Eldőlt: nem építenek kerítést a horvátok

2023. január 01. 21:01

„Viszlát kuna, üdv euró!” – köszöntötte a horvátokat az Európai Bizottság a Twitteren.

2023. január 01. 21:01
null

Horvátország csatlakozása az eurózónához és belépése a Schengen-övezetbe az ország kemény munkájának és elkötelezettségének bizonyítéka – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap a szlovén-horvát határ breganai átkelőhelyén, ahova Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Natasa Pirc Musar szlovén elnök, az érintett országok külügyminiszterei, valamint Dubravka Suica európai bizottsági alelnök társaságában látogatott el a határellenőrzés megszűnése alkalmából.

Eldőlt a határkerítés sorsa

Andrej Plenkovic kormányfő az eseményen hangsúlyozta, hogy 2023. január 1-je olyan történelmi nap, amelyen megvalósultak Horvátország stratégiai politikai céljai. Rámutatott: Horvátország – amely egyedüli abban, hogy ugyanazon a napon csatlakozott az euróövezethez és a Schengen-zónához –, immár azon 15 európai ország közé tartozik, amely tagja ennek a két integrációs projektnek és a NATO-nak is.

Plenkovic köszönetet mondott a célok megvalósításáért dolgozó minisztereknek és a határt őrző rendőrségnek. Kijelentette: a rendőrség készen áll arra, hogy megvédje a több mint 1350 kilométer hosszú külső uniós, egyúttal schengeni határt. De

Horvátország nem épít kerítést a határon, és tartja magát ehhez az elvhez

– szögezte le.   

A szlovén elnök örömének adott hangot Horvátország csatlakozási lépései miatt, hangsúlyozva, hogy Európa és a nyugat-balkáni országok számára az integráció az egyetlen járható út. „Európa az otthonunk. Kötelességünk, hogy megvédjük és kényelmessé tegyük ezt az otthont” – mondta Natasa Pirc Musar.   

Üzent az EP és a Bizottság is

Alig tízéves európai uniós tagság után lépett be most Horvátország a Schengen-övezetbe és az eurózónába. Ebből az alkalomból számos gratulációt kapott az Európai Unió tagjaitól. Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke a Twitteren köszöntötte Horvátország csatlakozását az eurózónához és a Schengen-övezethez. Gratulált a horvát miniszterelnöknek kormánya reformjaihoz és ahhoz, hogy ezek hozzásegítették Horvátországot az integrációhoz. Az Európai Parlament mindenkit szívesen lát, aki megfelel a csatlakozási feltételeknek, írta Metsola.   

Az Európai Bizottság szintén a Twitteren köszöntötte Horvátországot, amely a 20. az eurót bevezető országok sorában.

– írta a testület, megjegyezve, hogy a közös európai pénz megkönnyíti az utazást és az üzleti tevékenységet is Horvátországban, valamint megerősíti az ország makrogazdasági stabilitását és ellenállóképességét.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. március 01. 21:26
Az európai integráció az európai országok és nemzetek független létének a végét jelenti. Csak egy birodalom tartományai, kötelező igazodniuk a birodalom "értékrendjéhez".
Robert69
2023. január 03. 10:08
Azt csinálnak amit akarnak, csak pluszban arra kérem őket tegyenek ki táblákat Szlovénia felé irányítva a migráncsokat..........
Venn
2023. január 02. 19:05
2015-ben volt olyan eset, hogy egy horvát vonat nem állt meg a határon, hanem egyenesen Nagykanizsára vitte a migriket! Most lesz több mint 180 km az ismétlésekre. Jó lesz félni. Irányított ez a buli!
afium
2023. január 02. 15:37
Majd fognak. Ahogy a kommunikációs irányt elnézem, szárnyas kapunak fogják ők is hívni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!