Macron téved

2023. április 18. 06:30

Tajvan és Ukrajna megsegítése, és az Orbánhoz hasonló autokraták elleni fellépés a Nyugat számára önérdek.

2023. április 18. 06:30
null
Beck Tamás

„Mindez természetesen zene a kínai kommunista vezetők füleinek, de Putyinban is reményt ébreszthet. Ami ugyanis működik a Pekingtől elszakadt szigetállam esetében, az ugyancsak működhet Ukrajna esetében. Az egységes Európát leválasztani az amerikai szuperhatalomról egyenlő a demokratikus világot megfosztani cselekvőképességétől. Amikor Macron stratégiai autonómiát emleget, lényegében egy csaknem hetvenéves paradigmát akar felváltani egy lázálommal.

1956-os forradalmunkkal egy időben zajlott a szuezi válság, mely megmutatta, hogy az európai nagyhatalmak Washington nélkül béna kacsának tekinthetők. A NATO által biztosított amerikai védőernyő híján napjainkban is nyitva állna az út Putyin előtt az Atlanti-óceánig. Stratégák már Ukrajna lerohanásakor bemutatták, az orosz szuperfegyverek mennyire rövid idő alatt leradírozhatnák az európai fővárosokat a föld színéről.

Abban egyetérthetünk Macronnal, hogy Európa biztonsága nem nyugodhat egyetlen pilléren. Az utóbbi évtized tanulsága az, hogy az USA-ban bármikor bekövetkezhet egy olyan belpolitikai fordulat, mely a tengerentúli establishmentet átmenetileg az izoláció, a bezárkózás felé tereli. Donald Trump számtalanszor kijelentette például, hogy Amerikát ő nem „a világ csendőrének” tekinti. Az ilyen intermezzók idején az öreg kontinensnek kell gondoskodnia saját biztonságáról.

Európa önvédelmi képességének növelése indokolt tehát. A demokratikus világ egységének megőrzése azonban elengedhetetlen egy értékalapú külpolitika folytatásához. A globalizáció korában Tajvan és Ukrajna megsegítése, illetve az Orbán Viktorhoz hasonló autokraták elleni fellépés a Nyugat számára önérdek. És bizony nehezen képzelhető el Washington nélkül.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. április 19. 10:17
"Európa önvédelmi képességének növelése indokolt tehát." Tisztázzuk ezt. Az hogy majd valaki más helyettünk meghal értünk, az ilyen romantikus libernyák képzelgés, nincsen ilyen sehol a világban, a nato nagyon szupi, meg minden, de minden országnak és népnek meg kell tudnia védenie saját magát. Főleg úgy, hogy tudjuk mi lett a déloszi szerződés tagjaival.
roughneck
2023. április 18. 20:07
Szarok a Beck-ekre. Meg a velemenyukre is! :-)
amca
2023. április 18. 19:25
Hájfejű népszarás. Dugd oda a pofád Bahmutba. Volt rá példa, 1936, pont ilyen baromezek elmentek nagy pofával Spanyolba. Franceskóék rálőttek ,húztak vissza a pixába. 1 dolog ugatni, meg 1 dolog harcolni. Lásd a mai ugató , vinnyogó moschlék.
Lajoss
2023. április 18. 16:10
Bezzeg a mi csüngőhasúnk..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!