Sör- és húgytócsában horkoló hajléktalanok, üres repterek, gőzerővel legyártott üres szlogenek – ilyen Németország a Die Welt szerint!

2023. június 13. 07:07

Már a német lap is Németország hanyatlásáról ír.

2023. június 13. 07:07
null

A Die Welt vasárnapi kiadásának olvasói egészen elképesztő cikkre bukkanhattak Harald Martenstein német újságíró és író tollából. Martenstein amellett érvel, hogy Németország hanyatló pályán van, javulásnak pedig semmi jele. A szerző szerint

a német állam már nem teljesíti legelemibb kötelességeit sem.

A német belpolitikából pedig hiányzik sok ember szükségleteinek és életművének tiszteletben tartása. Ha pedig ezt a kellemetlen közhangulatot továbbra sem veszik figyelembe a politikusok, abból csak az AfD profitálhat.

Martenstein kifejti, szerinte milyen állapotok uralkodnak Németországban: „Mindig furcsa érzés volt egy másik metropoliszból, legyen az Bécs, Madrid, Miami vagy Zürich, visszatérni Berlinbe. Láttam a kísérteties berlini repülőteret, amely gyakran félig üres volt, amikor megérkeztem, és túl nagynak tűnt. [...] Tegnapelőtt az S-Bahn reptéri állomásán egy hajléktalan részeg feküdt a földön, és horkolt egy sör- és húgytócsában.” 

A szerző kifejti: Berlinben az ember mindezeket megtanulta figyelmen kívül hagyni. Azt, hogy a parkokat magukra hagyták, magasan áll bennük a fű, a szürke betonfalakat szlogenek és graffitik borítják, kosz és romlás mindenütt, az építkezések semmit se haladnak előre, az olajfoltok és a repedezett járdába beszáradt hányás pontosan ugyanolyan volt a múlt héten és a múlt hónapban egyaránt.

– tette hozzá. Szerinte ez sokakat feldühít.

A németek kételyei

A szerző szerint a németek megkérdezik maguktól, „Hol van az állam tisztelete irántam? Az én szükségleteim, az én életművem iránt? Mikor lesz a városháza előtt egy zászló, amelyet kifejezetten azoknak szentelnek, akik reggel hatkor kelnek, hogy útnak indítsák a gyerekeket, majd kézbesítsék a postát, csomagokat szállítsanak vagy vécét takarítsanak? [...] Miért fizetem itt nagyjából a legmagasabb adókat, és miért kapok vissza ilyen keveset? És hamarosan még magasabb adókat kellene fizetnem, hogy még kevesebbet kapjak vissza, mind a tisztelet, mind a juttatások terén?”

Leszögezi, 

az állam már nem teljesíti a legalapvetőbb feladatait.

Ebből az egészből pedig csak az AfD fog profitálni a szerző szerint, ugyanis az, hogy az emberek továbbra is olyan pártokra fognak szavazni, amelyekről úgy gondolják, hogy nem képviselik az érdekeiket, a legkevésbé valószínű az összes elképzelhető jövőbeli forgatókönyv közül.

Nyitókép: Életkép Németországból
Forrás: Daniel Vogl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anomander
2023. június 14. 06:06
Volt aminél a végén becsicskult, de állandóan vétózgatott , ráadásul teljesen jelentéktelen pártriárkás, oligarchás ügyekben. Nyilván ezzel egy ország megítélését javítani. Most is vétóznak valamiben, állandóan bot a küllők között. Amúgy mindegy én mit írok, a lényeg az, hogy már nem számítunk de facto szövetségesnek. Ezt is elqrtátok, most jobban, mint Fletó.
nempolitizálok
2023. június 13. 16:20
A németek 50% eleve Putyinnak drukkol, a maradék MÉG nem.
Ma is bukik a Zorbán...
2023. június 13. 12:19
De a férfiak szülhetnek. És ez a lényeg.
Palatin
2023. június 13. 12:07
"Sör- és húgytócsában horkoló hajléktalanok, üres repterek, gőzerővel legyártott üres szlogenek – ilyen Németország ma." Ez érdektelen, a mi dolgunk mindenben követni Németországot, épp olyan odaadással, mint a szovjeteket követtük annak idején. Akkor az volt a "demokrácia és jogállamiság", ma ez. Igaz, az oroszok egy árnyalattal kultúráltabbak voltak, mint a mai németek, de ez mellékes. A DK azért egy jó párt, mert náluk jobban senki sem tudja, hogy hol, milyen mélyen, kinek kell benyalni. A baj velük csak az, hogy ök ezt csak elökészíteni akarják, de nem a saját nyelvükkel, hanem az magyarok nyelvével akarnak nyalatni, miközben ök pezsgöt szopogatnak és füveznek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!