Hamász-támadás: hiába kongatták a vészharangot a női határőrök, senki nem figyelt rájuk

2023. november 21. 09:56

Fejezzétek már be a felesleges riogatást, a Hamász nem akar támadni! – így torkolták le az elit határőr egység tagjait parancsnokaik, miközben a terroristák augusztus óta a lemészárlásukat gyakorolták nem messze a gázai határtól.

2023. november 21. 09:56
Női izraeli katonák Ciszjordániában
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Tényleg sokkoló, hogyan sikerült néhány ezer terroristának, ha csak néhány órára is, de meglepnie és saját területén csapást mérnie a Közel-kelet legerősebb hadseregére, az izraelire – nem csoda, hogy az egész ország azóta is magyarázatot keres erre az óriási fiaskóra, amely több mint ezer izraeli ember életét követelte.

Ezt is ajánljuk a témában

„Tudtuk, hogy a terroristák bejöttek a házunkba” – a Hamász-terror túlélője a Mandinernek

Mikor Eyal Ben Tzvi hallotta, ahogy a terroristák betörik a házuk ablakát, megragadta a biztonsági szoba kilincsét és arra kérte a gyerekeket, hogy maradjanak csöndben és tapadjanak a falhoz.

Természetesen zajlanak a hivatalos vizsgálatok, de mivel ezek rendszerint lassabban hoznak eredményt, mint a magyarázatot követelő nép szeretné, valami addig is kell. Így hasonló helyzetekben egyfelől felsorakoznak a poszt-Waterloo Napóleonok, akik elmondják, hogyan kellett volna megnyerni a sorsdöntő csatát, és milyen banális tévedések történtek, amiken múlott a vereség; másfelől a különféle egységek exkuzálják magukat, hogy ők előre szóltak, de odafönt valaki elszabotálta a jelentéseiket, vagy legalábbis ignorálta azokat.

Az izraeli-Hamász konfliktus kirobbanása óta számos példa akadt mindkettőre (nem beszélve a belpolitikai hasznosításról, elvégre abban egyetértenek sokan, hogy az ország végzetes megosztottsága miatt gondolhatta a Hamász, hogy most van itt az idő lecsapni, a disputa inkább a felelősség kiporciózásáról zajlik), elsősorban a hírszerzésnek estek neki.

Így megszólalt például az izraeli titkosszolgálat, a Moszad volt vezetője, aki szerint a szervezet kudarca tette lehetővé a terroristák sikerét.

Ezt is ajánljuk a témában

A Moszad egyik volt vezetője: Ez a hírszerzés kudarca, Izrael biztonsági taktikája teljesen összeomlott

A hírszerzés az állította, bár a Hamász rendszeresen gyakorlatozott, a terrorszervezetnek nem áll szándékában megtámadni Izraelt.

Emellett tisztségviselők elmondásaiból a The New York Times állította össze azt az oknyomozó elemzést, miszerint olyan apróságokkal is tudomást szerezhettek volna időben a támadásról, mint például hogy nem állítják le a terroristák által használt kézirádiók lehallgatását.

Ezt is ajánljuk a témában

Hamász-terrortámadás: simán elkerülhető lett volna a New York Times szerint

Az elbizakodott izraeli belbiztonságiak azt hitték, csupán hadgyakorlat, vagy kisebb incidens az éjszakai támadás – pedig elég lett volna egyetlen dologra figyelniük.

Most pedig a Politico hasábjain látott napvilágot az a cikk, amiben a főként nőket alkalmazó, a határ menti mozgásokat megfigyelő határőr-egység, a „megfigyelők” – „tatzpitaniyot” – tagjai osztották meg kritikáikat a médiával, miszerint a hírszerzés vezetése figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseiket.

A Hamász az orruk előtt gyakorlatozott

A Politico elismétli a Netanjahut és a biztonsági szoltálatot ért kritikákat is, miszerint önelégülten elhitték, hogy a Hamász nem jelent veszélyt Gázában, sőt, Kataron keresztül még támogatták is azt az erősebbnek gondolt, Ciszjordániát vezető Palesztin hatósággal szemben.

Női egységről lévén szó, ezúttal természetesen nem maradhat ki a szexizmus vádja sem a csokorból. Ami egy újabb nagy tévedésnek bizonyulhat a hibasorozatban, a lap szerint, hogy „a nők azt állítják, hogy a – többnyire férfi – parancsnokaik elhárították figyelmeztetéseiket, kitartva amellett, hogy a Hamász nem tervez háborút, és

még azt is megparancsolták nekik, hogy fejezzék be a vészmadárkodást”.

A tatzpitaniyot az a szervezet, amely 15-30 kilométeres sávban felügyeli a határt, kamerákkal és különféle csúcstechnológiával felszerelve, ahol a legapróbb mozgást is megfigyelik, így például a gázai határ mentén, Nahal Ozban, az október 7-én lerohant egyik kibuc közelében is napi többszöri dróntevékenységet jelentettek a támadást megelőző hetekben. A Haaretznek egy Ilana keresztnevű katona ennek kapcsán azt mondta, megfigyelték a Hamász harcosait, akik éppen támadást gyakoroltak, „megépítve az izraeli megfigyelőpont pontos makettjét, drónokkal gyakorolták, hogyan kell lelőni a géppuskafészekben ülő katonát”.

A terroristák drónjai olykor néhány száz méterre zúgtak el a határkerítéstől.

Az egész izraeli politikai spektrum álomba ringatta magát

A terroristák korábban nem látott összehangoltsággal és fegyelmezettséggel támadtak, ami egyébként szintén meglepte az izraelieket – a támadást utóbb biztonságpolitikai szakértővel mi is kielemeztük.

Ezt is ajánljuk a témában

Rekonstruáltuk: így néz ki egy Hamász-rajtaütés – Somkuti Bálinttal vettük végig lépésről lépésre

A terroristák mindent profin kiterveltek: felderítés, dróntámadás, aztán a gyalogság; mint egy profi hadsereg – mondja a szakértő, aki azt is kifejti, hol hibáztak óriásit az izraeliek.

Ilana társai különféle izraeli tévécsatornáknak pedig arról beszéltek, hogy a Hamász fegyveresei páncélozott járművek – például izraeli Merkava harckocsik másolata – elleni támadásokat imitáltak, de amikor ezt jelenteni akarták, letorkolták őket, hogy fejezzék be a riogatást.

A Nahal Oz melletti tatzpitaniyot-bázis túlélő katonái – itt húsz izraeli határőrt öltek meg a terroristák – felháborodásuknak adtak hangot a médiában:

„láttuk, mi folyik, de hiába szóltunk. Végül pedig a mieinket ölték meg”.

A főként Netanjahut hibáztató hangok mellett Michael Milshtein, a Palesztin Ügyek Minisztériumának vezetője az egész izraeli politikumot kiosztotta, mert az elhitte, hogy a Hamász mérséklődött. „A politikai spektrum vezető politikusai, köztük Naftali Bennett, Benny Gantz és Jaír Lapid, elfogadták ezt, még a belbiztonsági szolgálat, a korábban kritikus Shin Bet is elfogadta” – fogalmazott a brüsszeli lap megkeresésére.

Ugyanakkor, mint a lap is megjegyzi: az izraeli katonai és hírszerzési vezetők vállalták a felelősséget, bár mindegyikük hivatalában maradt, mondván, bár eljön a vizsgálatok ideje, most a háború megnyerésére kell összpontosítani; s ugyanez volt Netanjahu narratívája is, már ami a mondat második felét illeti.

***

Nyitóképünk illusztráció (női izraeli katonák Ciszjordániában) forrás: Jaafar Ashtiyeh/AFP)

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Ezek is érdekelhetik