Jóváhagyta a parlament Finnország NATO-csatlakozási kérelmét

2023. március 27. 18:26

A svédek csatlakozásáról szóló szavazást elhalasztották.

2023. március 27. 18:26
null

A magyar parlament hétfő délután megszavazta Finnország NATO-csatlakozását. A szintén NATO-tagjelölt Svédország támogatását azonban elhalasztották.

Ismert: tavaly július közepén került napirendre a kérdés, az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt, akkor a magyar kormány benyújtotta a parlamentnek a svéd és a finn NATO-csatlakozás támogatásáról szóló javaslatot. Az Országgyűlés március 27-én este megszavazta a kettő közül az egyiket. A svédek azonban még várni kényszerülnek, elsősorban Ankara miatt. Erdogan török elnök ugyanis minapi tájékoztatóján megerősítette, Svédország NATO-csatlakozását illetően „negatív a megítélése”, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 „terroristát”, akiket Törökország követel.

Emlékezetes: a két semleges észak-európai országban az ukrajnai konfliktus kezdetét követően élénk belpolitikai vita alakult ki a Szövetséghez való csatlakozással kapcsolatosan. Közvélemény-kutatások szerint többségbe kerültek a csatlakozást támogatók a svéd és finn társadalomban, illetve mindkét ország biztonságpolitikai felülvizsgálatot folytatott le.

A semleges Finnország technikailag készen áll a NATO-tagságra – állapította meg a beterjesztőként Semjén Zsolt, előadóként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által jegyzett indítvány.

A magyar kormány értékelése szerint a NATO-csatlakozásra ösztönözte Finnországot az is, hogy az EU védelmi dimenziója nem elégséges, és az uniós védelmi garanciák nem adottak.

A finnek csatlakozását 182 igen, 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a honatyák.

Cikkünk frissül.

Nyitókép: Földházi Árpád, Mandiner

Megosztott támogatás - dönt a parlament a finn NATO-csatlakozásról, a svédeknek még várniuk kell

A Finn Köztársaságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről - hivatalosan így hívják azt a parlamenti indítványt, amit ma, azaz hétfőn várhatóan elfogad a magyar Országgyűlés. Legalábbis a hatályos napirend szerint ez várható. Ezzel pedig hazánk hivatalosan is hozzájárul ahhoz, hogy Finnország csatlakozzon a NATO-hoz.

 

Összesen 252 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. március 28. 07:51
Kimondták orbánékra a fatvát a "szövetségeseik". Mindeközben orbán továbbra is csak egy vétótlan gyáva csicska, akit a magyarokkal együtt már nem csak az ukránok, hanem az usa, az eu és a nato is szarrá szopat. Nem arra kell figyelni mit hazudik, hanem arra, amit tesz. 10. szankcios csomag megszavazása - pofán szarva a saját 97%-át. Finn+svéd nato csatlakozás megszavazása. A hohol háborús gépezet ellátása pénzzel, gázzal, árammal, üzemanyaggal, élelmiszerrel, ruházattal, gyógyszerrel, kötszerrel, kiképezve, gyógyítva a hohol gyilkosokat. Minden csicskasága hiábavaló, ott útik, ahol érik. Sajnos a magyarokat is.
themen
2023. március 28. 01:08
Az alábbi hat képviselőnek volt bátorsága Magyarország érdekeinek megfelelően szavazni: Dr. Apáti István, Mi Hazánk Dócs Dávid, Mi Hazánk Dúró Dóra, Mi Hazánk Novák Előd, Mi Hazánk Szabadi István, Mi Hazánk Toroczkai László, Mi Hazánk
Falióra tábornok
2023. március 27. 23:30
ez a nato-téma olyan, mint a szankciók: itt hőbörgőg ez a pár fidesztálib faszarc, megszakérti mind, hogy nemnemsoha, aztán persze de.
budapesti
2023. március 27. 23:29
Finnország és Svédország megtámadása sem volt soha napirenden korábban, úgyhogy a NATO tagság kérése náluk is csak az oroszellenes amerikai hisztériahadjárat igényeinek való megfelelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!