Fekete rendőrök vertek feketét: „Remélem, ők is meghalnak”

2023. január 28. 15:14

Kirúgták és bíróság elé állítják azt az öt fekete rendőrt Memphisben, akiknek az intézkedése következtében meghalt egy fiatal fekete férfi. Miután a hatóságok nyilvánosságra hozták a videót, tüntetések törtek ki Amerika-szerte.

2023. január 28. 15:14
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Nyilvánosságra hozta pénteken a memphisi rendőrség azt a videót, amin látszik, miként bántak a rendőrök azzal a bizonyos Tyre Nicholsszal, akit jaunár 7-én este tartóztattak le, és három nappal később hunyt el a kórházban.

Tyre Nichols bátyja azt nyilatkozta: reméli, hogy a rendőrök is meghalnak.

A 28 éves fekete férfit veszélyes vezetés miatt állították meg a memphisi rendőrök január 7-én, este fél kilenckor A videón az látható, hogy Nicholst miként teperik földre, miután megállították, majd bilincselik meg. Nichols ezután elmenekül, a rendőrök utána erednek, és mután másodszor is elkapják, számos ütést kap. Az intézkedésben részt vevő öt rendőrt, akik mindannyian úgyszintén feketék voltak, felfüggesztették, majd kirúgták, szövetségi szintű nyomozás indult az ügyben többrendbeli bűncselekmény, így

többek közt másodfokú gyilkosság, emberrablás, súlyos támadás és hivatali visszaélés miatt.

Tyre Nichols családja már hamarabb láthatta a felvételeket. Péntek késő délután tüntetések kezdődtek legalább 16 amerikai nagyvárosban, többek között New Yorkban, Sacramentóban, Los Angelesben, Atlantában, Philadelphiában és Seattle-ben. Memphisben háromszázan demonstráltak, kisebb fennakadásokat okozva a közlekedésben.

A rendőrök a memphisi rendőrség ötven tagú SCORPION nevű alegységének voltak a tagjai. A kifejezés a Street Crimes Operation to Restore Peace in Our Neighborhoods rövidítése, ami annyit tesz: Utcai Bűnözés Akció a Béke Helyreállításáért a Környékünkön. A SCORPION-t rendszerint a város balhésabb negyedeiben vetették be, amelyek éppenséggel fekete többségűek. Nichols családja és ügyvédje felszólított az egység feloszlatására.

Nem valamiféle rasszizmus az oka

Az ilyesfajta túlkapásokat nem valamiféle rasszizmus okozza, hanem az, hogy az amerikai rendőrök arra vannak kiképezve és felkészülve, hogy bárkinél lehet fegyver, és ezért a módszereik nem túl kifinomultak. A felmérések és adatok szerint a rendőrség nem rasszista. 

2017 októberében Heather Mac Donald kriminológus, a Manhattan Institute kutatója azt nyilatkozta a Mandinernek:

Tekintve, hogy az Egyesült Államokban a bűnelkövetésben nagyfokú faji különbségek vannak, minden adatvezérelt bűnüldözés szükségszerűen oda vezet, hogy a rendőrségi tevékenység kisebbségi környékekre fog koncentrálni. Az ország 75 legnagyobb megyéjében, amelyekben a népesség nagy része él, a feketék az erőszakos bűncselekmények kétharmadát követik el, miközben csak a 75 megye népességének 15 százalékát teszik ki.”

Hozzátette: „A rendőrségellenes aktivisták fő stratégiája az, hogy a rendőrség munkáját, főleg az utcai igazoltatásokat és a letartóztatásokat összehasonlítják a népességi arányokkal. Szóval, ha, ahogy említettem, New Yorkban a feketék a lakosságnak csak 23-át teszik ki, de 53 százalékban állítják meg őket a rendőrök, akkor az aktivisták és a sajtó ezt a rendőrségi rasszizmus elsődleges bizonyítékának kiáltja ki. Azonban, tekintve hogy a rendőrség munkája adatvezérelt, a megfelelő viszonyítási alap nem a népességarány, hanem a bűnelkövetési adatok.

Négy, 2016-ban megjelent tanulmány közül egy sem mutatott ki faji előítéletet sem a rendőri fegyverhasználatban, sem a feketék vagy fehérek elleni rendőri intézkedésekben. A rendőrök ott használnak fegyvert, ahol a legyakrabban találják szembe magukat felfegyverzett és ellenálló gyanúsítottakkal, ezek pedig a kisebbségi környékek.”

Végül megjegyezte azt is: Amerikában „a feketéknek hatszor akkora esélye van gyilkosság áldozatává válni, mint a fehéreknek és hispánoknak együtt, mivel az elkövetők is feketék”. Ráadásul „a rossz környékeken lakó, törvénytisztelő feketék igénylik a rendőri jelenlétet, védelmet.”

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2023. február 01. 12:05
Kíváncsi vagyok, hogy erre most milyen mozgalom fog felépülni?
Reszelő Aladár
2023. január 29. 08:38
Pár apróság. 1. Ott nincs rutinellenőrzés. Nem létezik. Akit megállítanak, azt alapos gyanúval teszik, esetünkben felelőtlen autóvezetés volt. 2. A fegyver kultúrájából adódóan az intézkedő rendőrnek minden alkalommal a saját biztonsága érdekében feltételezni kell, hogy az eljárás alá vontnál fegyver lehet. Az igazoltatás ennek tudatában kell végrehajtani. 3. Környéktől, napszaktól, gépjarműtípustól és az elkövetett kihágástól függően lehet feltételezni, hogy a eljárás alá vont ittas vagy bódult állapotban lehet. Nyilván ott nem olvasnak magyar rendőrségi híreket, sajnos mi láttuk, hogy mire képes egy bedrogozott késes állat: 1 halott és 2 sebesült rendőr lett a vége pár hete. Az ottani lecsúszott társadalom mélyen amorális: java részük csak addig tartja be a törvényt, amíg vannak, akik percről-percre betartatják velük. Ha eltűnne a karhatalom egy időre, sokan azonnal fosztogatásba és erőszakoskodásba a kezdenének perceken belül. Mi itt egy békés szigeten élünk és legalább annak örüljünk, hogy a mi bűnözőinek legalább nem állig felfegyverkezve járnak-kelnek.
Devian
2023. január 28. 23:23
Aki Amerikában nem működik első szóra együtt a rendőrökkel az ne csodálkozzon ha holtan végzi. Itthon is így kéne.
fran
2023. január 28. 18:31
Szerintem a szerkesztő összerántott egy cikket a régi anyagból.De a problémák máshol vannak. Január 7.-én megverik Memphisbe a Nicholst. 3 nap múlva belehal sérüléseibe. Majd MLK nap az Usában. Január 21.-én a magyar sajtó megírja a sztorit, kiemelve a fekete bőrszínét az elhunytnak, s kicsit kisebb hangsúllyal a rendőrök bőrszínét. Majd 27.-én kikerülnek a felvételek. Miért csak a látvány hozza a felháborodást a fekete közösségben? Miért ekkor írja meg a mainstream magyar média az egészet, sunnyogva a rendőrök színéről. Csak az valóságos, amiről felvételek vannak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!