„Egy ilyen terrortámadást nem hagyhat következmények nélkül nemhogy Izrael, hanem egyetlen állam sem” – szakértőt kérdeztünk az izraeli vérszivattyúról

2023. október 08. 17:12

„Az igazi kérdés az, hogy milyen következményekkel és mekkora pusztítással fog járni ez a beavatkozás a Gázai övezetben” – fogalmazott Somkuti Bálint.

2023. október 08. 17:12
Palestinians take down the Israel-Gaza border

Szombat reggel óta a Szentföldre figyel a világ, ugyanis a Hamász nevű terrorista szervezet többfrontos támadást indított Izrael ellen. A Hamász több ezer rakétát lőtt ki Izraelre, mindezek mellett fegyveres harcosaik behatoltak a zsidó állam területére, civilekkel végeztek, túszokat ejtettek, és különböző létesítményekbe hatoltak be. A támadás óta Izrael megkezdte a gázai határ menti faluk megtisztítását a terroristáktól. A legfrissebb fejleményekkel kapcsolatban megkerestük Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt, MCC Geopolitikai Műhelyének kutatóját.

Ezt is ajánljuk a témában

Somkuti elmondta, az biztos, hogy 

megindultak az izraeli katonai műveletek a terroristák által megtámadott területek fölötti ellenőrzés visszaszerzésére.

Kiemelte, hogy a legkritikusabb pont ilyen szempontból Szderót városa, ahol a város rendőrőrse is terrorista kézre került. „Több felvétel látott napvilágot este, amin kivilágított utcákon például önjáró lövegek érkeznek a lakosság videózása közepette egy területen, ahol tüzelőállást készülnek fölvenni” – fogalmazott a szakértő. Somkuti úgy véli, biztos, hogy katonai erővel fogják visszafoglalni ezeket a területeket.

Világossá tette, hogy a katonai erő alkalmazását több lépés is megelőzi majd, előtte a felderítésnek kell megindulnia azon a területen. Azt kutatják majd, hogy vannak-e túszok, alkalmaz-e élő pajzsot a Hamász, de amennyiben nincs így, akkor pedig a klasszikus katonai műveletet láthatunk majd, amelynek során tűzerővel lövik, vagy tüzérséggel és légierővel támadják azokat a célpontokat, amelyek után a gyalogság visszafoglalja az elveszett területeket.

Ezt is ajánljuk a témában

Azt is elmondta, hogy ez valószínűleg a katonai hadműveletnek az első fázisa lesz. Hozzátette: „Amint sikerül az ellenőrzést megszilárdítani és helyreállítani, az utánpótlási vonalakat biztosítani, úgy meg merem kockáztatni, hogy 

a második fázisban mindenképpen megindul a Gázai övezet elleni katonai támadás, 

ugyanis egy ilyen mértékű, gyakorlatilag terrorista támadást nem hagyhat következmények nélkül nemhogy Izrael, hanem egyetlen állam sem”. Somkuti szerint az a kérdés, ami a sajtóban többször felmerült már, hogy a Netanjahu-kormánynak vagy Hamásznak kell mennie, az inkább az utóbbi irányba fog elbillenni. Kiemelte, hogy az éles politikai megosztottság, ami miatt valószínűleg a Hamász is úgy ítélte meg, hogy itt az idő a támadásra, az mára egyértelműen a múlté, és egy emberként állnak fel az izraeliek a mögött, hogy 

egy ilyenfajta aljas merényletsorozatot nem lehet semmilyen szinten büntetlenül hagyni.

 „Az igazi kérdés az, hogy milyen következményekkel, milyen mértékben és milyen pusztással fog járni ez a beavatkozás a Gázai övezetben” – zárta gondolatait a szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Anadolu Agency via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. október 09. 03:42
Biztosan ez is fake news, mint Bucsa! Vagy Biden proxy háborúja a Hamászszal. Különleges művelet. Még jó, hogy van köztünk elég pufferzóna, így nekünk béketáborbelieknek semmi közünk hozzá! Ha az USA báb Brüsszel bármilyen segítséget akarna Izraelnek nyújtani, mi abból nem kérünk, és majd jól megvétózzuk! Ne az izraeliekre költsék a nekünk járó segélyt és a magyar pedagógusok bérét!
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. október 09. 03:26
Nekünk semmi közünk hozzá! Mi békepártiak vagyunk.
betik
2023. október 08. 23:04
A gázai hamasz enklávét fel kell számolni és az izraeli hadsereg ill. rendőrség felügyelete alá kell ismét vonni. Kár volt 2005-ben teljesen átengedni a palesztinoknak. Egyedül Netanjahu tiltakozott akkor az izraeli liberálisok eszement politikája ellen. Most íme itt az eredmény.
zolka50-52
2023. október 08. 22:52
Elfogott terroristák: https://sun9-13.userapi.com/impg/LB8rv8GPTabkNTT5fPxG9vJwe1YzW5-q5WFA_A/cZdLF2BZg4w.jpg?size=810x1080&quality=95&sign=1f6a49e03e616807da6077a7d190a05c&type=album
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!