. 11:45 A fidesz álszuverenitási törvénye is orwelli intézkedés. Részletes cikk, hogy mi a baj vele https://telex.hu/velemeny/2023/11/29/szuverenitasvedelem-nincs-de-igeny-az-lenne-ra" Tudod, azért teheti meg ezt (is) gond nélkül a nemzeti kormány, mert 13 éve minden országgyűlési választást abszolút többséggel megnyer. Mehetsz fellebbezni a legeltetési bizottsághoz, birka, aztán alijázhatsz szőrös talpú román elvtársaidhoz a gecibe… :DDD
iimre
2023. november 30. 02:51
"Latrina nov. 29. 08:21 • Orion8 2023. november 29. 08:19 Úgy van kitalálva, hogy előbb-utóbb összecsapjanak az őslakosok a bevándorlókkal. Amint ezt megtörténik, bevezetik a teljes diktatúrát a vészhelyzetre hivatkozva. • nálunk is vészhelyzet van 2020 óta." Na ja: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/teljes-cnn-amanpour-interj%C3%BA/510943829580530 /teljes-cnn-amanpour-interjú (feliratozva) :DDD
iimre
2023. november 30. 02:47
"mc-foker nov. 29. 09:04 Orwellel példálózik a propagandista újságíró, miközben a KESMA-ban pörögnek az egyen központi hírek, a kényes eseteket pedig nem merik lehozni a szolgalelkű csinovnyikok :D:D:D szép." Azért teheti meg ezt (is) gond nélkül a nemzeti kormány, mert 13 éve minden országgyűlési választást abszolút többséggel megnyer. Mehetsz fellebbezni a legeltetési bizottsághoz, birka… :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!