Tudja mi az „árnyékflotta”? – Ezzel cseleznék ki a szankciókat az oroszok

2022. december 04. 20:01

Szakértők szerint ezzel a lépéssel bár csökkenteni tudják a szankciók hatásait, teljesen megszünteti nem tudják azokat.

2022. december 04. 20:01
null

Elemzők úgy sejtik, hogy az oroszok több mint száz tartályhajóból álló flottát gyűjtöttek össze, hogy ki tudják játszani az olajértékesítésre vonatkozó nyugati szankciókat. Szakértők úgy gondolják, hogy ezzel a lépéssel bár csökkenteni tudják a szankciók hatását, teljesen megszünteti nem tudják azokat. 

Ha van ársapka, nincs olaj - bekeményítettek az oroszok

Azokba az országokba fogunk olajat és olajtermékeket eladni, amelyek piaci feltételek között fognak együttműködni velünk. 

Az Európai Unió korábban kijelentette már, hogy azok a nem uniós zászló alatt közlekedő tankerek, amelyek megsértik az intézkedéseket, három hónapra lesznek kitiltva a tengeri szolgáltatásokból. A Financial Times megjegyzi, ezek a lépések vélhetően elzárják az oroszokat az olajszállítás nagy részétől, ugyanis nem lesznek olyan társaságok, melyek orosz olajat szállítanak majd.

Az üzleti lap azt írja, hogy a Kreml az új flottáját arra kívánja használni, hogy olyan országokba szállítson, mint India, Kína vagy Törökország.  

– jelezte az egyik tengeri szállítmányozással foglalkozó vállalat egyik vezetője.

Idén Moszkva eddig a feltételezések szerint 29 olajszállító tankerhajót vásárolt, melyek egyesével több mint kétmillió hordó olajat tudnak szállítani. Emellett az újonnan beszerzett, kevésbé ismert és régi hajók a suezmax osztályba tartoznak, egyenként egymillió hordót tudnak vinni. 

Craig Kennedy olajszakértő szerint nagyon sok hajót adtak el az elmúlt hónapokban meg nem nevezett vevőknek és a tankerek nagy része Oroszországban bukkant fel, hogy nyersolajat vegyen fel. Állítása szerint ezek a szupertankerek túl nagyok ahhoz, hogy az orosz kikötőkbe férjenek, így kérdéses, hogy hosszú távon tudják-e majd használni őket. 

– mondta Kennedy.

Pánikvásárlás miatt fogyott el sok helyen az üzemanyag

A hétvégére sem javult a helyzet benzinfronton: országszerte több benzinkút ki sem nyitott az üzemanyaghiány miatt.

Nyitókép: Angelos Tzortzinis / AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2022. december 05. 18:50
Az "árnyékflotta" Dobrev Klára balatoni hajóinak összessége.
KBA98
2022. december 05. 16:59
Nem tudom, hogy emlékszik-e valaki, hogy az USA-t a rengeteg háborúja miatt szankcionálták volna? Pedig igen sokan haltak meg hiába!
csulak
2022. december 05. 16:27
ez az EU mindig tokonrugja magat !
Báthory Ödönke
2022. december 05. 10:50
Az USA Venezuelából vásárol. Ursula rövidesen Iránba megy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!