Románia Ukrajna miatt félti az élővilágát

2023. május 30. 22:38

A román külügyminisztérium ellenzi, hogy Ukrajna folyami hajóutat építsen a Duna-delta mindkét ország területén áthaladó mellékágaiban.

2023. május 30. 22:38
null

Az ukrán kormány még az idén meg akarja kezdeni a Duna-delta Ukrajnához tartozó részén lévő Bisztroje-csatorna medrének mélyítését annak érdekében, hogy bővítse az alternatív útvonalakat gabonaexportja számára – közölte Jurij Vaszkov felújítási és infrastrukturális miniszterhelyettes kedden.

Az alternatív exportútvonalak keresése a tavaly februárban kitört orosz-ukrán háború alatt vált egyre sürgetőbbé,

miután Oroszország több mint négy hónapon át blokkolta a fekete-tengeri ukrán kikötőket, illetve Ukrajna hagyományos tengeri exportútvonalát.

Emellett a Törökország és az ENSZ közvetítésével tavaly júliusban létrejött megállapodás (a fekete-tengeri gabonakezdeményezés) értelmében Ukrajna csak korlátozott mennyiségű árut szállíthat el kikötőiből egy, a paktum révén megnyitott biztonságos tengeri humanitárius folyosón.

Ukrajna a folyami kikötőkből indított élelmiszerexport növelése érdekében a Duna-delta délnyugati szakaszán lévő

Bisztroje-csatorna medrének mélységét már 3,9 méterről 6,5 méterre megnövelte.

A csatorna új mélysége lehetővé teszi, hogy a hajók megálljanak Ukrajna dunai kikötőiben, ám ez még mindig nem elég a rakománnyal teli hajók számára, amelyeknek a mélyebb medrű romániai Sulina-csatornát kell használniuk – mondta Vaszkov.

Hozzátette: Ukrajna a romániai csatornához hasonlóan 7,2 méteresre szeretné növelni a meder mélységét, a közeljövőben pedig tárgyalásokat kíván folytatni a kérdésről az Európai Unióval.

A román külügyminisztérium válasza

A román külügyminisztérium nemzetközi egyezményekre és környezetvédelmi szempontokra hivatkozva februárban közölte:

ellenzi, hogy Ukrajna folyami hajóutat építsen a Duna-delta mindkét ország területén áthaladó mellékágaiban,

veszélyeztetve ezzel a terület páratlan, az UNESCO világörökség részét képező élővilágát.

(MTI)

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: ESRA BILGIN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zoltan70
2023. május 31. 13:35
Érdekes a szőröstalpúak félelme, hiszen annak idején a tiszai ciánszennyezést magasról leszarták csak, mert minket érintett. Hát most a hohol szarik a szőröstalpúak fejére.
Vakfolt
2023. május 31. 10:13
Ha a nyüves szemét gmo takarmány gabonáját így el tudja vinni közvetlenül Afrikába, és nem minket akarnak csődbe vinni vele, talán még nem is olyan rossz ötlet. De tuti nem erről van szó.
Vakfolt
2023. május 31. 10:09
Öntsetek bele ciánt baszd meg, annyira féltitek ti az élővilágot, na hiszen.
drágabolgárúr
2023. május 31. 09:14
Nem gondoltam voln, hogy valaha valamiben egytértek a románokkal, de most igen. Nem tudom most hol vannak a nyugati környezetvédők? Ja, de tudom: a gazdáiknak most fontosabbak az ukránok, mint a zöld ügyek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!