Megérti a székelyeket egy román politológus

2023. május 30. 18:33

„Nem várhatjuk el, hogy egy székelyt jobban megérintsen az »Ébredj román«, mint az ő saját énekük” – fogalmaz George Jiglau.

2023. május 30. 18:33
null

„Olyan ez az ország, mint egy színdarab Eugene Ionesco két üveg bor elfogyasztása utáni közreműködésével” – így reagált Bogdan Duca román politikai elemző Facebook-bejegyzésében arra, hogy a bukaresti külügyminisztérium, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség és a sajtó egy része irredentizmust kiáltott, miután Novák Katalin köztársasági elnök a székely himnusz egy sorát – „Ne hagyd elveszni Erdély, Istenünk” – idézte a csíksomlyói látogatásáról szóló videó közzétételekor – szúrta ki a Magyar Nemzet.

– jegyezte meg ironikusan Duca.

Nem csak Bogdan Duca volt az egyetlen, aki felemelte szavát – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. George Jiglau politológus az eset kapcsán a román államot bírálta, amiért semmit sem tesz a székelyföldi, és általában a magyar nemzetiségű polgárok érdekében. 

Az ott élő embereknek jövedelmi előnyeik is vannak ebből kifolyólag, s nem őket kell hibáztatni. Persze, ezzel az anyagi haszonnal egy nagyobb fokú lojalitást nyernek a magyarországi történésekkel kapcsolatban, de mit teszünk mi ennek a helyzetnek a kiegyensúlyozásáért? Hiszen ők (a székelyföldi magyarok – a szerk) Románia állampolgárai. Ez a helyzet már tíz-tizenöt éve, talán Orbán első mandátuma óta” – fogalmazott az Adevarul portálnak Jiglau. A politológus szerint azon kívül, hogy időnként a román politikum szereplői felháborodnak egy-egy nyilatkozaton, semmit sem tesznek a sajátos identitású emberek érdekében.

„A fő probléma nem Orbán Viktor és a Fidesz, hanem az, hogy a román állam semmit nem tesz a helyzet kiegyenlítése érdekében. Nem várhatjuk el, hogy egy székelyt jobban megérintsen az Ébredj román (Románia himnuszának címe – a szerk), mint az ő saját énekük” – tette hozzá a kolozsvári Babes-Bolyai egyetemen oktató politológus. 

Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Csíksomlyón részt vett a pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjén, majd látogatást tett a csíksomlyói kegytemplomban. Az államfő vasárnap Sepsiszentgyörgyön jelen volt a református elemi iskola új épületrészének átadásán, majd egy idősotthon átadási ünnepségén.                  

 

 Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik