Ukrajna EU-tagsága kivégezné az Unió agrárpolitikáját a német gazdák szerint

2023. november 18. 15:25

Aggódik Ukrajna esetleges EU-csatlakozása miatt a német gazdák szervezete: szerintük a keleti agrárország csatlakozása az eddigi uniós agrárpolitika végét jelentené.

2023. november 18. 15:25
null

Joachim Rukwied, a Német Gazdák Szövetséges (DBV) vezetője Ukrajna EU-tagságának következményeire figyelmeztetett – számol be az Euractiv.

Szerinte 

a csatlakozás a családi gazdaságok végét hozná el Európában,

és ezzel a ténnyel minden politikai vita során tisztában kell lenni.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna hatalmas agrárszektorral rendelkezik, és az ottani farmok sokkal nagyobbak az EU-belieknél. Egy ukrán EU-csatlakozással több százezer hektáros farmok kerülnének be az Unió agrárszektorába. Ennélfogva a jelenlegi uniós agrárpolitikát nem lehet kiterjeszteni Ukrajnára.

A német gazdák vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a 2028 és 2034 közötti időszakra kidolgozott uniós agrárpolitikai tervek nem számoltak az EU bővítésével.

Rukwied kiemelte azt is, hogy 

az ukrán mezőgazdaság sokkal rosszabb minőségű termékeket állít elő az EU-nál, 

például a rovarölő szerek használata miatt, így teljességgel igazságtalanul versenyez más EU-országok farmjaival.

A gazdákkal szemben a német agrárminisztérium nem aggódik: szerintük Ukrajna EU-csatlakozása épp jó alkalom lenne a közös agrárpolitika reformjára, például az eddigi közvetlen és feltételek nélküli kifizetésektől való elmozdulásra.

Eközben 

Kijev azt hangsúlyozza: Ukrajna csatlakozása épp, hogy megerősítené az EU agrárszektorát,

 

sőt, globális szereplővé tenné a mezőgazdaságban. Az optimisták szerint pedig az EU-csatlakozás érdekében Ukrajnának amúgy is minden uniós sztenderdet át kell ültetnie a saját jogrendszerébe és gyakorlatába, a mezőgazdaságban is.

 

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik