Brüsszeli korrupciós botrány: jól szórakoztak a lebukott uniós politikusok Katarban

2023. február 17. 17:58

Közben a szocialista EP-képviselők Eva Kaili szabadlábra helyezéséért kampányolnak.

2023. február 17. 17:58
null

Az Európai Parlament ugyan elszigetelt jelenségként kezeli a december elején kirobbant korrupciós ügyet, kiderült, hogy sok uniós politikus került szoros kapcsolatba Katarral – számol be a VG. A lap a Politicóra hivatkozva azt írja, a hálózat főkolomposa, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő és az ázsiai ország kormány közötti 2018-as megállapodást soha nem vizsgálták felül, és hivatalosan nem is létezik.

Katar mint példakép

Az egyoldalas dokumentum szövege homályos, pontatlan és helyenként értelmezhetetlen, „szorosabb együttműködést” ígért a két fél között, ezenkívül évente megszervezett „projekteket”, valamint a „tapasztalatok és szakértelem” cseréjét. Ez utóbbi nem mást jelent, mint dohai utazásokat és konferenciákat, drága hotelszobákat és szórakozást, katari pénzekből.

Egy évvel később, 2019-ben Panzeri személyesen utazott Dohába egy küldöttség élén arra a konferenciára, amelyet Katar és az Európai Parlament – állítólag – közösen szervezett, és

a témája a „büntetlenség elleni küzdelem” volt,

az eseményen az egykori szocialista képviselő Katart a globális emberi jogi küzdelem példaképeként méltatta. A Európai Parlament álláspontja szerint Panzeri a beleegyezése nélkül használta fel az intézmény nevét, de semmilyen büntetést nem kapott, az egyezséget pedig továbbra sem vizsgálták meg.

Kaili szabadon bocsátásáért kampányolnak

2020 februárjában egy újabb katari konferenciát már az Európai Parlamenttel közösen szervezték. A téma a „Szabadságjogok előremozdításának és az aktivisták védelmének a módszerei” volt, ezen több mint 300-an jelentek meg, köztük több uniós politikus, például a decemberben letartóztatott Eva Kaili is.

A résztvevők szállása az ötcsillagos Ritz Carlton hotelben volt.

A parlament sajtószolgálata azonban ebben az esetben is tagadja, hogy a rendezvény társszervezője lett volna, és jelenleg is vizsgálják, hogyan használhatták fel az intézmény nevét az eseményen.

Közben a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjának tagjai, akik korábban kikérték maguknak, hogy őket összefüggésbe hozzák a korrupciós botránnyal – annak ellenére, hogy a gyanúsítottak szinte kizárólag csak szocialista politikusok és a munkatársaik voltak –, jelenleg Eva Kaili szabadlábra helyezéséért kampányolnak.

 

A fél európai baloldal érintett a katari korrupciós botrányban

Mint az várható volt, Eva Kaili, a 600 ezer eurónyi katari pénzzel tettenért szocialista EP-alelnök nem sokáig maradt egyedül a slamasztikában: a belga hatóságoknak már múlt héten azt vallotta, hogy a nála talált katari pénz valójában nem az övé, hanem Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselőé.

 

Nyitókép: QATAR'S MINISTERY OF LABOUR / AFP

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik