Magyar Levente: Ha veszít a PiS, Magyarország kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az Európai Unióban

2023. október 15. 20:56

A miniszterhelyettes szerint akármi történik, a két ország közötti történelmi barátság továbbra is stabil marad.

2023. október 15. 20:56

Kövesse velünk a választás eredményeit, kattintson Facebook- vagy YouTube videónkra! 

***

A Mathias Corvinus Collegium MCC Election Night: Lengyelország című választási rendezvényének második panelbeszélgetésén  Szalai Zoltán, az MCC Főigazgatója,  Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója és  Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese vett részt. A beszélgetést Tóth Bálint, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatója és oktatója moderálta.

A szakértők azt elemezték, hogy a lengyelországi választások eredménye hogyan fogja befolyásolni az ország, a V4 együttműködés és egész Európa jövőjét. Kiemelten foglalkoztak az ukrajnai háború, valamint a migrációs válság kezelésének kérdésével. 

Az illegális migrációval kapcsolatban Szalai Zoltán azt mondta, ez inkább társadalmi, mintsem politikai kérdés. Nem a társadalom veszi át a politikai álláspontot, hanem fordítva, a politikai pártoknak kell figyelembe venniük ezt a társadalmi igényt. 

Szerinte Lengyelországban, csakúgy mint Magyarországon van egy társadalmi elvárás, amit egyik politikai párt sem hagyhat figyelmen kívül.

Ukrajnával kapcsolatban hangsúlyozta, Európában Varsó Kijev egyik legnagyobb támogatója, ami az eredménytől függetlenül nem fog változni. 

Szerinte azért érezhetünk most ebben változást, mert ahogy telik az idő, előjönnek a társadalmi együttélés problémái, a diplomáciai súrlódások. 

„Ettől függetlenül a lengyel társadalom és a politika a jövőben is Kijevet fogja támogatni” 

– mondta. 

A Visegrádi együttműködés jövőjét illetően Szántó Miklós úgy vélekedik, továbbra is működőképes lesz, akárcsak a Három Tenger Kezdeményezés, de ehhez szükség lesz egy józan, két lábbal a földön álló lengyel kormányra. Hozzátette, a két szövetség nem zárja ki egymást. 

Magyar Levente szerint a 2015-ös migránsválság óta megerősödött a V4 kezdeményezés, ami elindított egy ellenmozgást Brüsszelben, és több, kisebb regionális együttműködést hoztak létre, amelyek célja a V4 feloszlatása volt. A miniszterhelyettes szerint ennek egy stabil magyar-lengyel együttműködés állíthat ellenpontot. A két ország viszonya azonban jelentősen megromlott az ukrán háború kitörése óta. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Ha nem a PiS folytatja a kormányzást, az nem csak a V4-nek tesz rosszat, de a két ország kapcsolatát is megronthatja, és Magyarországot kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja az európai politikában” 

– nyilatkozta.

A lengyel-magyar kapcsolatok jövőjét illetően Szánthó Miklós arról beszélt, hogy idővel Lengyelországban is alábbhagy a háború támogatása iránti kedv. Mivel a háború mindkét országot közelről érinti, a következő hónapokban közeledni tud majd a két álláspont. Ellenzéki győzelem esetén a migráció, a határvédelem, a családvédelem, az állami szuverenitás kérdésében a globalista álláspont fog érvényesülni, és kevés közös pont lesz a két ország között. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Ha Tuskék jönnek, akkor az értékvitákban partnert veszítünk”

 – mondta, de hozzátette, bízik a PiS győzelmében.

Nyitókép: YouTube/képernyőkép

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Medici
2023. október 16. 06:23
Nagy marha vagy Levente! Aki saját akaratából olyan társaságba marad, ahol kiszolgáltatott helyzetbe kerül, megérdemli a sorsát.
ekeke1
2023. október 15. 23:41
2023. szeptember 20. 13:53 https://www.vg.hu/kozelet/2023/09/negysebesseges-europat-akar-a-berlin-parizs-tengely-ebbol-perpatvar-lesz Csak hogy némileg világos legyen, miben törik a fejüket a rothschild macronok, starmerek, sorosok Brüsszel kapcsán., ők hogy gondolnák át Európát .... Ezt akarjuk megvárni? Magyarországnak ezért (is) inkább a Huxit ügyével kellene egyre többet és egyre hangosabban foglalkoznia,azzal hogy Magyarország lépjen ki és hogyan lépjen ki az Európai Unióból, hogyan váljon az Európai Szabad kereskedelmi Társulás (EFTA) tagjává és így maradjon továbbra is a Schengeni övezet része, hiszen akkor továbbra is vámok nélkül exportálhatunk és szabadon utazhatunk, ahogyan eddig is és ezzel ki lenne húzva az ellenpropaganda legfőbb méregfoga.
uranvaros
2023. október 15. 22:56
Milyen kiszolgáltatott helyzet? Az EU/EB nem egy hatalmi centrum, nem tudnak mit csinálni, csak most vannak helyzetben és már kínos, ahogy visszatartják a kifizetéseket. Ha Tusk győz, nem lesz akkora hangerő, de akkor is igazunk lesz.
Lajoss
2023. október 15. 22:28
Jelentesz még,Levi? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!