Bendarzsevszkij: Legalább 10-15 év, amíg Ukrajna csatlakozhat az EU-hoz

2023. november 22. 19:05

A szakértő felhívta arra a figyelmet, hogy a szomszédos ország eddig hétből négy feltételt teljesített.

2023. november 22. 19:05

Ukrajna nyugat-európai pénzügyi támogatása miatt számos uniós tagország számára a korrupcióval való leszámolás, és az erre adott kijevi garanciák jelenthetik a legfontosabb kérdést Ukrajna EU-csatlakozási folyamatában – nyilatkozta a Maszol.ro-nak Bendarzsevszkij Anton. 

A szakértő megerősítette, hogy 

Magyarország számára leginkább a nemzeti kisebbségekről szóló jogszabályi környezet megteremtése a legfontosabb az integráció folytatása előtt.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója arról is beszélt, „nehéz előre prognosztizálni, hogy miként alakulhat majd a december 14-15-ei EU-csúcs, és hogy folytatódnak-e a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával. Ennek dinamikája és a várható eredmények nem csak az EU tagállamain múlnak majd, hanem Ukrajnán. 

A csúcs előtt Kijevnek prezentálnia kell, hogy érdemben haladt a kitűzött EU-s feltételek teljesítésével” 

– fogalmazott Bendarzsevszkij.

Hozzátette, az Európai Bizottság valóban javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, de egyben az eddigi reformokat is áttekintették Brüsszelben.

A szakértő azonban arra is emlékeztetett, hogy a törvényeket nem elég elfogadni, hanem garantálni kell azok teljesítését és megfelelő működését is, ami a legoptimistább becslések szerint is tíz-tizenöt évet vehet igénybe.  „Vagyis a csatlakozási tárgyalások megkezdése a megkezdett folyamat folytatását jelenti, ami semmilyen módon sem jelent azonnali csatlakozást az EU-hoz, és a csatlakozás további hosszú éveket vehet igénybe” – szögezte le.

Hétből négy feltételt teljesített eddig Ukrajna

A szakértő emlékeztetett, hogy a Bizottság novemberi állásfoglalása szerint 

Ukrajna teljes mértékben négy feltételt tudott teljesíteni a hétből, 

a maradék három még teljesítésre vár. 

Kijev teljesítette az ukrán alkotmánybíróság kiválasztásáról szóló ajánlást, az igazságszolgáltatás független működéséről szóló ajánlást, a pénzmosás elleni jogszabályok elfogadását, valamint a médiáról szóló reformokat. Ami azonban még várat magára, az a korrupcióellenes reformok, az oligarchákkal szembeni korlátozások, valamint a nemzeti kisebbségekről szóló jogszabályok a Velencei Bizottság ajánlásai alapján – hívta fel a figyelmet Bendarzsevszkij.

Lépcsőről lépcsőre haladva

A szakmai igazgató arra is kitért, hogy egy fontos dolog félreérthetően jelenik meg a sajtóban. „Ukrajna európai uniós csatlakozásának folyamata már elindult, és a decemberi csúcson lefolytatandó szavazás lényegében nem jelentene nagy újdonságot, hanem a folyamat folytatása lenne”.

Majd ismertette, hogy EU csatlakozási folyamata nyolc lépcsőfokból áll. „Kijev jelenleg a negyedik lépcsőfokon van, ezután következne az ötödik lépcsőfok. Miközben a tagjelölti státust követően Ukrajnának hét ajánlást kellene teljesítenie – ami legalább másfél évet vett igénybe –, addig a következő lépcsőfokban már az európai jogszabályoknak és normáknak való megfelelés szerepel. Ez pedig azt jelenti, hogy 

Ukrajnának több ezer törvényt és rendeletet kellene módosítania,

 hogy a korábbi, jellemzően szovjet múltat követő normákból áttérjenek a nyugati modellre” - hangsúlyozta a szakértő a Maszol-ro-nak.

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2023. december 22. 15:44
A háború előtt ezek a szakértők 2030-ra becsülték a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Ez a dátum azóta csúszott 50 esztendőt. Ez nem a csatlakozás, a csatlakozási tárgyalás megkezdésének dátuma. 2080.
Burg_kastL71-C
2023. december 22. 11:35
Anton is tudja, hogy azt a vidéket, például, nem a '70-es években szétbombázott Viet-namiak lakják, akiknek megígérték, hogy visszabombázzák őket a kőkorba, de nem sikerült. Mert irtó szorgalmas munkabíró keleti nép, akik nem egymást, meg a segítőiket fosztogatták mocskolták. Hová is jutottak volna, ha szétrabolják a részükre biztosított bábminemű hadisegélyt ? Mondjuk, ha előfordult volna, azt a felsővezetés által kemény megtorlás követi, nem úgy mint emitt. Úgyhogy, lehet itt elemzéseket írogatni, pontokat számolgatni, de szerintem korai.
ThunderDan
2023. november 23. 09:22
Anton... Kijev gyengécske szócsöve...
Maciapu
2023. november 22. 23:32
Az utóbbi időben reflektorfénybe kerülő "szakértők" közül nem láttam még Antonnál jelentéktelenebbet és "kisstílűbbet". Átfogalmazva előadja a fősodor kötelezőit, oszt annyi. Önálló gondolat, átfogó meglátások? Ha megfeszülne, se jönne elő belőle ilyesmi. Ukrajna EU-csatlakozása szerintem még véletlenül sem attól függ, milyen vágyálmai vannak a jelen ukrán vezetésnek és mit nyilatkoznak az "előrehaladásról" az euroglobalokraták. Sokkal inkább attól, hogy az EU-t éppen uraló erőknek miért és mennyire éri meg Ukrajna felvétele és mennyit hajlandók erre áldozni, ill. hogy Oroszország hogyan tudja érdekeit érvényesíteni a többpólusúvá váló világban a gyengülő és ezért egyre erőszakosabbá váló USA-val szemben, és lát-e együttműködési lehetőséget az európai országokkal. Oo döntése lesz, mennyit visz el Ukrajnából, és ráhagyja-e a maradék szart és romhalmazt az európaiakra, végleg bedöntve ezzel az EU-t a US DS érdekeknek megfelelően.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!