Lóhátról kéregetve

2023. szeptember 17. 11:08

A legijesztőbb számomra a hübrisz amivel kellő felkészülés nélkül ebbe a kalandba belevágtunk.

2023. szeptember 17. 11:08
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Ha valaki rákeres az öt, hat, tíz évvel ezelőtti előadásaimra, akkor visszatérő motívumként fogja megtalálni bennük a filippikáimat a Nyugat fegyverkezésének a szükségességéről. Természetesen ennek az ellenkezője történt.

Az ukrán háború kiprovokálását – az oroszokkal koprodukcióban – nem azért tartottam a kezdetektől fogva kolosszális stratégiai tévedésnek mert bűn, hanem azért mert hiba.

Egy olyan elkerülhető és felesleges háborút segítettünk kiprovokálni amire egyáltalán nem voltunk felkészülve.

A legijesztőbb számomra a hübrisz amivel kellő felkészülés nélkül ebbe a kalandba belevágtunk.

Ez a hübrisz csengett vissza az egyik magyarországi elemző szájából a háború egy éves évfordulóján tartott vitánk során.

»...támogatni tudjuk Ukrajnát, miközben visszatöltjük a készleteket. Ráadásul az orosz fenyegetettség, ami ellen ezeket a készleteket felhalmoztuk, radikálisan csökken, hiszen az orosz hadsereg éppen kivérzik Ukrajnában. Nem tartok attól, hogy a Nyugat a tüzérségi lőszerek elfogyása miatt legyen kénytelen csökkenteni Kijev támogatását.«

Sajnos az idő az én pesszimizmusomat igazolta.

Miközben az oroszok a tüzérségi eszközök tömegét szerzik be az autokráciák arzenáljából, addig a NATO se az ukrán erőfeszítést nem tudja kellőképpen támogatni, se a saját gyorsan fogyó készleteit pótolni.

Erre mondták volna azt gyerekkoromban, hogy ennek sírás lesz a vége.A fennhéjázásnak és a realitások nyomorának ez a keveréke az elszegényedett spanyol nemesről szóló adomát juttatja eszembe akinek nincs pénze vacsorára, de lóhátról kéreget.

»Uram, ha nincs pénze vacsorára, miért nem adja el a lovát?«

»Pénzt kértem magától, nem tanácsot.«”

***

Nyitókép: Danylo Antoniuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. szeptember 18. 13:16
Lassan három hónapos hír..:) https://telex.hu/kulfold/2023/06/26/elorenyomult-az-ukran-hadsereg-bahmut-korul
Zolotarjov
2023. szeptember 18. 13:15
Lassan három hónapos hír..:)
tizennyolcfok
2023. szeptember 17. 20:59
" visszatérő motívumként fogja megtalálni bennük a filippikáimat" a küldetéstudatos, önmagától elaléló zsidónál sem szánalmasabb sem komikusabb nincsen.
kiss.istvan770
2023. szeptember 17. 20:03
"Az ukrán háború kiprovokálását – az oroszokkal koprodukcióban ..." Orosz koprodukció nem történt. A CIA és az OSF által rendezett 2014-es neonáci puccs és az azt követő népírtás a 8 milliós orosz nemzetiség között kényszerítette rá Oroszországot, hogy elfoglalja Ukrajna oroszok lakta területeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!