Enyhülés az új hidegháborúban? – ezért ment Kínába az amerikai külügyminiszter

2023. június 18. 19:01

Az elmúlt időszakban egyre világosabban kirajzolódtak az új amerikai-kínai hidegháború körvonalai, de úgy látszik, hogy az USA fenn akarja tartani a kapcsolatokat az ázsiai óriással.

2023. június 18. 19:01
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Pekingben kezdte meg a tárgyalásokat magas rangú kínai tisztviselőkkel egy nagy jelentőségű látogatás keretében,

amelynek célja, hogy a világ két vezető hatalma közti kommunikációt visszaterelje a helyes útra.

Blinken öt év után az első amerikai külügyminiszter, aki Kínába utazott, és a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki ilyen küldetést hajtott végre Joe Biden elnök 2021 eleji hivatalba lépése óta.

Egyik kormány tisztviselői sem tették magasra a lécet a látogatással kapcsolatban. A CNN szerint egy magas rangú külügyminisztériumi tisztviselő a hét elején újságíróknak azt mondta, hogy nem számítanak átütő eredményekre. 

 

Komoly fejlemény: Kínába érkezett az amerikai külügyminiszter

A politikus eredetileg februárban tárgyalt volna Kínába, de a két ország közötti feszültségek növekedése miatt elhalasztották a látogatást.

 

Amerikai oldalról is már korábban megkezdték a közvélemény puhítását. Az amerikai tisztviselők úgy keretezik az utazást, mint egy erőfeszítést, hogy visszatérjenek a normális kommunikációs csatornákhoz Kínával annak érdekében, hogy elkerüljék a konfliktust a két nagyhatalom között.

„Ezen az úton azon dolgozunk, hogy valóban továbbvigyük azt, amiben Biden elnök és Hszi Csin-ping elnök tavaly év végén Balin megállapodott; ami az volt, hogy tartós, rendszeres kommunikációs vonalakat hozzunk létre kormányaink felső szintjein. Pontosan azért, hogy megbizonyosodhassunk:

– mondta Blinken pénteken távozása előtt.

Egy magas rangú katonai tisztségviselő szerint az elsődleges cél a közvetlen katonai kommunikáció helyreállítása. Az első nap Csin Kang kínai külügyminiszterrel való találkozóval kezdődött, aki hat hónappal ezelőtt vette át a posztot, miután befejezte pályafutását Peking washingtoni nagyköveteként.

Blinken és Csin vasárnap délután kezet ráztak az újságírók előtt a Diaoyutai State Guesthouse-ban, ami az első személyes találkozójuk jelenlegi pozíciójukban. A hírek szerint a két tisztviselő angolul rövid és kellemes beszélgetéseket folytatott. Azonban érdekes az is, hogy sem Blinken, sem Csin nem beszélt újságírókkal a tárgyalások során.

 

A találkozón részt vevő amerikai tisztviselők között van Daniel Kritenbrink kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes és Nicholas Burns, az Egyesült Államok kínai nagykövete. A kínai oldalon Csint is kísérték más külügyminisztériumi tisztviselők, köztük Hua Chunying külügyminiszter-helyettes.

– írta Hua a Twitteren, miután megkezdődtek a tárgyalások.

Biden és Hszi a tavaly novemberi indonéziai csúcstalálkozón találkozott először személyesen, elnökként. Blinken látogatása azonban nem ér véget, hétfőn Blinken egy jelentős szereplővel, Vang Ji államtanácsossal fog találkozni, valamint kerekasztal-beszélgetést folytat amerikai cserediákokkal és üzleti vezetőkkel.

***

Nyitókép: Susan Walsh / POOL / AFP

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APESZ72
2023. június 19. 08:36
Szóval ez akkor egy dupla proxi háború Ukrajnában. Igazából az USA és Kína összecsapása. Most úgy döntött az USA, hogy ideje leállítani, mielőtt elindul a 3. világháború. Elfogadja Kína új helyét a világban, egyenrangú félként. Átadja Tajvant is, - kénytelen lesz - ahogyan Hong Kongot az Angolok. 10 év múlva ennek is vége, Kína - és India - lesz az egyetlen szuperhatalom, - mint évezredeken át volt - a Nyugat, - rövid hatalma után - visszacsúszik oda, ahonnan a világrablás előtt elindult.
syphax
2023. június 19. 06:47
Az amcsi külügyér oda meg ahova akar. Csak hozzánk ne(!) gyüjjön--ha egy mód van rá!
crydog
2023. június 19. 04:22
Amerika odaszaladt az új gazdi lábaihoz?? Hol is vannak a putyinpincsiző majmok?
EX_Terminator
2023. június 19. 04:16
NEM FOGJA. Se így se úgy se sehogy!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!