Megérti a székelyeket egy román politológus

2023. május 30. 18:33

„Nem várhatjuk el, hogy egy székelyt jobban megérintsen az »Ébredj román«, mint az ő saját énekük” – fogalmaz George Jiglau.

2023. május 30. 18:33
null

„Olyan ez az ország, mint egy színdarab Eugene Ionesco két üveg bor elfogyasztása utáni közreműködésével” – így reagált Bogdan Duca román politikai elemző Facebook-bejegyzésében arra, hogy a bukaresti külügyminisztérium, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség és a sajtó egy része irredentizmust kiáltott, miután Novák Katalin köztársasági elnök a székely himnusz egy sorát – „Ne hagyd elveszni Erdély, Istenünk” – idézte a csíksomlyói látogatásáról szóló videó közzétételekor – szúrta ki a Magyar Nemzet.

– jegyezte meg ironikusan Duca.

Nem csak Bogdan Duca volt az egyetlen, aki felemelte szavát – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. George Jiglau politológus az eset kapcsán a román államot bírálta, amiért semmit sem tesz a székelyföldi, és általában a magyar nemzetiségű polgárok érdekében. 

Az ott élő embereknek jövedelmi előnyeik is vannak ebből kifolyólag, s nem őket kell hibáztatni. Persze, ezzel az anyagi haszonnal egy nagyobb fokú lojalitást nyernek a magyarországi történésekkel kapcsolatban, de mit teszünk mi ennek a helyzetnek a kiegyensúlyozásáért? Hiszen ők (a székelyföldi magyarok – a szerk) Románia állampolgárai. Ez a helyzet már tíz-tizenöt éve, talán Orbán első mandátuma óta” – fogalmazott az Adevarul portálnak Jiglau. A politológus szerint azon kívül, hogy időnként a román politikum szereplői felháborodnak egy-egy nyilatkozaton, semmit sem tesznek a sajátos identitású emberek érdekében.

„A fő probléma nem Orbán Viktor és a Fidesz, hanem az, hogy a román állam semmit nem tesz a helyzet kiegyenlítése érdekében. Nem várhatjuk el, hogy egy székelyt jobban megérintsen az Ébredj román (Románia himnuszának címe – a szerk), mint az ő saját énekük” – tette hozzá a kolozsvári Babes-Bolyai egyetemen oktató politológus. 

Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Csíksomlyón részt vett a pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjén, majd látogatást tett a csíksomlyói kegytemplomban. Az államfő vasárnap Sepsiszentgyörgyön jelen volt a református elemi iskola új épületrészének átadásán, majd egy idősotthon átadási ünnepségén.                  

 

 Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti bá
2023. június 04. 21:45
Exceptio probat regulam.
MyOp
2023. május 31. 19:28
A román történelem oktatás szerint a Hunyadiak, eredeti nevükön a Corvin (Holló) nemzetség Havasalföldről származó előkelő román család, akik aztán a Magyar Királyságban tettek szert vagyonra, hatalomra kihangsúlyozva azt, hogy Mátyás személyében román származású királya volt Magyarországnak. Sőt mi több, Bonfinire hivatkozva, a Hunyadiak rómaiakig visszanyúló és római eredete egyben jeles bizonyítéka annak, hogy a románok valóban Róma leszármazottai. Az viszont érdekesebb, hogy a mult (ez lenne a molto megfelelője románul) helyett miért a foarte, azaz erősen szó használatos a nagyon kifejezésére: A régi magyar nyelvben a nagyon-t az erősen szóval fejezték ki. Ez például Székelyföldön, főleg az archaikusabb nyelvet még beszélő öregek közt máig élő kifejezés. A románok pedig ezt átvették ahogy még nagyon sok fontos magyar szót is, pl. oras-város (a szóvégi s-t az oras szóban magyar s-nek kell ejteni) fagadu (valahogy így fögödöu) - fogadó munca (munkö) - munka (még ha nem is magyar eredetű a szó, de a román ezt csak a magyarból vehette át) chef(khef)-kedv stb.
Akitlosz
2023. május 30. 20:15
Más a megértés és más az egyetértés. Meg lehet érteni azokat is, akikkel nem értünk egyet.
P_F_Juli
2023. május 30. 20:14
Talán leginkább akkor nyugodnának meg ott is a kedélyek, ha folyton nem piszkálnák a magyar nemzetiséget. Addig, amíg folyamatosak a provokációk (Úzvölgynél , különböző sporteseményeken, vagy akár magyar nemzeti ünnepek alkalmával) addig soha nem lesz nyugalom és békesség. Nem a magyarok foglalkoznak állandó jelleggel a revízió kérdésével, hanem inkább a románok vannak folyamatos pánikban, hogy a hazugságok sokaságával eltulajdonított területeket mikor veszíthetik el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!