A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Bejelentették: Kína és Amerika stabilizálná kapcsolatait

2023. június 19. 16:02

Megtörtént Hszi Csin-ping kínai elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozója Pekingben.

2023. június 19. 16:02
null

A világpolitikában kicsit szokatlan módon az egyik nagyhatalom elnöke fogadta a másik külügyminiszterét. Antony Blinken amerikai külügyminiszter többnapos látogatásra érkezett a kínai fővárosba. Több találkozó után – köztük egy feszültebb üzenetekkel teli találkozóval Vang Ji kínai külügyminiszterrel – Blinken előre nem bejelentett vagy tervezett módon végül Hszi Csin-pinggel is találkozott Pekingben.

A BBC beszámol arról: a találkozó után elhangzott,

a két világhatalom stabilizálná a jelenlegi feszült kapcsolatrendszerét.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint előrelépések történtek a megbeszélésen. Blinken szerint mindkét fél nyitott a további megbeszélésekre.

„Hangsúlyoztam, hogy a magas szintű, folyamatos kommunikáció a legfontosabb, hogy felelősen menedzseljék a nézetkülönbségeket, és biztosítsák, hogy a versengés nem fordul át konfliktusba” – jelentette ki az amerikai külügyminiszter. Hozzátette: ugyanezt vallja a kínai vezetés is, mindkét fél stabilizálná a kapcsolatait.

Blinken ugyanakkor azt is elmondta: „világosan látja” Kínát, és

Hszi Csin-ping kínai elnök azt közölte: a kapcsolatok pozitív irányba fejlődhetnek tovább. „A két fél előre tudott lépni, és meg tudott állapodni bizonyos ügyekben. Ez nagyon jó.” Ennél több információ egyelőre nem ismeretes a kínaiak álláspontjáról.

 

Nyitóképen: Blinken és Hszi találkozója egy pekingi óriáskivetítőn (GREG BAKER / AFP)

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2023. június 19. 18:58
azt a részt hiányolom csak, hogy ki miatt instabil a kapcsolat? mintha mindkét félen múlt volna, hogy a meglévő jó állapotot elqrták. most meg az a narratíva, hogy közösen helyrehozzák... de már tankolják Pelosi gépét, arra az esetre, ha sikerül rendezni a kapcsolatot :)
Istók3
2023. június 19. 18:00
"világpolitikában kicsit szokatlan módon az egyik nagyhatalom elnöke fogadta a másik külügyminiszterét." Az elnököt mégsem fogadhatta, mert az össze-vissza beszél. Amúgy ezzel az USA is elismerte, hogy nem Biden irányít. Hogy kik, azt nem tudjuk, de Blinken köztük van.
Norbán
2023. június 19. 17:41
diplomatikus mellébeszélés, Kína tudja az USA a legnagyobb geci a Földön
letsgobrandon
2023. június 19. 17:26
héé libernyákok! akkor most már kóser az akkumlátor gyár ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról