Az amerikai képviselőház döntött: a szülőknek joguk van beleszólniuk a gyermekeik oktatásába

2023. március 25. 07:39

Az LMBTQ-aktivisták szerint a törvény veszélyt jelent az LMBTQ-diákokra nézve, akiknek a jogszabály alapján családjuk előtt fel kellene tárniuk nemi identitásukra vonatkozó érzéseiket.

2023. március 25. 07:39
null

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól fogadott el törvényt az amerikai törvényhozás alsóháza pénteken, annak jogerőssé válásához szükség van a Szenátus szavazataira, valamint az elnök aláírására, ami az előzetes nyilatkozatok alapján kis valószínűséggel lesz meg.

A szülők jogairól szóló törvényt (Parents' Bill of Rights Act) a Képviselőházban többséget adó republikánusok terjesztették elő. A párt választási ígéretei között szerepelt a tavalyi félidős kongresszusi választások kampányában, hogy törvényt hoznak, ami beleszólást biztosít a szülőknek abba, hogy az iskolákban mit tanítanak gyermekeik számára.

Kevin McCarthy az alsóház elnöke a szavazás után arról beszélt, hogy a republikánusok „megtartották ígéretüket és elköteleződésüket Amerika felé, hogy a szülőknek beleszólást biztosítanak gyermekeik oktatásába”. A jogszabály többi között előírná a közfinanszírozású iskolák számára, hogy hozzák nyilvánosságra a tananyagaik tartalmát, valamint az intézmények könyvtáraiban tartott könyvek listáját, emellett megerősíti a szülők jogát arra, hogy gyermekeik tanáraival beszélhessenek, szót kapjanak az iskolai testületek ülésein és átnézhessék az iskola költségvetését.

A törvénybe módosító javaslat révén belekerült az is, hogy az iskolák tájékoztassák a szülőket, ha az intézmény lány sportcsapatában transznemű tanuló kap helyet, illetve arról is, ha az iskola megengedi a transznemű diákoknak, hogy ne a születési nemüknek megfelelő iskolai mosdót és öltözőt használják. Ezen felül az amerikai alsóházban elfogadott törvény szülői beleegyezéshez kötné az iskolák számára azt, hogy

a diákok nemére utaló névmás, illetve nevük megváltoztatását az iskola közegében is alkalmazzák.

Az LMBTQ-aktivisták szerint a törvény veszélyt jelent az LMBTQ-diákokra nézve, akiknek a jogszabály alapján családjuk előtt fel kellene tárniuk nemi identitásukra vonatkozó érzéseiket, ami esetenként családon belüli zaklatáshoz, vagy elhanyagoláshoz vezet. A képviselőházi demokraták vezetője Hakeem Jeffries közölte, hogy minden eszközzel harcolni fognak a jogszabály ellen, míg a felsőházban, a Szenátusban többséget adó demokratákat vezető Chuck Schumer szenátor azt mondta, hogy a törvényből nem lesz semmi. A jogszabályt az alsóházi elfogadás után a felsőházban is jóvá kellene hagyni, hogy azután az elnök elé kerülhessen jóváhagyásra. A Fehér Ház korábban szintén jelezte, hogy nem ért egyet a republikánusok által megfogalmazott törvénnyel.

Amerikában egy nem teljes körű felmérés szerint 174 iskolakörzet közel 6387 iskolája nem hajlandó információkat kiadni a szülőknek gyermekük nemi identitásáról és nemi irányultságáról – mindez 3,2 millió gyermeket és szüleiket érinti a Parents Defending Education felmérése szerint. 

Az USA négy tagállamában (Texasban, Oklahomában, Louisianában és Mississippiben) van hasonló törvény, mint ami Floridában készül. Másik három állam (Arkansas, Tennessee és Montana) 2021-ben olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely lehetővé tenné szülők számára, hogy kiírassák gyermekeiket minden olyan kurzusról, amely említi a szexuális irányultságot vagy a nemi identitást. Hét államban pedig (Kaliforniában, Coloradóban, Connecticutban, Illinois-ban, Nevadában, New Jerseyben és Oregonban) olyan törvény van érvényben, amely előírja, hogy a tantervnek kötelezően figyelembe kell vennie az LMBTI személyeket. 2022-ben a FuturEd 26 olyan amerikai tagállamot talált, amelyek valamilyen módon erősíteni és szélesíteni kívánják a szülői jogokat (85 törvényjavaslattal), de ebből eddig még négyben lett ez valóság.

2021 elején az amerikai tagállamok több mint felében nyújtottak be összesen 35 olyan törvényjavaslatot, ami próbálta megállítani a transzmozgalom nyomulását, és megállítani azt a trendet, hogy magukat lánynak képzelő fiúk a női sportágakban induljanak.

(MTI/Mandiner)

Nyitókép: YouTube/Képernyőfotó

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fintorman
2023. március 25. 18:55
"Az LMBTQ-aktivisták szerint a törvény veszélyt jelent az LMBTQ-diákokra nézve" Nem baj, őket se zavarja, hogy hány gyerek életét teszik tönkre a "nemváltással". Mellesleg nem az övék a gyerek meg nem is az államé, csak a kommunizmusban.
Teringettét
2023. március 25. 14:55
2023-ban eljött az az év, amikor evidenciákról kell döntsön (!) egy ország vezetése. Elképesztő, baszod!
-Zsolt-
2023. március 25. 14:22
Az magyar parlament döntött: a szülőknek nincs joguk beleszólniuk a gyermekeik oktatásába. Majd sintér + pincsi bácsi eldöntik. A szülő meg mehet tüncikézni! Majd megunja, oszt hazamegy!
u.cserkész
2023. március 25. 13:54
"a szülőknek joguk van beleszólniuk a gyermekeik oktatásába" Azta' dühöng a fasizmus az USA-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!