Mindenki az IDF következő lépését várja – összefoglalónk az izraeli eseményekről

2023. október 08. 09:50

A szombati meglepetés támadást követően Izrael megkezdte a gázai határ menti faluk megtisztítását a terroristáktól. Éjszaka Gáza felől rakéták tömegét lőtték izraeli városokra. A halálos áldozatok száma már 300 fölé emelkedett. Izrael megerősítette, hogy izraeli állampolgárokat raboltak el és tartanak Gázában a terroristák.

2023. október 08. 09:50
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Izrael történetének egyik legsötétebb napját élte át szombaton: az országot precedens nélküli támadás érte, amely során több száz embert gyilkoltak meg, közel 2000 ember megsebesült, és a hírek szerint több tucat civilt (köztük gyerekeket is) és katonát tartanak fogva a Gázai övezetben. A zsidó állam lakosai a sokk és a gyász ellenére azonnal megkezdték a háborúra való felkészülést – írja a Times of Israel. 

A katonák tömeges behívása kezdődött meg, olyan mértékű mozgósítás zajlik országszerte, amilyenre évtizedek óta nem került sor. 

Az izraeli lap információi szerint legalább 22 különböző helyszínre törtek be a terroristák, 

és még egy olyan településen is megjelentek, amely több, mint 20 kilométerre helyezkedik el a gázai határtól. 

Az izraeli hatóságok vasárnap reggel közölték: a halottak száma elérte a 300-at. A Ynetnews értesülései szerint ez a szám a duplájára is emelkedhet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael folyamatosan a terroristák likvidálásán dolgozik

Szombat este, de még éjszaka is az Izraeli Védelmi Erők egyik fő célja az volt, hogy megtisztítsák a határ menti falvakat és kibucokat a terroristáktól. A Hamász és más gázai terrorszervezetek tagjai szombaton órákon át szabadon járhattak az izraeli településeken, ahol válogatás nélkül lelőtték a civileket. 

Az izraeli média vasárnap reggeli beszámolói szerint 

az izraeli biztonsági erők még mindig keresik az izraeli településekbe beszivárgott palesztin fegyvereseket. 

A folyamatot az is lassítja, hogy egy-egy kibucban minden egyes házat ellenőrizni kell, hogy rejtőzik-e ellenség a falai között. 

A Be'eri kibucban és Ofakimban lévő túszokat a biztonsági erők kiszabadították, azonban mindkét helyen nagy volt a meggyilkolt civilek száma. 

A Times of Israel értesülései szerint egy szderoti rendőrőrsöt, amelyet terroristák szálltak meg, az éjszaka folyamán kiürítettek, a hatóságok szerint 10 fegyverest megöltek.

Rengeteg túszt ejtettek a Hamász terroristái

Az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a palesztin terroristák túszokat vittek át Gázában, akiket valószínűleg tárgyalási alapnak, valamint pszichológiai fegyvernek akar használni a terrorszervezet. 

Az izraeli hadsereg szerint „jelentős számú” izraeli civilt és katonát tart fogva a Hamász a Gázai övezetben – számolt be a BBC. 

„Néhányan életben vannak, néhányan pedig feltehetően meghaltak”

 – közölte Jonathan Conricus alezredes, a hadsereg szóvivője, aki elmondta: gyermekek, nők, idősek és fogyatékkal élők is vannak az elraboltak között.

„Ezek olyan számok, amelyek eddig elképzelhetetlenek voltak” – mondta a szóvivő. „Ez a háború jövőjét fogja meghatározni” – tette hozzá. 

Az interneten több videó kering a túszejtésekről, az egyiken egy fiatal lány és férfi látható, akiket egy sivatagi partiról raboltak el. 

A Hamász szombaton azt állította: 163 izraeli állampolgárt raboltak el – számolt be a Jewish News Syndicate. 

Drámai számok

A települések visszafoglalása során a felszabadító egységek halottak százaira bukkantak a gázai határ menti városokban. Az interneten közétett hivatalos fotókon kivehető, hogy az izraeli utakon, és városok utcáin tucatjával hevernek a lefedett vagy még fedetlen holttestek. 

A halálos áldozatok száma már átlépte a 300-at és a sérültek száma jelenleg 1864 fő a hivatalos adatok szerint, azonban mindkét szám várhatóan emelkedni fog. 

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap reggel 26 elesett katona nevét hozta nyilvánosságra. A legfiatalabb 18 esztendős volt. 

Israeli air forces target in residential area in Gaza
Izraeli válaszcsapás Gázában Fotó: Anadolu Agency via AFP

A célkeresztben: Gáza

Izrael már szombaton bombázni kezdett Hamász célpontokat Gázában, amelyet a „Vaskardok-hadműveletnek” neveztek el. Az izraeli légierő vadászgépei és drónjai célba vettek többek között 17 katonai létesítményt és négy főhadiszállást is. 

Szombat este pedig kikapcsolták az áramot a teljes területen. A hírek szerint Izrael részletes figyelmeztetéseket adott ki a gázai lakosoknak, hogy melyik területeket hagyják el és vonuljanak biztonságos helyre. Ennek ellenére Gázából egész éjszaka (kivéve éjfél és egy óra között) rakétákkal és lövedékekkel lőtték Izraelt. 

Vasárnap reggel az izraeli biztonsági kabinet határozatokat hozott a hadművelet támadó szakaszának megindításáról – írja a JNS. 

„Hosszú és nehéz háborúba kezdünk, amelyet a Hamász gyilkos támadása kényszerített ránk” – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

„Vissza fogjuk állítani Izrael polgárainak biztonságát, és győzni fogunk” 

– jelentette ki.

„Az első szakasz most ér véget a területünkre beszivárgott ellenséges erők túlnyomó többségének megsemmisítésével. Ugyanakkor megkezdtük az offenzív szakaszt, amelyet korlátozások és szünetek nélkül folytatunk egészen addig, amíg a célokat el nem érjük” – tette hozzá.

A JNS beszámolója szerint a hadsereg közölte: négy tartalékos hadosztályt telepítettek a gázai határra, csatlakozva a térségbe már telepített 35 zászlóaljhoz. 

Celebration in support of Palestine in Iran
Iránban gyerekek dalt énekelnek az Izrael megtámadását ünnepelve. Fotó: Hossein Beris / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Hezbollah: a Libanonban megbúvó ellenség

A Gáza elleni válaszcsapásra való felkészülés mellett az izraeli erők éberen figyelik Libanont, amely az Irán által pénzelt Hezbollah központja. A támadással kapcsolatosan ugyanis a Hamász is egyértelművé tette: segítséget kaptak Irántól. Teheránban szombat este nagy ünnepségeket tartottak a támadás hírére.

Libanon felől több lövedéket lőtt ki a Hezbollah Izraelre vasárnap, amire az IDF (Izraeli Védelmi Erők) azonnal válaszolt. 

A libanoni határ közelében élő izraeli lakosokat felszólították: tartózkodjanak óvóhelyek közelében. 

A Hezbollah egy nyilatkozatban kijelentette a palesztinok iránti szolidaritásból lőtt rá Izraelre. 

Az Izraeli Védelmi Erők Északi Parancsnokságának vezetője már szombaton kijelentette: felkészülnek arra, hogy a Hezbollah csatlakozik a háborúhoz. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Oren ZIV / AFP

 

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states-2
2023. október 08. 12:40
Ha van ostoba, kontraproduktív lépés a palesztinok részéről, akkor ez a gyilkos terror. A világ rokonszenvének annyi, innentől Izraelnek szabad keze van, és örökre lemondhatnak bármiféle békés tárgyalásról, kompromisszumról.
Tommaso
2023. október 08. 12:23
Magyar / európai ésszel felfoghatatlan, hogy néhány száz zsidó civil legyilkolása kedvéért, az iszlamista terroristák bevállalják, hogy ők is, és több ezer honfitársuk pusztulnak majd el az izraeli válaszcsapásokban. Merthogy végső palesztin győzelemmel nem számolhattak. Izrael akkor is győzött az arab - izraeli háborúkban, mikor egyszerre 4 arab ország támadt rá, százszoros túlerővel."
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. október 08. 12:06
Ez egy műháború. Olyan mint a proxy háború Ukrajnában amit a zsidók indíttak, különben csődbe ment volna a zsidóság az USA-ban. Pár felbérelt, feltüzelt félidióta palesztinnal leverették a kerítést és kikapcsolták a Vaskupolát, adtak nekik 5000 rakétát. Így Bibi akit már-már elsodort a népharag piedesztára emelték. Palesztínát el fogják foglalni és az egész átvert, buta, csicska világ tapsikol már nekik. Ti is!!!
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. október 08. 12:03
Koppenhága fel fog robbanni! Svédországban a no-go zónak fel fognak lázadni. Brüsszel a niggereké lesz. A zsidók miatt a fehér európai őslakosság most szopni fog rendesen! Szép karácsonyotok lesz! Allahu akbár!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!