EP-elnök: Ukrajnának további támogatásra, fegyverekre és még több harckocsira van szüksége

2023. február 09. 20:23

A testület elnöke emlékeztetett arra, hogy az Ukrajnáért folytatott harc, „nem csupán a területért folyik, hanem a közös európai értékek védelméért is”.

2023. február 09. 20:23
null

Ukrajnának további támogatásra, fegyverekre és még több harckocsikra, sugárhajtású repülőgépekre és nagy hatótávolságú védelmi rendszerekre van szüksége, ez segíthet a méltóságteljes, szabad, igazságos béke eléréséhez – jelentette ki Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke csütörtökön az EU-csúcson tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A testület elnöke emlékeztetett arra, hogy az Ukrajnáért folytatott harc, „nem csupán a területért folyik, hanem a közös európai értékek védelméért is”. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának az Európai Unión belül van a helye és az ország már figyelemre méltó előrelépést tett a csatlakozáshoz szükséges reformok tekintetében, továbbá reményét fejezte ki, hogy nemsokára megkezdődhetnek

a Kijevvel folytatandó csatlakozási tárgyalások.    

A migrációval kapcsolatban Roberta Metsola elmondta: még ebben az uniós parlamenti ciklusban meg kell állapodni a menekült- és migrációügyi csomagról. Mint mondta, meg kell erősítani a külső határok védelmét, fokozni kell

az illegális migránsok biztonságos visszatérítését.

Arról is beszélt, hogy a globális instabilitás ellen a legnagyobb uniós vívmányra, az egységes piacra kell támaszkodni. „Az egységes piac megerősítette helyünket a világban. Továbbra is globális normákat szabunk meg, a nyitott társadalmakra és a nyitott piacokra épülő módszerünk működik. Erre lehet építeni, fel kell gyorsítani az európai beruházásokat, hogy gazdaságunk ismét stabil növekedési pályára álljon és még versenyképesebbé váljon” – hangoztatta.    

Véleménye szerint az EU-nak úgy kell megpróbálnia globális versenyelőnyre szert tennie, "hogy ragaszkodik demokratikus értékeihez, elutasítja a protekcionista versenyt és szabályozási keretrendszerrel követi az uniós éghajlat-politikai menetrendet. „A legfrissebb előrejelzések szerint az Európai Unió a következő 5 évben több megújuló energiát tud majd felhasználni, mint az elmúlt 20 évben. Ezért a zöld átállás szükségessége nem fenyegető, mivel lehetőségek rejlenek benne” – tette hozzá az Európai Parlament elnöke.

(MTI)

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / AFP

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. február 11. 13:29
NEKEM MEG "SZÜSÉGEM VAN" 5 DB TORONYÓRÁRA ÉS 6 DB LÁNCRA. ÉS "SZÜKSÉGEM VAN" MÉG 10 DB LÁNC NÉLKÜLI TORONYÓRÁRA IS. DE MÉG EBBEN A HÓNAPBAN FÖLTÉTLEN(!), MER' HA NEM KAPOM MEG, AKKÓ' INTÉ'SZKEDEK ARRÓL, HO' KITÖRJÖN A 3.VILÁGHÁBORÚ, DE NEM ALÁRMIJJEN ÁM. CSAKIS ÉS KIZÁRÓLAG ATOMHÁBORÚRÓL VA'OK HALLLYLANDÓ TÁRGYALLLNI!!!!
Saksafar
2023. február 10. 21:34
Valamint atombombára, űrrepülő gépre, de olyanra, amely képes a hipertér ugrásra.
Hydra Esus
2023. február 10. 13:04
Az uccsó ukránig, te kurva.
llnnhegyi
2023. február 10. 12:04
Anyád picsája! Bolond, részeg,korrupt, kokós,gazember, háborús uszító. Dögölj meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!