Soros lapja: Putyinék a háború örve alatt szétlopják Oroszországot

2023. február 09. 07:49

Kivonuló külföldiek, destabilizálódó bankszektor, az újraelosztás haszonélvezői pedig az orosz állam és Putyin cimborái  – legalábbis a Project Syndicate szerzője szerint.

2023. február 09. 07:49
null

A Project Syndicate hasábjain Anders Åslund véleménycikket írt arról, hogy Putyinék hogyan lopják szét Oroszországot – szerinte. „Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúja és a nyugatáltal adott válaszok miatt több százmilliárd dollár értékű vagyon válik mintegy szabadon elérhetővé Oroszországban. Ahogy a tulajdonjogok gazdát cserélnek, az ország zsugorodó vagyona még inkább koncentrálódik a megmaradt kleptokraták között” – írta a cikke elején Åslund.

A szerző úgy véli, a háborúk és a szankciók általában a tulajdon jelentős újraelosztásához vezetnek az államosítás, az elkobzás és gyakran a kriminalizálás révén. 

– szögezte le, hozzátéve, hogy az oroszoknál tehát máris a tulajdon radikális újraelosztása zajlik, amiről „jórészt” nem számol be a média. Szerinte a háború növeli Putyin ellenőrzését az orosz társadalom felett, és súlyosan károsítja az orosz gazdaság hatékonyságát is, mivel a nemzetközi szankciók egyre nagyobb erővel sújtják az energia-, bank-, fegyverkezési és más kulcsfontosságú iparágakat.

Ezt alátámasztandó a szerző azzal érvel, hogy „mielőtt Oroszország tavaly februárban megszállta Ukrajnát, mintegy 500 milliárd dollárnyi közvetlen külföldi befektetéssel büszkélkedhetett. Ennek nagy része azonban nyugati vállalatoktól származott, amelyek azóta kijelentették, hogy el akarják hagyni az országot. Jeffrey A. Sonnenfeld, a Yale Egyetem munkatársa szerint több mint 1000 cég jelentette be, hogy a szankciók által megköveteltnél nagyobb mértékben csökkenti oroszországi tevékenységét. Több százmilliárd dollár értékű vagyon áll felvásárlás előtt, és bár a tulajdonosváltások fokozatosak és átláthatatlanok lesznek, az átalakulás jellege egyértelmű”.

Kivonuló külföldiek, destabilizálódó bankszektor

Åslund kifejtette, hogy a külföldi tulajdon nagy része, ahogy a nagy energiacégek elhagyják Oroszországot, ottmarad, a kisebb orosz cégek pedig nemes egyszerűséggel felvásárolják azokat. A bankok kapcsán megjegyezte, hogy a „tulajdonviszonyaikban bekövetkező bármilyen változás azonban valószínűleg óvatosabban fog történni, mivel az orosz központi bank – amely a jelek szerint nagy befolyással bír Putyinra – 

Az újraelosztás haszonélvezői: az orosz állam és Putyin cimborái

A cikkben Åslund leírja, hogy szerinte az orosz államon kívül még „Putyin legfőbb szentpétervári cimborái” lesznek az újraelosztás haszonélvezői. Megemlíti, hogy „számos más, túlnyomórészt oligarchák tulajdonában lévő iparágat újraosztanak a lojálisak között. Nem véletlen, hogy azok, akik Oroszországban maradnak – és akikkel Putyin most körülveszi magát – általában azok, akiket valószínűleg letartóztatnának, ha külföldre mennének” – jegyezte meg a szerző.

Szerinte annyi orosz vándorolt ki az Oroszországgal szomszédos országokba, hogy Örményország 2022-es GDP növekedése 13%-os lesz.

„Természetesen Putyin kihasználta a helyzetet, hogy még jobban meggazdagodjon” – szögezte le Åslund, és megemlítette egy orosz luxushotel-komplexum lefoglalását, amelynek az értékét 1 milliárd dollárra becsülték, és amelyet „most lényegében Putyin kezébe adott egy olyan bíróság, amelynek döntéseit végső soron ő ellenőrzi”.

Nyugaton a helyzet nem változatlan

A szerző kifejtette azt is, hogy az orosz vagyont nyugaton is újraosztják majd: „az orosz vállalatokat arra kényszerítik, hogy eladják leányvállalataikat, vagy államosítással néznek szembe, mint például a Gazprom németországi gáztároló létesítményei, a Rosznyeft németországi olajfinomítója és a Lukoil szicíliai olajfinomítója esetében”.

„Bárhogy is alakuljon ez az újraelosztás Oroszországban, már most világos, hogy hatalmas vagyonok fognak összpontosulni az állam és a Putyinhoz legközelebb álló cimborák és bűnözők kezében, míg a külföldieket és az emigránsokat megfosztják tulajdonaiktól. A Kreml azonban a jelek szerint nem siet. Eddig az újraelosztást a hűtlenség büntetéseként alkalmazta. De ez nem akadályozta meg Putyint abban, hogy nyíltan vagyont foglaljon le magának” – zárta a cikkét Åslund.

 

Nyitókép: Vladimir Smirnov / SPUTNIK / AFP

 

***

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2023. február 09. 13:07
Az bezzeg nem zavarta soros lapját, amikor a nyugati országok az EU bővítése címén szétlopták Kelet-Európát. Még Schiffer András is azt mondta, hogy az EU keleti bővítése egy elcseszett újgyarmatosítás volt.
zakar zoltán béla
2023. február 09. 12:08
BiDenéK Ukrajnát?!
nempolitizálok
2023. február 09. 11:16
Ja, miközben Sorosék kedvencei képviselőként, vezetőként éppen lopják szét az európai országok vagyonát. Ami kiderült, az a jéghegy csúcsa.
Krupp Skya
2023. február 09. 10:54
Ezt mondja annak a Sorosnak lapja kinek elvtársai elvették 1973-ban nagyapám földjét majd 1996 ban Soros fizetett elvtársa Bokros Lalyos megfelezte a nyugdíjamat, a Pufajkás Horn kérésére akinek az európai unióban terem őrzi a nevét Hol terem az ilyen legény? Hát az ÁVH-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!