Levágta már a fél karját Európa, hogy az ukránoknak adja, de Zelenszkij még mindig tud elégedetlen lenni

2022. december 04. 07:13

Az ukrán elnök úgy tűnik, nem tart attól, hogy az EU a szankciók miatt fizetésképtelen lesz, és nem fogja tudni tovább pénzelni Ukrajna napi működését, valamint háborús kiadásait, ahogyan eddig tette.

2022. december 04. 07:13
null
Béres Sándor

Erősen vitatott kérdés, hogy a háború miatt Oroszországra kivetett energiaszankciók hatásosak-e, működnek-e egyáltalán. Az ukrán külügyminisztérium és Brüsszel állítja: a szankciók az oroszoknak ártanak, nem az EU-nak, emiatt legutóbb még Szijjártó Péternek is nekimentek.

Ehhez képest

csak a magyar költségvetésnek legalább négyezer milliárd forintnyi veszteséget okozott eddig az Európai Unió szankciós politikája.

– derült ki november végén. Erről itt írtunk bővebben.

New York Times: Semmit nem érnek a szankciók

De a nemzetközi sajtó és számos szakértő is megszólalt már a szankciók ügyében. Mint a Mandiner is megírta,

a New York Times például elemzésben mutatott rá, hogy a brüsszeli szankciók semmit nem érnek.

Többek között azért sem, mert „ahogy Oroszország Európához fűződő régi gazdasági kapcsolatai fokozatosan felbomlanak, új szövetségek alakulnak, az áruk pedig az adatok tanúsága szerint átirányításra kerülnek más országokba” – áll az elemzés egy pontján, melyről ide kattintva olvashat bővebben.

De az MCC Budapest Summit első panelbeszélgetésén is leszögezték a szakértők: nincsen eszközünk Oroszország irányítására. Mint fogalmaztak:

bármit is teszünk, van Oroszországnak gáza és olaja, ez geopolitikai tény. Lehetünk olyan ostobák, hogy nem vesszük meg, de a világ többi része megveheti.

Erről ide kattintva olvashat bővebben!

Minden hiába: Brüsszel újabb ás újabb szankciókban gondolkodik

A szakértők iránymutatása ellenére Brüsszel továbbra is szankciókban gondolkodik. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken közölte, Brüsszel már azt szeretné, ha az olaj után a szankciókat kiterjesztenék az atomenergiára és a gázra is. „Ez Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ezt ki kell védenünk. Mentesítést kell kapnunk” – mutatott rá a miniszterelnök. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Pedig az eddigi szankciók miatt már ott tartunk, hogy egy brit lap gyertyafénynél, állateledelt melegítő britekről cikkezik. 

És bár hazánk sikeresen tudja védeni Magyarország energiabiztonságát, és mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól is, úgy tűnik, még hazánkba is begyűrűzik az energiaválság, ugyanis energetikai szakértő mutatott rá, hogy lassan

már hazánkban is ellehetetleníti a 480 forintos benzinárat a brüsszeli olajembargó.

Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Zelenszkij: Ez egy gyenge álláspont

Nem véletlen tehát, hogy a fentiek kapcsán megütközést kelthet, hogy Volodimir Zelenszkij szombaton kijelentette: elégedetlen az EU olajársapkára vonatkozó döntésével.

Az ukrán elnök az EU azon döntését kommentálta, amely szerint az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 dollárban határozták meg. „Nem nevezhető komolynak az a döntés, amely egy terrorista állam költségvetésének megfelelő korlátot szab meg. Oroszország már eddig is óriási károkat okozott a világ összes országának az energiapiac szándékos destabilizálásával. És

– mondta az ukrán elnök. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

A kérdés csupán az, hogy ha az energiaválság miatt szenvedő EU-tól újabb és erősebb szankciókat vár az ukrán elnök, nem tart-e attól, hogy ezek miatt az EU egy idő után fizetésképtelen lesz, és nem fogja tudni tovább pénzelni Ukrajna napi működését, valamint háborús kiadásait, ahogyan eddig tette.

Nyitókép: Genya Savilov / POOL / AFP

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2022. december 05. 11:13
Tegnap este a Bayer show-ban Varga Mihály is úgy nyilatkozott, hogy az ukránokat megsegítő EU hitel vétója mellett Magyarország kész a segélycsomag ráeső részét odaadni Ukrajnának. Nem értem a magyar kormány ukránokat pénzelő álláspontját, hiszen a rezsiemelkedést az amcsik által vezérelt Zselé szankciós követeléseinek köszönhetjük. Mégis naponta bizonygatja a magyar kormány, hogy fizetünk az ukránoknak. Nemhogy a nekik szánt pénzösszeget arra tartalékolnák, hogy a magyar lakosságnak ne emelkedjen a benzin ára is.
szodabár
2022. december 05. 07:52
Működnek a szankciók, vége a háborúnak , vége Putyinnak! Ja, nem! Európának van vége! Tapsoljatok zsidóseggnyaló prolik!
5m007h 0p3ra70r
2022. december 05. 05:20
"a világ nem tud dönteni valódi energialeszereléséről. Ez egy gyenge álláspont – mondta az ukrán elnök" #elfordul, halkan kacarászik
bagira
2022. december 05. 00:23
Ursula az ukrán veszteséget kikotyogta ezzel az oroszokat próbálta kegyetlenkedőknek feltüntetni . De az orosz veszteséget kevésbé említette , mintha a Zelenszkij emberbarát életeket menti sajnálják hisz nem akar ölni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!