Berlin rákapcsolt: felszámolnák a vétójogot az EU-ban, de közelebb engednék Ukrajnát

2023. november 03. 12:33

A Nyugat-Balkán és Ukrajna tervezett uniós tagsága esetén Berlin hozzányúlna az uniós intézményekhez, testületek felépítését és jogköreit változtatná meg – derült ki a német külügyminiszter csütörtöki beszédéből.

2023. november 03. 12:33
Ministerial Conference on EU Enlargement
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Annalena Baerbock egy berlini diplomáciai rendezvényen arról beszélt, hogy az Európai Unió intézményrendszeréhez hozzá kell nyúlni, „bátor reformokra” lesz szükség, ha a 2030-ig tervezett újabb bővítési hullám után is hatékony akar maradni – írja a Politico.

A külügyminiszter szerint meg kell változtatni az Európai Bizottság felépítését: 

tarthatatlan lesz, hogy minden tagállam egy biztost küld a testületbe, mert ennyi tárcára, szakterületre nem lesz szükség. 

Ehelyett szerinte ésszerűen annyi biztosi területet kell kijelölni, amennyi valóban életszerűen szükséges, és a nagyobb portfóliókon osztozni fognak egyes tagállamok, vélhetően rotációban. „Nem engedhetjük, hogy az Európai Parlament és a Bizottság tovább növekedjen, bátor és bölcs döntéseket kell hoznunk. Németország készen áll arra, hogy akár egy ciklus idejére saját biztos nélkül marad, ha kell” – szögezte le Baerbock

Ezt is ajánljuk a témában

A német kormány zöldpárti fődiplomatája az Európai Tanács hatásköreihez is hozzányúlna: a hatékony közös döntéshozatal érdekében 

megszüntetné az egyes kiemelt területeken (adózás, külpolitika, ...stb.) a tagállamok számára fenntartott vétójogot 

és az itt előírt egyhangú szavazás kötelezettségét. Ezen kívül felvetette azt is, hogy a tagjelölt államok képviselői már hazájuk hivatalos csatlakozása előtt – szavazati jog nélkül – részt vehessenek a Tanács csúcstalálkozóin.

Ezt is ajánljuk a témában

A közös uniós külpolitika terén a német politikus elodázhatatlannak nevezte az uniós szervek jövőbeli szorosabb együttműködését, vagyis az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének munkáját segítő szervezet, az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) és az Európai Bizottság feszes koordinációját, hogy az uniós külpolitika markánsabbá válhasson. Baerbock a jelen válságot, az izraeli háború példáját hozta fel: a tagállamok között vita van a konfliktus megítélését illetően, és épp ilyen helyzetekben lesz majd szükség az EU közös irányvonalának hatékonyabb, gyorsabb meghatározására a jövőben.

Az uniós bővítés következő fordulója előtt a német külügyminiszter azt is felvetette, hogy a csatlakozni kívánó tagjelölt államok fiatal nemzedékeinek az EU biztosítson lehetőséget arra, hogy 

még a tagság elérése előtt az uniós tagság bizonyos előnyeiben részesülhessenek: 

ilyen lehetőség például az, hogy észak-macedóniai, szerb vagy török diákok is pályázhatnának Erasmus-programokra. 

Annalena Baerbock ezeket a felvetéseket nem véletlenül az Európai Tanács decemberi csúcstalálkozója előtt dobta be, a megbeszélések egyik kiemelt témája ugyanis a bővítés lesz – a tagállamok között vita van ennek időzítéséről, módjáról, kivitelezhetőségéről és politikai-gazdasági hatásairól.

--

Nyitókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter egy miniszteri konferencián beszél Berlinben 2023. november másodikán (forrás: Halil Sagirkaya / Anadolu via AFP)

 

Összesen 339 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. november 11. 14:17
Okvetlenül meg kellett szólalnia az agyhalott amöbának is. Pedig már elégszer bizonyította mennyira müveletlen és buta.
Palatin
2023. november 11. 12:16
A szegénység nem a legnagyobb csapás egy népnek. Az igazi tragédia az, ha eladjuk a lelkünket. A zsidóktól azt kell megtanulnunk nekünk magyaroknak, hogy hogyan lehet évezredekig, - akár még saját ország nélkül is -, túlélni, fejlödni, összetartani, sikeresnek lenni stb. olyannyira, hogy a Nobel-díjasok listáját vezetik. Ne ringassuk magunkat illuziókban. A kulcsszó a fennmaradáshoz az ÖSSZETARTÁS. Ami nélkül nincs jövöje egyetlen népnek sem. De a túléléshez, - olyan körülmények között -, mint ami a zsidóknak jutott, az összetartás magas fokára van szükség. Nehogy azt gondolja valaki, hogy túlzás a magyarok sorsát összehasonlítani a zsidókéval. Nem túlzás. Trianon során francia részröl komolyan felmerült Magyarország teljes felosztása a szomszédok között. Erröl éles viták folytak a gyöztesek között, titokban. Végül azért nem valósult meg, mert az angolok, - saját érdekböl -, ellene szavaztak. Nem akarták, hogy a franciák megerösödjenek. Az lett volna sorsunk, ami a zsidóké.
Palatin
2023. november 11. 12:11
Az unió rosszabb lesz mint a szovjet birodalom volt. A németek ugyanis keményebbek, célratöröbbek, gögösebbek, embertelenebbek, gyülölni is jobban tudnak, mint az oroszok. A németek rasszisták, az oroszok nem. Még Sztálin sem volt rasszista, ö egyformán nyúvasztott minden nemzetet, az orosz is beleértve. A németek viszont még a nemzeti azonosságunkat is el akarják törölni. Kibújt belölük a náci alaptermészet. Ezt a németek történelme világosan megmutatja. Senkit ne tévesszen meg a háború utáni néhány évtitedes intermezzo, amikor meghunyászkodtak büneik irtózatos súlya alatt. De ma már itt vana harmadik generáció, akik megint a "régiek" lesznek. Megint birodalmat akarnak gyarmatokkal.
fixmurder
2023. november 08. 16:26
Tehát egyszóval megszűntetné a tagállamokat. Ki mondta neki tollba? Mert annyi ésszel amennyi neki van még egy ilyen hülye ötletre sem tellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!