Elmismásolnák a korrupciós botrányt az EU vezetői, amíg lehet – írja a Politico

2022. december 15. 07:08

Pedig a brüsszeli lap szerint „most az egyszer nem lesz mellékszereplő az Európai Parlament.”

2022. december 15. 07:08
null

Most az egyszer az Európai Parlament nem lesz mellékszereplő” – fogalmaz pénteki írásában a Politico, melyben a brüsszeli lap arról tájékoztat: az EU vezetői megpróbálják félretenni a Katar-botrányt – mint írják – „amíg még lehet”.

A Mandiner is beszámolt róla, hogy az Európai Parlament visszavonta Eva Kaili alelnöki megbízatását. A szocialista EP-képviselő jelenleg vizsgálati fogságban van.

 is beszámolt róla, hogy az Európai Parlament visszavonta Eva Kaili alelnöki megbízatását. A szocialista EP-képviselő jelenleg .

A brüsszeli lap emlékeztet: a korrupciós botrány éppen akkor borította fel az Európai Parlamentet, amikor az uniós vezetők csütörtökön a szokásos csúcstalálkozójukra gyűlnek össze. A kirobbant leleplezések – készpénzzel teli zsákok, Katar és Marokkó esetleges befolyással való üzérkedése – pedig kifordították a szokásos forgatókönyvet, írja a lap.

Az EP elnökének ezúttal beszámolót kell tartania az Európai Tanácsnak

Általában, amikor az uniós vezetők találkoznak, az Európai Parlament elnöke is jelen van, ám alig észrevehetően. A sajtótájékoztatón is kevesen vesznek részt – teszik hozzá. Azonban mint a Politico is rámutat: Roberta Metsola csütörtök reggel kamerák hada előtt érkezik majd az Európai Tanács ülésére, és

az EP elnökének tájékoztatnia kell az EU 27 tagállamának vezetőjét a nyugtalanító részletekről, amelyek miatt legalább egy európai parlamenti képviselőt letartóztattak, korrupció gyanújával.

„Nem az én problémám” , „ez a Parlament ügye”

A Politico szerint ugyanakkor a legtöbb uniós vezetőjének számára a korrupciós botrány a „nem az én problémám” kategóriájába esik.

– idézi a brüsszeli lap az Európai Tanács egyik tisztviselőjét, aki szerint arra számítanak, hogy kapnak egy jelentést az EP elnökétől, „de semmi többre”. Pedig, mint a Politico fogalmaz:

– és hosszú távon problémákat okozhat az EU-nak”.

A lehetséges reputációs kár itt óriási lehet” – nyilatkozta a Politconak Petros Fassoulas, az Európai Mozgalom Nemzetközi Uniót támogató szervezet főtitkára. „A legtöbb ember nem tesz különbséget egyik vagy másik intézmény között. A probléma az, hogy amint a korrupció szót bármelyik európai intézmény mellé tesszük, az emberek automatikusan az EU-t hozzák összefüggésbe a korrupciós cselekménnyel” – fogalmazott.

Nem minden uniós vezető akar kibújni a kérdés alól

A portál csütörtöki cikkében ugyanakkor arra is rámutat, hogy szerencsére (– a szerk.) nem minden uniós vezető akar kibújni a kérdés alól. Mint a lap fogalmaz: Micheál Martin ír államfő például szerdán a délkelet-ázsiai országokkal tartott uniós csúcstalálkozóra érkezve úgy fogalmazott, hogy a közvéleményt „sokkolták” a történtek, és egy olyan uniós szintű testület létrehozását szorgalmazta, amely az intézmények, köztük a Parlament ellenőrzésére hivatott.

A Politico teljes, angol nyelvű cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

 

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: Philipp von Ditfurth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gsss
2022. december 15. 18:53
az egész EP meg bizottság megérett egy szétkergetésre és a nagy részét rögtön előzetesbe baszni, hozni hozzáértő kihallgatókat aztán majd énekelnek ki mit lopott, lobbyzott, mennyit kapott érte, honnan kapja lét és mit kell tennie érte. Ebben sorrendben, de lehet úgy is ahogy franciák csinálták XVIII-ik században, nyaklevágás aztán lehet kérdezni tőle
ChatBot
2022. december 15. 15:58
Ha elmismásolták volna, nem lenne botrány és bukás. Az elmismásolás iskolapéldája a NER: egyetlen valódi korrupciós ügynek (Völner, Tiborcz, Mészáros, Rogán, Farkas, Boldog stb.) sem lett érdemi következménye.
fatman
2022. december 15. 12:33
Ez is mutatja, h micsoda egy sóhivatal az EP... Kilóra megvásárolható szarkupac... Itt az ideje visszatérni a régi modellhez, amikor a nemzeti parlammentek delegáltak tagokat az EP-be. Kevesebb pénz, kevesebb jogkör, kisebb létszám!!!
Reszelő Aladár
2022. december 15. 12:18
Most elindul el leszámolás, fognak még csontvázak hullani és ebben a Politico lehet a legfőbb eszköz, itt jelennek majd meg a gyanusítások, emiatt fognak sokan felháborodni és ezek nyomán indulnak majd a nyomozások, házkutatások. Mivel Magyarország en-bloc korrupt, nekünk csak a popcorn és kóla marad és hogy élvezzük a műsort. Az alelnök asszonynak pedig hamar kell új foglalkozás után néznie. Én a Onlyfanst javasolnám, lenne rá kereslet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!