Csúcsra jár a dezinformáció az ukrajnai háborúban

2023. szeptember 24. 12:04

Úgy tűnik, soha nem csendesül el az ukrajnai konfliktust mindkét oldalról körüllengő dezinformációs zaj.

2023. szeptember 24. 12:04
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Az ukrajnai háború soha korábban nem látott információs zajban folyik, naponta jelennek meg információk ellenőrizetlen forrásból. A következő összeállításban összeszedtük, hogy melyek voltak eddig a média legemlékezetesebb baklövései.

Meghaltak, mégis túlélték

Rögtön a háború elején szárnyra kapott két olyan legenda, amelyekről nem sokkal később kiderült, hogy hamisak voltak. Az egyik ilyen a Kígyó-sziget „hősi halált halt” védői, akikről kiderült, hogy nem haltak meg, hanem orosz fogságba estek. A másik pedig „Kijev szelleme”, a „hős vadászpilóta”, aki egyes hírek szerint tíz, más hírek szerint pedig negyven orosz repülőgépet lőtt le, légi harcban – a második világháborúban egy vadászpilótának öt légi győzelem után járt az „ász” megnevezés. Később Kijev szelleméről is kiderült

hogy sohasem létezett, – ezt az ukrán hadügy is elismerte –,

 csak a háborús propaganda kapta fel a történetet.

Ezt is ajánljuk a témában

Az oroszok kifogynak, Putyin pedig halott 

A korai „hőstetteket” követően a kommunikáció új témát talált, a nyugati sajtó ekkor kezdte el „vizsgálni” az orosz katonák felszerelését, ebben a témában jöttek azok a „hírek”, miszerint az orosz sorkatonák 19. századi puskákat kapnak, avagy gyalogsági ásóval harcolnak, hogy „spóroljanak a lőszerrel”. Továbbá azok a „hírek” is, amelyek – leginkább a brit hírszerzésre támaszkodva – arról érkeztek, hogy Oroszország ki fog fogyni a rakétákból, drónokból.  Voltak, akik 2020 márciusában azt írták, hogy Putyin csapatai már csak 14 napig lesznek képesek harcolni.

Az idő múlása mindegyikről bebizonyította, hogy hamis volt.

Számos hír szólt arról is, hogy Vlagyimir Putyin valójában halott, és dublőrök játsszák el a szerepét.  

A legfrissebb „hírek” a nagy tavaszi ukrán ellentámadásról – amely júniusban kezdődött – szólnak. Az első kudarcok az követően azonnal megjelentek azok az állítások, amelyek arról szóltak, hogy valójában nem is kezdődött meg az ellentámadás, csak „tapogatózó hadműveleteket” folytatnak az ukránok; ezt követően arról folytak és folynak a mai napig is a viták, hogy vajon az ukrán csapatok elérték-e már az első orosz védelmi vonalat. 

A hadműveletek lassú haladásának okát is számos tényezőben találták meg az újságírók és a brit védelmi minisztérium: utóbbi szerint az aljnövényzet és a bokrok miatt nem haladnak az ukrán csapatok.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindent oroszok követnek el? 

Legutóbbi „tévedés” pedig az volt, amikor orosz rakétatámadásnak állította be a média azt, hogy az ukrán Konsztantyinovka belvárosi piacára egy rakéta csapódott be, 15 ember halálát okozva. Később a New York Times fedte fel, hogy valójában egy célt tévesztett ukrán rakéta csapódott be a város piacába.

A háborúzó felek is mindent megtesznek, hogy minél kevésbé lehessen tisztán látni,

emlékezetes viták folytak arról is, hogy vajon Oroszország saját maga lövi-e az általa elfoglalt zaporizzsjai atomerőművet, ahogy azt Kijev állította. De azzal kapcsolatban is merültek fel kérdések, hogy a nova kahovkai gátat biztosan az oroszok robbantották-e fel, ahogy minden média beszámolt róla a kezdetektől. Ugyanez volt a helyzet az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban is.

Az orosz oldalon pedig azok a magyarázatok nem állták ki a valóság próbáját, amelyek például

Kijev bekerítésének kudarcát vagy éppen a Harkovtól való visszavonulás „valódi” okait magyarázták.

A sötét titkokat rejtő ukrajnai biolaborokról is számos alkalommal beszéltek az oroszok – mindenféle akkori vagy utólagos bizonyíték felmutatása nélkül.

Az pedig nem is kérdés, hogy az orosz emberek csak erősen megszűrt és konstruált híreket kapnak a saját hadseregük és vezetésük által folytatott háborúról.

Egy közös van mindegyik, később hamisnak bizonyult hírben, hogy egyik médium sem kért elnézést amiatt, hogy közlésükkel félretájékoztatták az embereket.

Ezt is ajánljuk a témában

Minden jel szerint hazudnak az oroszok az ukrajnai biolaborokról

Amerikai beismerésről beszélnek az oroszok, de dokumentumok tanúsága szerint Genfben szó sem volt arról, hogy az USA emberkísérleteket hajtott volna végre pszichiátriai betegeken és szegényeken. Úgy tűnik, az oroszok még csak kérdéseket se tettek fel ebben az ügyben az amerikaiaknak.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ünnep volt sokaknak” – ezt szabad olvasniuk az oroszoknak a háború egy évéről

A „háború” szót még mindig tabu leírni, de valahogy mégis beszélni kell róla a meglévő, szigorúan ellenőrzött orosz sajtóban. Szemlénk az ukrajnai háború egyéves évfordulójának oroszországi értékeléseiről, melyből az is kiderül: van, aki szerint „ünnep volt sokaknak” Oroszországban és Ukrajnában a konfliktus első napja; más pedig arról ír: szerinte Nyugaton arról álmodnak, hogy „szlávok szlávokat égetnek a nukleáris pokolban”.

***

Nyitókép: Getty Images / Standart

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. szeptember 25. 12:27
"Kovács Ubul 2023. szeptember 24. 12:57 Muszka "tárgyalási" hajlandóság :))" Höhö, ubulka a hülye propagandista itt kell végje mürkült, porkyt, ollande't és zselét, mert MIND büszkén nyilatkozott, hogy be sem akarták tartani a két minszki megállapodást.
B_kanya
2023. szeptember 25. 12:23
"ördöngös pepecselés 2023. szeptember 24. 14:24 amit nem értek az az hogy a nyugat mi a kurva anyját keres ebben a háborúban?" Rengeteg pénzt. Csak közben elvágták az EU-t az orosz nyersanyagtól és piactól, de Kína nagy duzzogva átvette mindkettőt. A rengeteg petrodollár meg... Hát a szaúdiak már nem csak azért adnak olajat. Vajon mikor kezdik el piacra önteni az egyre bizonytalanabb fedezetű amcsi állampapírokat?
B_kanya
2023. szeptember 25. 12:20
"lajajakab11 2023. szeptember 24. 17:23 MUSZKASZOPÓK IRÁNY A LÖVÉSZÁROK." Induljunk el a Kárpátok felé, hoholszoponcz? Ugyan maradék-nulandisztán egészét nem tudjuk sem a NATO-ba, sem az EU-ba beengedni, de egy oblasztyot vállalunk, hogy örökbe fogadjuk, ahogy zselé követelte.... Mit mondasz picsapofa?
stefan74
2023. szeptember 25. 11:27
Balfékek kedven "szavahihető" legjobb "szakértője" Kaiser Feri, szinte mindegyiket terjesztette. Amit tőle szó szerint hallottam, hogy gyalogsági ásóval támadnak az oroszok, meg kifogytak a rakétákból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!