Sör- és húgytócsában horkoló hajléktalanok, üres repterek, gőzerővel legyártott üres szlogenek – ilyen Németország a Die Welt szerint!

2023. június 13. 07:07

Már a német lap is Németország hanyatlásáról ír.

2023. június 13. 07:07
null

A Die Welt vasárnapi kiadásának olvasói egészen elképesztő cikkre bukkanhattak Harald Martenstein német újságíró és író tollából. Martenstein amellett érvel, hogy Németország hanyatló pályán van, javulásnak pedig semmi jele. A szerző szerint

a német állam már nem teljesíti legelemibb kötelességeit sem.

A német belpolitikából pedig hiányzik sok ember szükségleteinek és életművének tiszteletben tartása. Ha pedig ezt a kellemetlen közhangulatot továbbra sem veszik figyelembe a politikusok, abból csak az AfD profitálhat.

Martenstein kifejti, szerinte milyen állapotok uralkodnak Németországban: „Mindig furcsa érzés volt egy másik metropoliszból, legyen az Bécs, Madrid, Miami vagy Zürich, visszatérni Berlinbe. Láttam a kísérteties berlini repülőteret, amely gyakran félig üres volt, amikor megérkeztem, és túl nagynak tűnt. [...] Tegnapelőtt az S-Bahn reptéri állomásán egy hajléktalan részeg feküdt a földön, és horkolt egy sör- és húgytócsában.” 

A szerző kifejti: Berlinben az ember mindezeket megtanulta figyelmen kívül hagyni. Azt, hogy a parkokat magukra hagyták, magasan áll bennük a fű, a szürke betonfalakat szlogenek és graffitik borítják, kosz és romlás mindenütt, az építkezések semmit se haladnak előre, az olajfoltok és a repedezett járdába beszáradt hányás pontosan ugyanolyan volt a múlt héten és a múlt hónapban egyaránt.

– tette hozzá. Szerinte ez sokakat feldühít.

A németek kételyei

A szerző szerint a németek megkérdezik maguktól, „Hol van az állam tisztelete irántam? Az én szükségleteim, az én életművem iránt? Mikor lesz a városháza előtt egy zászló, amelyet kifejezetten azoknak szentelnek, akik reggel hatkor kelnek, hogy útnak indítsák a gyerekeket, majd kézbesítsék a postát, csomagokat szállítsanak vagy vécét takarítsanak? [...] Miért fizetem itt nagyjából a legmagasabb adókat, és miért kapok vissza ilyen keveset? És hamarosan még magasabb adókat kellene fizetnem, hogy még kevesebbet kapjak vissza, mind a tisztelet, mind a juttatások terén?”

Leszögezi, 

az állam már nem teljesíti a legalapvetőbb feladatait.

Ebből az egészből pedig csak az AfD fog profitálni a szerző szerint, ugyanis az, hogy az emberek továbbra is olyan pártokra fognak szavazni, amelyekről úgy gondolják, hogy nem képviselik az érdekeiket, a legkevésbé valószínű az összes elképzelhető jövőbeli forgatókönyv közül.

Nyitókép: Életkép Németországból
Forrás: Daniel Vogl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik