Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

2022. december 03. 17:55

A külügyminiszter szerint ezzel ismételten sikerült megvédeni Magyarország energiaellátásának biztonságát.

2022. december 03. 17:55
null

Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól – közölte hivatalos Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter szombaton. Szijjártó Péter bejegyzésében azt írta, az Európai Unió bevezeti az olajársapkát, pedig itt lenne az ideje, hogy Brüsszelben is belássák:

az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak.    

Szijjártó Péter úgy vélte, az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat. „Az olajársapkáról szóló tárgyalások során sokat küzdöttünk a magyar érdekekért, és végül sikerrel jártunk: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól” – mutatott rá. Hozzátette, ezzel ismételten sikerült megvédeni Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Hiába a mentesség, a tagállamok közötti kereskedelem tilalma veszélybe sodorja az ársapkát

Ahogy arról a Mandiner beszámolt, az új, december 5-én életbe lépő olajembargó ugyan továbbra is „békén hagyja” ugyan hazánkat és a magyar multinak számító MOLGroupot a vezetéken érkező orosz nyersolaj tekintetében, viszont megbénítja a feldolgozott üzemanyagáramlást a MOL pozsonyi finomítójából.

Márpedig a MOL két EU-s finomítója, a százhalombattai és a pozsonyi között munkamegosztás zajlik, a magyarországi inkább dízelt, a felvidéki inkább benzint állít elő. Erre utalva jegyzi meg Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkár, hogy „a MOL két EU-s országban működő finomítójából nem tudja majd összehangoltan ellátni a nekik otthont adó országokat sem, hiszen például a MOL a pozsonyi finomítóból nem szállíthat Magyarországra benzint, onnan nem elégítheti ki majd az itteni fogyasztók igényeit.”

Erről ide kattintva olvashat bővebben!

(MTI/Mandiner)

Nyitókép: Facebook-videó

Összesen 290 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2022. december 04. 07:56
Egy pillanatra sem volt kétséges a mentesség, az EU eleve így állt hozzá, nem kellett ezért "küzdeni".
hátakkor
2022. december 04. 07:18
"a MOL a pozsonyi finomítóból nem szállíthat Magyarországra benzint" Áruk szabad áramlása, evrópai értékek evrópai gazdasági közösség..
Namond
2022. december 03. 23:59
Kösz Petya. Az uniós ár 60 dollár, de mi vehetünk 65 dollárért olajat, hacsak nem szerződtetek magasabb árra. A pozsonyi finomítóra vonatkozó állítás hazugság. Az EU nem korlátozhatja a vállalkozás és befektetés szabadságát és a tulajdon hasznosításához való jogot sem. A MOL tulajdonú finomítók, MOL tulajdonú olajat dolgoznak fel, MOL tulajdonú üzemanyaggá, vállalaton belüli munkamegosztással, szankció mentes csővezetéken ellátott országokban. Mercédesz, Audi? https://molgroupcareers.info/hu/our-business/downstream/petchem/89-investor-relations-hu/uzleteink/2639-pozsonyi-finomito A noname cikkíró hazudjon már egy magvasat a pozsonyi finomító cseh és osztrák (ÖMV) részére finomított export termékei tilalmáról is. Senki nem hiszi, hogy csak hazánkba tilos a benzin szállítás, de a sógoroknak, meg a cseh komáknak szabad a MOL pozsonyi finomítójából szállítani, az exportja tán több termelés 60%-ánál, kevesebb 80%-nál. https://www.eszk.org/attachments/v80/besz/MOL-Slovnaft_uzemlatogatas_beszamolo_HG_javitas_DA.pdf A MOL még a Fiumei és Sisaki finomítóiban is végeztethet bérfinomítást, de ott tényleg nem árusíthatja a finomított terméket. Hallott valaki ausztriai, cseh üzemanyag ellátási zavarokról? Ha nem akkor zavartalan a pozsonyi finomító osztrák és cseh exportja.
Pelso j.
2022. december 03. 20:48
Micsoda jó hír, hurrá. - mármint azoknak , akik benne vannak a bizniszben. Vehetjük tovább a jelenleg drága orosz olajat, amiből rengeteg van most a piacon. De akkor miért van sor a kutakon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!