Emmanuel Macron: Vazallusokká válunk

2023. április 09. 21:16

A francia elnök szerint Európának sem az Egyesült Államokat, sem Kínát nem kell követnie a tajvani kérdésben.

2023. április 09. 21:16
null

Emmanuel Macron francia államfő szerint az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie a tajvani kérdésben.

„A legrosszabb dolog az lenne, ha mi, európaiak azt gondolnánk, hogy követni kéne” a tajvani kérdésben bárkit is, és „alkalmazkodnunk kellene az amerikai ritmushoz és a kínai túlreagáláshoz” – jelentette ki a francia elnök a Les Échos című napilapban vasárnap megjelent interjúban. A vezető francia gazdasági lap még azelőtt készített interjút Emmanuel Macronnal pekingi látogatásán, hogy a kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval. 

„A mi prioritásunk nem az, hogy alkalmazkodjunk mások menetrendjéhez a világ minden térségében” – fogalmazott Emmanuel Macron.

A francia elnök pénteken Pekingben tárgyalt a tajvani kérdésről Hszi Csin-ping kínai elnökkel. 

A megbeszélés tartalmas és őszinte volt a két fél között a térség feszültségeinek felhalmozódásáról 

– tudatta a francia elnöki hivatal. Emmanuel Macron szerint Európa feladata a stratégiai autonómiájának a megalkotása, s ezért az interjúban óva intett a Kína és Egyesült Államok közötti kétpólusú ellentét felgyorsulásától, amely miatt „sem idő, sem pénzügyi eszközök nem maradnak a stratégiai autonómia” létrehozására.    

„Vazallusokká válunk, miközben lehetnénk a harmadik pólus, ha marad néhány évünk megalkotni azt” – mondta a francia elnök. 

(MTI)

***

Fotó: Mohammed BADRA / POOL / AFP

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. április 19. 16:47
Csak a kommunista Kínai Népköztársaság menthet meg bennünket önmagunktól!
Orange79
2023. április 19. 12:53
Ez csak most tunt fel?
dr Freud
2023. április 10. 22:25
"A francia elnök „ébredésre” szólította fel Európát." Közel 30 éve írta Peter Sloterdijk "Ha Európa felébred" című reménykedő könyvét. Lehet, hogy Macron is olvasta.
zuriktodor
2023. április 10. 08:29
Szép álom. Csakhogy: az európai média más vonalat diktál. Módszeresen kifüstölték a politikusokat a politikából és azokat az intézményi karrieristákat juttatták a székekbe, akikre az Egyesült Államoknak szüksége volt. Ha most körülnézünk, rengeteg fontos pozícióban látunk teljesen hülye nyomulógépeket, kvótanőket, díszbuzikat stb. Tapasztalat nélküli emberek vannak olyan pozíciókban, ahol 20 évvel ezelőtt még csak sokat látott, érett, a hatalom képességével bíró emberek kerülhettek. 20 év boszorkányüldözés elég volt ehhez, Európa súlytalanná vált, az egész világ fejőstehenévé. A mi pénzünkön és kárunkra érvényesülnek a nem európai érdekek. Késő. Különösen úgy, hogy egy olyan ember kezdene bele, akit pár nap múlva talán el is takarítanak a feltüzelt emberek. Semmi sem véletlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!