Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozik az amerikai külügyminiszter

2023. június 19. 09:52

Hétfő reggel közölték a nagy hírt: az első számú kínai vezetővel is találkozik Antony Blinken.

2023. június 19. 09:52
null

A Kína és az Egyesült Államok között évek óta fokozódó, s mostanában különösen feszült, szinte hidegháborús kapcsolatrendszerben nagy jelentőségű az a látogatás, ami ezekben a napokban zajlik Kínában. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hétvégén érkezett az ázsiai országba, hogy több állami vezetővel is találkozzon.

Mint arról lapunk is beszámolt,

a látogatás célja, hogy a világ két vezető hatalma közti kommunikációt visszaterelje a helyes útra.

Blinken öt év után az első amerikai külügyminiszter, aki Kínába utazott, és a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki ilyen küldetést hajtott végre Joe Biden elnök 2021 eleji hivatalba lépése óta.

„Ezen az úton azon dolgozunk, hogy valóban továbbvigyük azt, amiben Biden elnök és Hszi Csin-ping elnök tavaly év végén Balin megállapodott; ami az volt, hogy tartós, rendszeres kommunikációs vonalakat hozzunk létre kormányaink felső szintjein. Pontosan azért, hogy megbizonyosodhassunk:a lehető legvilágosabban kommunikálunk, hogy elkerüljük a félreértéseket” – mondta Blinken az elutazás előtt.

Egy magas rangú katonai tisztségviselő szerint az elsődleges cél a közvetlen katonai kommunikáció helyreállítása.

Blinken hétfő reggel találkozott már Vang Ji külügyminiszterrel is. A találkozón

meg kell tartani a kommunikációs csatornákat, és biztosítani kell, hogy a versengés nem csap át konfliktusba. Leszögezte: az Egyesült Államok használni fogja a diplomáciáját, ha úgy érzi, meg kell szólalnia, és fel fog lépni az amerikai érdekek és értékek védelmében.

Vang Ji kínai külügyminiszter kijelentette: az Egyesült Államok „rosszul értelmezi” Kínát és ez a gyökere a mostani kínai-amerikai konfliktusoknak. Azt is leszögezte: Tajvan ügyében „nincs kompromisszum”. Vang Ji azt is követelte, hogy az Egyesült Államok függessze fel az egyoldalú szankcióit Kínával szemben, hagyja abba a kínai tudományos és technológiai fejlesztések „elnyomását”, és „ne avatkozzon bele” a kínai belügyekbe.

– tette hozzá Vang Ji.

Az pedig hétfő folyamán derült ki, hogy Antony Blinken Hszi Csin-pinggel, Kína elnökével is találkozni fog a nap folyamán. Az, hogy az első számú kínai vezető fogadja az amerikai külügyminisztert, tovább emeli a látogatás jelentőségét, ami akár változást is hozhat a fokozódó hidegháborús légkörben.
 

 

Nyitóképen: Xie Huanchi / XINHUA / Xinhua via AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2023. június 19. 13:35
Az,hogy Antony Blinken Hszi Csin-pinggel, Kína elnökével is találkozni fog azt jelzi,hogy valamilyen nagyhorderejü javaslattal érkezett. Ez nyilván nem arra a témakörre vonatkozik,amit a tárgylásokon eddig megjelöltek.Azokhoz nem kell az elnök. Valószínű,hogy az USA valamilyen javaslatot tesz a világhatalom megosztására. Ám ez még csak az első lépés lehet az alkuban.
Dagó
2023. június 19. 11:06
Jött nyalizni a kínaiaknak. Ezek szerint süllyed a hajó ukrajnában.
need-info
2023. június 19. 10:25
Micsoda fordulat, nyalnak az amcsik.
ThuleanPerspective
2023. június 19. 10:03
Hát ez fasizmus! Egy ilyen diktátorral, hát hogy gondolja??? Pressman elvtársnak lehet posztolgatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!